Spring naar toolbar

Onder de Drachenwand

Titel: Onder de Drachenwand
Uitgavedatum: January 1st 1970
Genre:
Uitgever: De Bezige Bij
Pagina's: 415
ISBN13: 9789403132501

Het is 1944. Veit Kolbe brengt een paar maanden door in het bergdorpje Mondsee, onder de steile Drachenwand. Hij ontmoet hier twee vrouwen, Margot en Margarete. Kolbe is een soldaat met verlof; hij is in Rusland gewond geraakt. Wat de twee vrouwen met hem delen is de hoop dat ze ooit weer een gewoon leven kunnen leiden.

In Onder de Drachenwand schrijft Geiger over Veits verblijf in de bergen, over zijn nachtmerries en de tijdens de oorlog zeldzame normale momenten in dit Oostenrijkse dorpje. Het is een ijzersterke roman over de kracht van verhalen, over het individu en de oorlog, over de dood en over de overlevenden, en over liefde in duistere tijden.

Add on Goodreads
46 reviews on Goodreads
517 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.02
0

De achtste dag

Titel: De achtste dag
Uitgavedatum: March 12th 2019
Genre:
Uitgever: Lebowski
Pagina's: 160
ISBN13: 9789048845309

In een verlaten grenslandschap aan een rivier woont timmerman Egbert met zijn gehandicapte zoon Adam, voor wie hij alleen de zorg draagt nadat zijn vrouw Emma is overleden. Wanneer Egbert hoort dat hij nog maar kort te leven heeft, moet hij noodgedwongen nadenken over de toekomst van zijn zoon. Adam is volledig van hem afhankelijk, en Egbert heeft zijn vrouw beloofd hem nooit alleen te laten. Als hij tegen beter weten in de opdracht aanneemt om een houten trap te maken, geeft hij zichzelf zeven dagen de tijd om een beslissing te nemen over hun lot.

Add on Goodreads
13 reviews on Goodreads
74 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.82
0

Foon

Titel: Foon
Uitgavedatum: September 10th 2018
Genre:
Uitgever: Querido
Pagina's: 319
ISBN13: 9789021412009

Soms klinkt het als trompetgeschal. Soms als een voorwereldlijk beest. Het is iets meteorologisch, zeggen ze tegen elkaar om zichzelf gerust te stellen. Of wellicht zijn het aardplaten die over elkaar schuiven en zo hun onheilspellende geluid voortbrengen.

In Foon is de duistere klank van de natuur, waarvoor Nadja en Lev geen afdoende verklaring hebben, nooit ver weg. De eens zo idealistische biologen wonen in een afgelegen huis in de Russische bossen. Ze dreven er een asiel voor verweesde berenwelpen. Maar de vrijwilligers komen niet meer, en terwijl Lev zijn geheugen verliest, strijdt Nadja tegen haar herinneringen. Waar is iedereen gebleven? Wat gebeurde er in het jaar dat ze al tien jaar probeert te vergeten?

In deze magistrale roman over eenzaamheid leren de personages, ver van de ontwrichte samenleving die ze zijn ontvlucht, hoe ze zich moeten verhouden tot hun geliefden, tot de geschiedenis en tot de dierenwereld waarvan ze deel uitmaken. Als alle zekerheid wegvalt, is het de verbeelding die hen overeind houdt.

Add on Goodreads
55 reviews on Goodreads
292 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.50
0

De goede zoon

Titel: De goede zoon
Uitgavedatum: 2018
Genre:
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact
Pagina's: 384
ISBN13: 9789025453411

In "De goede zoon' trekt Rob van Essen de lezer een omgeving in die dystopische trekken vertoont en tegelijk angstaanjagend herkenbaar is. In een wereld waar invoering van het basisinkomen heeft gezorgd voor lethargie en stijgend museumbezoek reizen twee mannen af naar het zuiden met een geheime opdracht. De een kent het echte doel van de reis. De ander heeft net zijn moeder begraven. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto's.
De goede zoon is niet alleen een meeslepend verslag van een tocht door een labyrint vol vreemde gebeurtenissen, maar ook een verrassend autobiografische roman over een zoon die de balans opmaakt na de dood van zijn moeder.

Add on Goodreads
270 reviews on Goodreads
2,032 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.40
0

Jij zegt het

Titel: Jij zegt het
Uitgavedatum: 2015
Genre:
Uitgever: Prometheus
Pagina's: 268
ISBN13: 9789044628104

Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. De afgelopen vijfendertig jaar heb ik met een machteloos afgrijzen moeten aanzien hoe onze echte levens bedolven raakten onder een modderstroom van apocriefe verhalen, valse getuigenissen, roddels, verzinsels, mythen, hoe onze ware, complexe persoonlijkheden werden vervangen door clichématige personages, ingedikt tot een simpel, hanteerbaar logo, op maat gesneden voor een sensatiebelust lezerspubliek.
En dan was zij de broze heilige, en ik de brute verrader.
Ik heb gezwegen.
Tot nu.

Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën die van haar verschijnen krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde.

Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. Jij zegt het is een aangrijpende roman over de liefde en de dood.

Add on Goodreads
376 reviews on Goodreads
3,029 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.93
0

De harde kern

Titel: De harde kern
Uitgavedatum: 1992
Genre:
Uitgever: Van Oorschot
Pagina's: 832

De harde kern, het levenswerk van Frida Vogels, bestaat uit vier delen, verdeeld over drie boeken. De eerste twee delen, Kanker en De naakte waarheid, verschenen in één band.

Add on Goodreads
0

Gewassen vlees

Titel: Gewassen vlees
Uitgavedatum: 1994
Genre:
Uitgever: Querido
Pagina's: 732
ISBN13: 9789021479736

De Friese burgemeesterszoon Willem Augustijn van Donck wil maar één ding en dat is de liefde van zijn vader winnen. Alles wat hij doet blijkt verkeerd uit te pakken. Hij is onhandig met vrouwen en brengt zichzelf keer op keer in moeilijkheden. Om indruk te maken verdiept hij zich in een nieuw procédé voor het maken van suiker te maken en probeert hij deugdzaam te leven. Maar zijn inspanningen zijn vergeefs. Om uit te vinden waarom zijn vader hem afwijst zal hij zich in diens verleden moeten verdiepen. Daarbij roept hij de hulp in van de door zijn vader gehate maar geniale heer Bergsma. Maar Augustijn raakt al spoedig verstrikt in een web van leugens, chantage, liefdadigheid en waanbeelden.

Add on Goodreads
14 reviews on Goodreads
210 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.47
0

Huldigingen

Titel: Huldigingen
Uitgavedatum: 1995
Genre:
Uitgever: Querido
Pagina's: 122
ISBN13: 9789021471570

Het leven van een rijke joodse schrijver wordt na zijn dood door vijf heel verschillende betrokkenen beschreven.

Add on Goodreads
1 reviews on Goodreads
9 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.11
0

De Geruchten

Titel: De Geruchten
Uitgavedatum: 1996
Genre:
Uitgever: De Bezige Bij
Pagina's: 224
ISBN13: 9789023461838

In 'De geruchten' keert René Catrijsse, deserteur in een koloniale oorlog, begin jaren zestig terug naar zijn Vlaams geboortedorp. Zijn komst verwekt een reeks mysterieuze incidenten. 'De geruchten' werd bekroond met de Europese Aristeionprijs en de Libris Literatuurprijs 1997.

Add on Goodreads
27 reviews on Goodreads
1,130 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.39
0

Plankton (Het Bureau #3)

Titel: Plankton (Het Bureau #3)
Uitgavedatum: 1997
Genre:
Uitgever: G.A. Van Oorschot
Pagina's: 829
ISBN13: 9789028209541

In dit derde deel van Het Bureau, Plankton, neemt de druk op Maarten Koning om zijn proefschrift te schrijven toe, zoals ook van hem en zijn afdeling verlangd wordt om meer in de openbaarheid te treden, twee zaken waarvoor hij allergisch is. In weerwil van de bezuinigingsmaatregelen die volgen op de oliecrisis van 1974 breidt de bezetting van het Bureau zich nog steeds uit en wordt de koffieruimte steeds meer een ontmoetingsplaats.
Met pijn en moeite komt Maarten Koning tot het inzicht dat het werk op het Bureau het grootste deel van zijn leven vult en dat er onherroepelijk een ogenblik zal komen waarop hij daarvoor verantwoording zal moeten afleggen, al was het alleen maar tegenover zichzelf. Hij vecht de bestaande ideeën over het vak aan en steekt met name ook tijdens internationale congressen zijn afkeer van macht en loze pretenties niet onder stoelen of banken. Dat maakt hem ongewild tot hoofdrolspeler in een reeks confrontaties. Plankton eindigt dramatisch.

Add on Goodreads
21 reviews on Goodreads
393 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.35
0