Zijn wij ons brein?

Een oud artikel in Filosofie Magazine, 2009-7. Arie Bos werpt de vraag op of het menselijk bewustzijn onze genialiteit onderdrukt. Hij verwijst onder andere naar Dick Swaab die stelt dat wij onze hersenen zijn. Bewustzijn is het afstand nemen en rationaliseren van onze handelingen. We zijn een optelsom van chemische reacties. We handelen onbewust.

Zijn kanttekeningen bij die gedachtegang zijn interessant:

  • Hoe kunnen levende wezens met een brein dat nauwelijks groter is dan een zandkorrel het vermogen bezitten om te organiseren? Denk aan bijen of mieren.
  • Hoe is het mogelijk dat er mensen zijn die pi tot 20.000 cijfers achter de komma kunnen oplepelen terwijl de meeste mensen niet verder komen dan hooguit enkele cijfers?
  • Hoe kan het dat mensen na het oplopen van een hersenbeschadiging plotseling lijken te beschikken over een vaardigheid die zij voordien niet bezaten?

Het zijn interessante argumenten die een aanwijzing kunnen zijn voor het feit dat ons bewustzijn een deel van de capaciteiten van onze hersenen “onderdrukt” of “uitschakelt”, misschien wel om te voorkomen dat iedereen op één of andere manier een “idiot (savant)” wordt.

We doen wat we kunnen omdat we weten dat we dat kunnen, maar weten niet wat we verder nog kunnen omdat ons bewustzijn ons daarvoor afschermt.

Share

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: