Op afstand verbonden – Patricia Bouwhuis-Ooyevaar

Op afstand verbonden, een klein boekje van 48 pagina’s van Patricia Bouwhuis-Ooyevaar, gaat over een oude dame, mevrouw De Raad, die in een rusthuis woont. Vrijwel dagelijks gaat zij naar een bankje in het park, hoewel het personeel dat liever niet heeft.

Met enige regelmaat komt er een man, Henri, voorbij met een hondje, Juli. Ze raken in gesprek. Op een andere dag komt er een jonge vrouw bij haar zitten met haar baby Lisa. Verderop in het verhaal wordt duidelijk dat Lisa ook de dochter van Henri is. De oude dame legt het verband niet.
Deze dame kampt met een verdriet: haar kinderen komen haar niet meer bezoeken. Ook haar verjaardagen gaan ongemerkt voorbij.

Voor de lezer zijn de verbanden allemaal wel snel duidelijk, net als de toestand van de hoofdpersoon. Mevrouw De Raad is niet meer in staat om die verbanden te leggen. Uit de terloops beschreven reacties van degenen die zij ontmoet, kun je opmaken dat het hen wel pijn doet.

Op afstand verbonden is een klein verhaal over een groot thema. Dementie is vaak vooral lastig voor de mensen om hen heen. Ook in dit geval. Mevrouw de Raad lijkt het wel naar haar zin te hebben, alleen dat verdriet over haar kinderen zit haar dwars. Het is een in toegankelijke stijl geschreven verhaal over een nare ziekte.

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.