Babbitt – Sinclair Lewis

Titel: Babbitt
Uitgavedatum: November 22nd 2014
Genre:
Uitgever: G.A. van Oorschot
Vertaler: Paul Bruijn
Pagina's: 387
ISBN13: 9789028242180

De sociale satire Babbitt (1922), waarvoor Sinclair Lewis als eerste Amerikaan in 1930 de Nobelprijs voor de Literatuur ontving, behandelt twee belangrijke thema's. Het stelt vragen over de voor- en nadelen van onze kapitalistische levenshouding en het gaat over conformisme: in welke mate ben je bereid om je aan te passen aan wat je omgeving van je verwacht?
In de aanloop naar de grote beurskrach van 1929 is de makelaar Babbitt aanvankelijk onbezorgd te dure huizen aan het verkopen aan mensen die die huizen eigenlijk niet kun betalen. Babbitt is het model van de opkomende nieuwbouwwijkmens: zijn leven wordt beheerst door status, geld en de wens om een grotere auto en een mooiere vrouw dan zijn buurman te hebben. Totdat de twijfel toeslaat. Of zoals dat inmiddels heet: de midlifecrisis en de verveling...

Recensie JK:
Babbitt van Sinclair Lewis (Nobelprijswinnaar) is een prachtige sociale satire, een mooi portret van een man die tegelijk afstotend en aandoenlijk is met een thematiek die in sommige opzichten nog heel actueel is.
Lees meer:

Add on Goodreads
1,201 reviews on Goodreads
20,575 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.66
Spring naar toolbar