Wallace Stegner

Wallace Earle Stegner (Lake Mills, Iowa, 18 februari 1909 – Santa Fe, 13 april 1993) was een Amerikaans schrijver.

Stegner groeide op in betrekkelijk armoedige omstandigheden in Montana, Utah en later Zuid-Canada. Niettemin was hij in de gelegenheid om te gaan studeren en werd hij hoogleraar letterkunde aan de Universiteiten van Utah, Wisconsin, Harvard en Stanford. Stegner was met name in de jaren zestig en zeventig actief in de natuurbescherming en fungeerde ook een tijdlang als politiek adviseur, onder meer van de minister van Binnenlandse Zaken tijdens de regering Kennedy.

Stegner overleed op 13 april 1993 ten gevolge van een auto-ongeval.

Stegner staat vooral bekend als auteur van met veel psychologisch inzicht geschreven streekromans. In zijn werk snijdt hij alle aspecten van het leven in het Westen en Midden-Westen van Amerika aan. Tot de bekendste van zijn romans behoren: The preacher and the slave (1950, semiautobiografisch, over vakbondsleider Joe Hill), Wolf Willow (1962, gesitueerd in zijn geboortestreek), en Angle of Repose (1971, over een historicus in een rolstoel die het contact met zijn familie heeft verloren en een vervolgens een boek schrijft over zijn voorouders).

De eerste en lange tijd enige Nederlandse vertaling, onder de titel Vlucht in eenzaamheid (Baarn, 1941, vertaald door A. van Agen), betrof zijn roman On a Darkling Plain (1940), over een Amerikaanse soldaat die in de Eerste Wereldoorlog gewond is geraakt en voor zijn herstel de eenzaamheid van de Amerikaanse vlakten opzoekt. Het duurde tot deze eeuw voor ook ander werk van Stegner werd vertaald: in 2017 verscheen de roman Crossing to Safety onder de titel Wat behouden blijft (in een vertaling van door Edzard Krol); in 2017 gevolgd door De fundamenten van ons leven, de vertaling van Angle of Repose (door Rob Kuitenbrouwer en Frank Lekens).

Voor Angle of Repose ontving Stegner de Pulitzerprijs. Het boek werd in 1999 opgenomen in Modern Library’s lijst van 100 beste Engelstalige romans uit de twintigste eeuw.

Stegner schreef ook veel korte verhalen en non-fictie, onder meer over de spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen in Midden-Amerika.

Meer over Wallace Stegner op Wikipedia

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.