Vader – Karl Ove Knausgård

Cover van Vader door Karl Ove KnausgardTitel: Vader
Serie: Mijn strijd #1
Uitgavedatum: November 2011
Genre:
Uitgever: De Geus
Vertaler: Marianne Molenaar
Pagina's: 445
ISBN13: 9789044517194

Karl Ove Knausgård is bezig aan een roman, maar wordt geplaagd door enorme onzekerheid. Dagelijkse frustraties over het huishouden en zijn gezin nemen veel tijd in beslag en tijdens het schrijven dwalen zijn gedachten af naar zijn kindertijd. Hij vraagt zich af of hij net zo'n beangstigende man is voor zijn kinderen als zijn vader was voor hem.

Vader is het eerste boek in de Mijn strijd-serie van zes zeer persoonlijke, soms pijnlijke autobiografische romans. Meteen na de verschijning ervan struikelden internationale critici over elkaar heen met hun loftuitingen. Met de Mijn strijd-serie is Knausgård veranderd van een veelbelovende jonge auteur in een Scandinavische schrijver met popsterrenstatus.

Recensie JK:
Vader is beklemmend wegens de opgeborrelde herinneringen aan zijn tirannieke vader, intens door de gedetailleerde en kleurrijke beschrijvingen van de verloedering die hij aantreft en heeft heel wat diepgang door het denkwerk waar hij de lezer deelgenoot van maakt.
Lees meer


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
3,107 reviews on Goodreads
28,589 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.08

Liefde – Karl Ove Knausgård

Liefde door Karl Ove KnausgardTitel: Liefde
Serie: Mijn strijd #2
Uitgavedatum: September 5th 2012
Genre:
Uitgever: De Geus
Vertaler: Marianne Molenaar
Pagina's: 602
ISBN13: 9789044522044

Nadat Karl Ove Knausgård zijn vriendin verlaten heeft vertrekt hij eenzaam en gedeprimeerd naar Stockholm. Voor hij het weet heeft hij niet alleen de nieuwe liefde van zijn leven ontmoet, maar loopt hij door Stockholm met zijn pasgeboren dochter in de kinderwagen.
Hij lijkt maar geen grip te kunnen krijgen op deze nieuwe ontwikkelingen. Hij wil niets liever dan bezig zijn met het schrijven van een vervolg op zijn bejubelde debuutroman. Maar steeds wanneer hij zich daarop wil concentreren wordt hij afgeleid door verplichte familievakanties, ruzies met strijdlustige buren en de emotionele ellende die kinderfeestjes met zich meebrengen.
Liefde is het tweede deel van de Mijn strijd-serie van auteur Karl Ove Knausgård. De zes romans kunnen los van elkaar gelezen worden of als één geweldig ambitieus project.
Deze cyclus is de grootste literaire sensatie in Noorwegen in tientallen jaren en stond er meer dan dertig weken op de bestsellerlijsten.

Recensei JK:
Liefde
is een langgerekt egodocument, een werk waarin de auteur niets en niemand ontziet en zichzelf nog het minst, hij spaart zichzelf niet. In lange, meanderende en associërende beschrijvingen schetst  Knausgård een fraai beeld van zijn gevoelsleven, zijn strijd tussen zijn egocentrisme en behoefte aan liefde, en geeft hij diepgaand inzicht in zijn gedachtenwereld en zijn blik op de wereld om hem heen.
Lees meer


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
1,129 reviews on Goodreads
13,626 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.32

Zoon – Karl Ove Knausgard

Cover van Zoon door Karl Ove KnausgardTitel: Zoon
Serie: Mijn strijd #3
Uitgavedatum: November 2014
Genre:
Uitgever: De Geus
Vertaler: Marianne Molenaar
Pagina's: 443
ISBN13: 9789044534085

Op een milde augustusdag in 1969 betrekt een jong gezin hun nieuwe huis op Tromøya in Zuid-Noorwegen. Dit is de plek waar Karl Ove, dan nog geen jaar oud, zijn kindertijd zal doorbrengen. Het worden lange jaren, gevuld met ontdekkingstochten, meisjes, voetbal, muziek en een bijzonder dominante vader. De volwassen schrijver vertelt over de wijsneus die hij was, die al heel vroeg kon lezen en schrijven, maar moest leren rekening te houden met anderen. Knausgård beschrijft het oerlandschap van zijn jeugd tot in de fijnste details en vertelt hoe hij nu kijkt naar wat hij toen zo belangrijk vond.

Recensie JK:
Hoewel Zoon iets minder sterk is dan de voorafgaande delen is het alleszins de moeite waard en een onmisbaar deel in het levensverhaal van deze zeer interessante auteur.
Lees meer


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
702 reviews on Goodreads
8,527 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.17

Nacht – Karl Ove Knausgård

Nacht door Karl Ove KnausgardTitel: Nacht
Serie: Mijn strijd #4
Uitgavedatum: September 2nd 2013
Genre:
Uitgever: De Geus
Vertaler: Marianne Molenaar
Pagina's: 480
ISBN13: 9789044526578

Karl Ove verhuist op 18-jarige leeftijd naar het hoge noorden, waar hij aan de slag gaat als leraar. Niet dat hij geïnteresseerd is in een carrière in het onderwijs, maar hij wil vooral geld verdienen om zijn schrijversambities te bekostigen...


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
532 reviews on Goodreads
6,869 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.19

Schrijver – Karl Ove Knausgård

Schrijver van Karl Ove KanusgardTitel: Schrijver
Serie: Mijn strijd #5
Uitgavedatum: 2016
Genre:
Uitgever: De Geus
Vertaler: Marianne Molenaar
Pagina's: 636
ISBN13: 9789044536867

Op negentienjarige leeftijd verhuist Karl Ove naar Bergen. Vol ambitie en toekomstdromen begint hij aan de schrijversacademie. Zelfkritiek en schaamte blijven hem achtervolgen. Hoewel hij verschillende intense liefdes beleeft en hechte vriendschappen opbouwt, zorgen zijn destructieve keuzes bij hem voor angst en existentiële crises. Toch houden zijn diepe wens om te schrijven en de liefde voor de paar mensen die dicht bij hem staan hem gaande.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
448 reviews on Goodreads
5,473 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.39

Vrouw – Karl Ove Knausgård

Vrouw van Karl Ove KnausgardTitel: Vrouw
Serie: Mijn strijd #6
Uitgavedatum: October 9th 2015
Genre:
Uitgever: De Geus
Vertaler: Marianne Molenaar
Pagina's: 1081
ISBN13: 9789044532272

In het zesde en laatste deel van de Mijn strijd-reeks, het meesterwerk dat Karl Ove Knausgård wereldberoemd maakte, kijkt de schrijver terug op zijn enorme literaire project: Waarom schreef hij zo onverholen over zichzelf en zijn familie? Wat zijn hiervan de consequenties geweest? Komen zijn herinneringen wel met de werkelijkheid overeen? Op deze belangrijke vragen tracht Knausgård in het eerste gedeelte van het boek op een eerlijke en open wijze een antwoord te vinden. Het tweede deel bevat Knausgårds gedachten over literatuur, taal, geschiedenis, Hitler en het nazisme, en de gruwelijke gebeurtenissen op Utøya. Daarnaast reflecteert hij op de kracht van woorden en de relatie tussen mens en realiteit. Al deze universele onderwerpen worden bijeengebracht tot een diepgaande persoonlijke ervaring wanneer Knausgård over zijn manisch-depressieve vrouw Linda schrijft.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
315 reviews on Goodreads
2,565 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.10
Spring naar toolbar