Mijn lieve gunsteling

Titel: Mijn lieve gunsteling
Uitgavedatum: November 5th 2020
Genre:
Uitgever: Atlas Contact
Pagina's: 368
ISBN13: 9789025470142

Mijn lieve gunsteling is de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld. Het verhaal van de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een veehouder, die tijdens een hete zomer toenadering tot elkaar zoeken. Hij wil ontsnappen aan zijn jeugdtrauma’s en eenzaamheid en zij heeft de voorkeur voor een fantasiewereld. Gedurende de zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar die zo ver gaat dat grenzen overschreden worden.

De beklemmende bekentenis Mijn lieve gunsteling is een hartverscheurend en tegelijk angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. Mijn lieve gunsteling is daarmee een meer dan waardige opvolger van de debuutroman De avond is ongemak, waarmee Marieke Lucas Rijneveld als eerste Nederlandse schrijver in de historie de International Booker Prize won.

Add on Goodreads
1,000 reviews on Goodreads
5,919 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.88
Share

De avond is ongemak

Titel: De avond is ongemak
Uitgavedatum: January 31st 2018
Genre:
Uitgever: Atlas Contact
Pagina's: 271
ISBN13: 9789025444112

De avond is ongemak is het schrijnende verhaal van een religieus boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind.

Matthies komt op een dag niet meer terug van het schaatsen en laat zijn zusje Jas in totale verwarring achter. Door de ogen van de dertienjarige Jas zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Onder leiding van Obbe ondernemen ze morbide experimenten met dieren en Hanna en Jas dromen hartstochtelijk van een Redder, een man als Boudewijn de Groot, een man die hen mee kan nemen naar de Overkant en hen in kan wijden in de geheimen van hun seksualiteit.

Add on Goodreads
5,123 reviews on Goodreads
32,929 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.46
Share

Celestial Bodies

Titel: Celestial Bodies
Uitgavedatum: 2010
Genre:
Uitgever: Catapult
Pagina's: 256
ISBN13: 9781948226943

In the village of al-Awafi in Oman, we encounter three sisters: Mayya, who marries after a heartbreak; Asma, who marries from a sense of duty; and Khawla, who chooses to refuse all offers and await a reunion with the man she loves, who has emigrated to Canada. These three women and their families, their losses and loves, unspool beautifully against a backdrop of a rapidly changing Oman, a country evolving from a traditional, slave-owning society into its complex present. Through the sisters, we glimpse a society in all its degrees, from the very poorest of the local slave families to those making money through the advent of new wealth.

Add on Goodreads
2,647 reviews on Goodreads
15,288 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.41
Share

De rustelozen

Titel: De rustelozen
Uitgavedatum: August 15th 2011
Genre:
Uitgever: De Geus
Pagina's: 441
ISBN13: 9789044516166

Het moderne leven drijft de mens voort. De haast, het constante rennen, is gevangen in deze roman, waarin verschillende verhalen zijn vervlochten tot één geheel. Zo is er Anoeschka, een jonge Moskoviete, die gebukt gaat onder de zorg voor haar gehandicapte zoontje. Ze vlucht en kiest daarmee voor een dakloos bestaan in de Moskouse metro. Daarnaast is er het verhaal van meneer Kunicki en de geheimzinnige verdwijning van zijn vrouw en zoontje op een Kroatisch schiereiland. De onderbrekingen in dit verhaal houden de lezer, die wacht op de ontknoping van dit mysterie, in grote spanning.

Add on Goodreads
4,154 reviews on Goodreads
31,546 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.76
Share

Komt een paard de kroeg binnen

Titel: Komt een paard de kroeg binnen
Uitgavedatum: 2015
Genre:
Uitgever: Cossee
Pagina's: 240
ISBN13: 9789059365711

In een zaaltje op een industrieterrein ten noorden van Tel Aviv staat de kleine, bebrilde stand-upcomedian Dov Grinstein op het toneel. Elke keer dat het hem niet lukt het publiek aan het lachen te krijgen, slaat hij zichzelf schrikbarend hard in het gezicht. Als het publiek begint te morren, spreekt een kleine vrouw de zaal toe vanaf de eerste rij.

Zij leerde Dov kennen als kind: toen was hij een beetje vreemd, maar hij was de enige die haar niet pestte. Door haar verhaal neemt Dovs optreden een persoonlijke wending. Hij vertelt over zijn vader Chezkel (kapper en handelaar in namaak-Levi’s) en moeder Sara (kampoverlevende), en zegt dat hij vroeger op zijn handen liep om zijn droevige moeder aan het lachen te krijgen.

Het publiek wil moppen, maar Dov gaat verder met zijn eigen levensverhaal. Als tiener werd hij op een dag weggeroepen uit het premilitaire trainingskamp, omdat een van zijn ouders was overleden. Niemand vertelde hem wie er dood was, en tijdens de rit naar Jeruzalem bedenkt hij van wie hij het erger zou vinden. Hij zet plusjes en minnetjes achter zijn vader en zijn moeder en vindt zichzelf daarom een klootzak. Daar krijgt hij wel applaus voor, van de laatste drie mensen in de zaal.

Add on Goodreads
2,013 reviews on Goodreads
14,614 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.52
Share

De vegetariër

Titel: De vegetariër
Uitgavedatum: February 3rd 2015
Genre:
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Pagina's: 222
ISBN13: 9789038899251

Yeong-Hye lijdt aan afschuwelijke terugkerende nachtmerries waardoor ze van de een op de andere dag besluit te stoppen met het eten van vlees. Het wrede vlees-eten staat voor haar voor de wreedheid in de wereld van nu. Nadat haar echtgenoot haar verlaat wil ze niet liever dan zelf ontsnappen aan haar vleselijke bestaan door een boom te worden de puurste levensvorm op aarde. Met een fabelachtige fantasie die ontsproten is uit de plantenwereld worden in De vegetariër de thema's menselijk geweld en mogelijke onschuld op bijzonder literaire wijze gecombineerd.

Add on Goodreads
23,042 reviews on Goodreads
169,955 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.58
Share

Cliënt E. Busken

Titel: Cliënt E. Busken
Uitgavedatum: February 13th 2020
Genre:
Uitgever: Atlas Contact
Pagina's: 264
ISBN13: 9789025455941

In Cliënt E. Busken zit de hoofdpersoon vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt. Hij zegt niets en misschien is er iets mis met zijn gehoor, maar van wat om hem heen gebeurt blijft hij een scherp waarnemer en inwendig voorziet hij zijn medebewoners en het personeel van snerpend commentaar. Ongericht wentelen zijn gedachten door elkaar en bewegen zich van verontwaardiging en machteloos verzet tegen zijn situatie via troebele herinneringen naar megalomanie. Cliënt E. Busken beschrijft een dag van zijn verblijf in de psychiatrische instelling. Navrant en hilarisch openbaart zich een warrig geestesuniversum.

Add on Goodreads
503 reviews on Goodreads
3,285 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.49
Share

Franklin

Titel: Franklin
Uitgavedatum: 2000
Genre:
Uitgever: Querido
Pagina's: 335
ISBN13: 9789021473604

Door zijn moeder verstoten, door zijn vader vrijwel geheel genegeerd, moet Franklin Lowendaal zich van kindsbeen af een eigen weg door het leven banen. Dat leidt hem via internaten en slordige huurkamers naar de wereld van zijn oom Charles en diens vriend Niel. Met zijn grote liefde Michelle probeert Franklin zich te onttrekken aan zijn verleden.

Add on Goodreads
11 reviews on Goodreads
88 ratings on Goodreads
Average Rating: 2.95
Share

Siegfried

Titel: Siegfried
Uitgavedatum: 2001
Genre:
Uitgever: De Bezige Bij
Pagina's: 213
ISBN13: 9789023462156

Rudolf Herter is een gevierd schrijver. Samen met Maria, de moeder van zijn zoontje Marnix, brengt Herter een bezoek aan Wenen, de stad van zijn Oostenrijkse vader en van Hitler. Tijdens een televisie-interview ontspruit bij hem het idee voor een nieuwe roman. Wat hij wil is Hitler postuum een gefingeerde spiegel voorhouden, waarin we zijn gezicht alsnog te zien krijgen. Maar als hij na afloop van zijn lezing in de Wiener Nationalbibliothek kennismaakt met het bejaarde echtpaar Ullrich en Julia Falk, van wie hij de volgende dag iets over Hitler verneemt wat niemand weet, blijkt de werkelijkheid absurder dan de auteur kon bedenken.

Siegfried (2001) is een roman op eenzame, afgrondelijke hoogte waarin Harry Mulisch met zijn alter ego Rudolf Herter de gelegenheid heeft aangegrepen om zichzelf met de nodige zelfspot ten tonele te voeren.

Add on Goodreads
232 reviews on Goodreads
5,097 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.65
Share

Boze tongen

Titel: Boze tongen
Uitgavedatum: 2002
Genre:
Uitgever: Prometheus Amsterdam
Pagina's: 437
ISBN13: 9789044601244

Boze Tongen is het 3e en laatste deel van de Monstertrilogie, begonnen met Het Goddelijk Monster en Zwarte Tranen. Katrien Deschryver, de ultieme conformiste, speelt willens nillens elke rol die de wereld achter haar schoonheid vermoedt: fee of feeks, heldin of heks, en niets daartussenin. Als in een spiegelpaleis is zij omringd door schimmen van haarzelf. Zo wordt haar verhaal dat van een uiteenvallende familie in een uiteenvallend land in het hart van Europa. Dit boek brengt een verrassende ontknoping van vele raadsels uit de twee voorgaande romans.

Add on Goodreads
19 reviews on Goodreads
870 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.66
Share