Sint-Psycho

Titel: Sint-Psycho
Uitgavedatum: November 2012
Genre: ,
Uitgever: De Geus
Vertaler: Marika Otte
Pagina's: 448
ISBN13: 9789044524239

De psychiatrische kliniek Sint-Patricia, in de volksmond Sint-Psycho genoemd, wordt bewaakt als een gevangenis met een betonnen muur en een elektrisch hek. Op zoek naar een baan solliciteert de negenentwintigjarige Jan Hauger bij de naastgelegen kleuterschool, waar kinderen verblijven van wie de ouders zijn opgenomen in de kliniek. De leiding dient de kinderen via een onderaardse tunnel en een lift naar de kliniek te brengen, zodat ze tijdens speciale bezoekuren hun ouders kunnen zien.
Jan staat bekend als een goede kleuterleider, maar hij draagt ook een geheim met zich mee. Collega Hanna vermoedt dat er meer aan de hand is en ontdekt waarom Jan zo graag in de buurt van Sint-Psycho wil werken. De deuren van Sint-Psycho blijven niet langer gesloten en Hanna ontdekt langzaam maar zeker de waarheid over Jan.

Add on Goodreads
236 reviews on Goodreads
2,463 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.57

Ontij

Titel: Ontij
Uitgavedatum: February 7th 2019
Genre:
Uitgever: Atlas Contact
Vertaler: Jos den Bekker
Pagina's: 192
ISBN13: 9789025451158

Tomás González daalt in Ontij af naar de duistere krochten van de menselijke ziel, maar doet dat zoals altijd in een stijl zo helder als glas.
De opvliegende eigenaar van een strandresort aan de Caribische kust heeft zijn zoons Mario en Javier altijd als niksnutten en mislukkelingen behandeld. Ze hebben dan ook een gloeiende hekel aan hem gekregen. Hun moeder heeft hij letterlijk tot waanzin gedreven. Op een dag gaat hij met zijn zoons op open zee vissen terwijl er zwaar onweer dreigt. De atmosfeer is geladen en in de boot stijgt de spanning. Als de zee ruw wordt en de vader overboord slaat komt de tweeling voor een even aanlokkelijke als gruwelijke keuze te staan.

Add on Goodreads
46 reviews on Goodreads
186 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.78

Icarië

Titel: Icarië
Uitgavedatum: 2018
Genre:
Uitgever: Podium
Vertaler: Gerrit Bussink
Pagina's: 416
ISBN13: 9789057599255

Duitsland, april 1945. De oorlog is verloren, geallieerde troepen rukken op langs totaal verwoeste steden. De Amerikaanse officier Michael Hansen keert terug naar zijn geboorteland om in opdracht van de geheime dienst uit te zoeken welke rol de vooraanstaande rassenhygiënicus dr. Alfred Ploetz heeft gespeeld in het Derde Rijk. Hansen verricht zijn werk vanuit een geconfisqueerde villa, legt beslag op een luxe cabriolet en wordt verliefd op de jonge Duitse weduwe Molly.

Met Icarië laat Uwe Timm eens te meer zien dat hij een meesterverteller is. Op indrukwekkende wijze verweeft hij verwoesting met romantiek en feit met fictie. Al meer dan veertig jaar wilde Timm schrijven over Alfred Ploetz, die van grote invloed was op de rassenleer van de nazi’s – én de grootvader is van Timms vrouw. Daarmee is Icarië net als Timms vermaarde Mijn broer bijvoorbeeld een hoogst persoonlijk werk, dat is gebaseerd op een indrukwekkende hoeveelheid research.

‘Uwe Timm is een van de grootste schrijvers van onze tijd.’
- Der Tagesspiegel

Add on Goodreads
10 reviews on Goodreads
80 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.69

De katholieke school

Titel: De katholieke school
Uitgavedatum: January 1st 1970
Genre:
Uitgever: Atlas Contact
Vertaler: Manon Smits, Pieter van der Drift
Pagina's: 1486
ISBN13: 9789025449759

In zijn roman ‘De katholieke school’ beschrijft Edoardo Albinati hoe in het Rome van de jaren zeventig een chique buurt wordt opgeschrikt door een brute verkrachtings- en moordzaak, een van de meest beruchte misdrijven van de eeuw. Enkele ex-leerlingen van een particulier katholiek lyceum blijken de daders. Albinati zat bij hen op school. Veertig jaar lang worstelde hij met de vraag hoe zo’n welgestelde omgeving zulke monsters kon voortbrengen. Voor het antwoord moet hij de spoken uit zijn verleden bezweren: zijn briljante, getroebleerde vriend Arbus en diens mooie zus Leda, de knappe, fanatiek linkse Stefano Jervi, het streng katholieke gezin Rummo, de neofascistische Max, en de favoriete leraar Cosmo met zijn wijze lessen. Wat wilden ze toen van het leven, wat is er van hen geworden, veertig jaar later? En kan Albinati zichzelf zijn eigen jeugdzondes vergeven? Seks, religie, vriendschap, verloren onschuld en geweld: het komt allemaal aan bod in deze grote roman van de Italiaanse twintigste eeuw, een wervelende mengeling van autobiografie, Gesellschaftsroman, essay, true crime en coming of age.

Add on Goodreads
47 reviews on Goodreads
198 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.19

Vrouw of vos

Titel: Vrouw of vos
Uitgavedatum: March 6th 2018
Genre:
Uitgever: Cossee
Vertaler: Irwan Droog
Pagina's: 143
ISBN13: 9789059367852

De pasgetrouwde Richard en Silvia Tebrick maken een wandeling rond hun landgoed. Hij wil de jacht zien. Zijn vrouw heeft niet zoveel met jagen, maar volgt haar geliefde echtgenoot. Wanneer de jachthonden voorbij zijn en Richard omkijkt naar zijn vrouw, ziet hij haar niet meer: waar Silvia stond, staat nu een kleine, felrode vos die hem geschrokken aankijkt. Wat kan Richard anders doen dan zijn vrouw mee naar huis dragen, verstopt in zijn mantel zodat niemand haar gruwelijke transformatie ziet? Hij stuurt het personeel weg, en schiet zijn honden achter in de tuin dood. Want deze vos is zijn vrouw, en hij zal haar beschermen tegen elk gevaar. Hij kleedt haar in haar favoriete jurken, voert haar thee en biscuits en verzint een techniek waardoor ze hun kaartspelletjes kunnen blijven spelen. Hij houdt van haar, hoe ze er ook uitziet. En toch begint hij te twijfelen. Hoeveel van zijn vrouw is er eigenlijk nog over, nu ze iets te gretig achter de eenden aan begint te rennen, nu haar tafelmanieren zienderogen achteruitgaan en ze niet langer naast hem, maar aan het voeteneinde of zelfs onder het bed slaapt? Hoe kan hij zijn liefde nog uiten, nu zij zelfs tunnels in de tuin graaft om aan hem te ontsnappen? Wat houdt zijn gezworen eed van echtelijke trouw nog in, wanneer zij hem trots haar nestje vossenjongen toont?

David Garnett verblufte de wereld in 1922 met dit fabelachtige debuut, waarin humor en tragiek op meesterlijke wijze verenigd zijn. Zoals de wonderlijke metamorfose van Silvia Tebrick, werd Garnett na publicatie van Vrouw of vos van de ene op de andere dag een sensatie, en hij zou zich voortaan in het middelpunt van de Londense literaire leven bevinden.

Add on Goodreads
142 reviews on Goodreads
946 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.70

De opdracht – Wessel te Gussinklo

Titel: De opdracht
Uitgavedatum: 1995
Genre:
Uitgever: Meulenhoff
Pagina's: 551
ISBN13: 9789029043854

De roman is een vervolg op het met de 'Anton Wachterprijs' bekroonde debuut 'De verboden tuin'. Hetzelfde contactgestoorde, vaderloze en emotioneel verwaarloosde jongetje Ewout bezoekt ditmaal een zomerkamp voor kinderen van oorlogsgetroffenen. Hij geeft zichzelf de opdracht bij iedereen respect en liefde af te dwingen. Zijn koortsachtig pendelen tussen verering en verachting voor de andere pubers en zijn wereldvreemdheid isoleren hem volkomen. Een opeenstapeling van wrede vernederingen is zijn deel.

Add on Goodreads
2 reviews on Goodreads
10 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.50

Een onberispelijke man

Titel: Een onberispelijke man
Uitgavedatum: February 6th 2017
Genre:
Uitgever: Cossee
Vertaler: Joost Poort
Pagina's: 320
ISBN13: 9789059367067

Alles aan Edward Feathers is vlekkeloos – zijn garderobe, zijn manieren, zijn naam en faam als topadvocaat met een glansrijke carrière in Hongkong. Door en door een gentleman, die zijn bijnaam Old Filth – Failed In London, Try Hongkong – geen eer aandoet. Maar zijn onberispelijkheid is bedrieglijk en misleidt vaak ook hemzelf. Na de dood van zijn geliefde Betty, zijn echtgenote, lijkt hij onverstoorbaar en koestert hij zijn herinneringen aan haar. Maar met de herinneringen komen ook de twijfels. Waarom heeft zij zijn collega en tegenpool Terence Veneering altijd verdedigd, of tenminste nooit een kwaad woord over hem gesproken?

Wat in hun huwelijk was respect, wat genegenheid en wat onvoorwaardelijke liefde? Wat hebben zij voor elkaar verborgen willen houden? Edward heeft moeite het beeld van Betty helder te krijgen.

Op een koude Engelse winterdag sluit hij zichzelf per ongeluk buiten en staat in zijn sloffen op het besneeuwde tuinpad. Noodgedwongen belt hij aan bij de nieuwe buurman: Veneering. Iemand die, voelt Edward, meer van Betty weet dan goed is voor zijn zielenrust en liefdevolle herinneringen.

Recensie JK: Een verhaal over een man die zich verstopt achter het masker van een glansrijke loopbaan, maar die een bijzonder ongelukkig en roerig leven heeft geleid.
Lees meer: https://jkleest.nl/2019/01/een-onberispelijke-man-jane-gardam/#more-10735

Add on Goodreads
1,757 reviews on Goodreads
12,062 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.94

De dood van Murat Idrissi – Tommy Wieringa

Titel: De dood van Murat Idrissi
Uitgavedatum: March 2nd 2017
Genre:
Uitgever: Hollands Diep
Pagina's: 128
ISBN13: 9789048836864

De veerboot van Tanger naar Algeciras, een felle wind jaagt door de Straat van Gibraltar. In het ruim van het schip, verscholen in de kofferbak van een auto, sterft een jongeman.

Met de dode verstekeling in hun auto rijden twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen even later Spanje binnen. Groot en leeg strekt het land zich voor ze uit. Aan weerszijden van het asfalt de woestijn. Wat begon als lichtzinnig avontuur, is hun noodlot geworden.

In 2004 bezocht Tommy Wieringa een rechtszaak waar hij het feitenrelaas optekenende dat de basis vormt voor De dood van Murat Idrissi. Langs de Spaanse snelwegen naar het noorden worden jaarlijks honderden anonieme doden gevonden die de overtocht niet overleefden. De dood van Murat Idrissi beschrijft het lot van een van hen, maar ook dat van twee migrantendochters, die zich zowel in het land van hun ouders als in Nederland vreemdeling wanen.

Na Dit zijn de namen vertelt Wieringa opnieuw een migratiegeschiedenis; een verhaal van verlangen en opportunisme, overmoed en dood

Recensie JK:
De dood van Murat Idrissi is mijn kennismaking met Tommy Wieringa. Stilistisch in orde, het leest lekker, maar met het verhaal zelf heb ik de nodige moeite.
Lees meer: https://jkleest.nl/2019/01/de-dood-van-murat-idrissi-tommy-wieringa/#more-10679

Add on Goodreads
102 reviews on Goodreads
861 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.36

De pop – Boleslaw Prus

Titel: De pop
Uitgavedatum: January 1st 1970
Genre:
Uitgever: Atlas Contact
Vertaler: Karol Lesman
Pagina's: 864
ISBN13: 9789020414554

De bonkige, steenrijke selfmade man Stás Wokulski is tot over zijn oren verliefd op de beeldschone, koele aristocrate Izabela Lecka. Om deze vrouw te veroveren zal Wokulski zijn ‘simpele’ levensstijl moeten opgeven. Hij begint de salons van Warschau te bezoeken, spendeert geld aan cadeaus en bloemen. Alles om in het gevlij te komen bij Izabela – en vooral ook bij haar vader Tomasz. Maar de oude adel laat de nouveau riche niet zomaar toe in haar domein.

Add on Goodreads
102 reviews on Goodreads
6,459 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.80

Heterdaad – Johan Harstad

Titel: Heterdaad
Uitgavedatum: 12 november 2018
Genre:
Uitgever: Podium
Vertaler: Paula Stevens
Pagina's: 240
ISBN13: 9789057599361

Ter ontspanning begon Johan Harstad nog tijdens het schrijven van 'Max, Mischa & het Tet-offensief' aan een nieuw project. Hij schiep Frode Brandeggen, een fictieve schrijver van een geflopte tweeduizend pagina’s dikke avantgardistische roman die zijn toevlucht zocht in de misdaadliteratuur.

Zowel pastiche op als hommage aan het genre bevat 'Heterdaad' 15 microromans van de hand van Brandeggen over een gelijknamige detective die er een neusje voor heeft áltijd op de juiste plek te zijn als er een misdaad wordt gepleegd. Zonder zich in te spannen lost Heterdaad het ene na het andere mysterie op in verhalen die wars zijn van een ingewikkeld plot. Als tegengewicht hangt aan deze vederlichte vertellingen een even uitvoerig als enthousiast notenapparaat van de hand van de doorgewinterde (fictieve) Duitse annotator Bruno Aigner.

Wat ter ontspanning begon groeide in de handen van de virtuoze Harstad uit tot een buitengewoon komisch en onvergelijkbaar boek dat gegarandeerd op de lachspieren zal werken.

Add on Goodreads
18 reviews on Goodreads
106 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.76
Spring naar toolbar