Ton voor tien getalenteerde debutanten

Tien getalenteerde debutanten – schrijvers van poëzie, fictie en non-fictie voor volwassenen en jeugd – ontvangen een beurs van € 11.000 om aan hun tweede boek te werken. De tien zijn geselecteerd uit een groep van 29 aanvragers. Dankzij middelen uit het tweede ‘coronasteunpakket’ konden dit jaar twee extra beurzen worden toegekend.

Dit zijn de tien geselecteerden:

Lees verder

Letterenfonds gaat motie financiële ondersteuning boekhandels uitvoeren

Er komt substantiële steun voor de fysieke boekhandel. Het Nederlands Letterenfonds krijgt de opdracht het budget van € 20 miljoen te verdelen.

Deze week informeerden de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Sociale zaken en Werkgelegenheid de Tweede Kamer over de uitvoering van de motie ‘Financiële ondersteuning boekhandels’, zoals ingediend door Romke de Jong c.s. op 2 juni. In de brief werd aangekondigd dat het Nederlands Letterenfonds de opdracht krijgt het beschikbaar gestelde budget van € 20 miljoen te verdelen. Dit budget zal bestaan uit een vergoeding van distributiekosten (€ 5 miljoen) en een garantiefonds (€ 15 miljoen). Wel moet de Europese Commissie nog goedkeuring verlenen aan het garantiefonds.

Lees verder

‘Schrijver: kies je eigen podium’ nieuwe steunmaatregel voor schrijvers

‘Schrijver: kies je eigen podium’ nieuwe steunmaatregel voor schrijvers

‘Schrijver: kies je eigen podium’ is een nieuwe Steunmaatregel voor schrijvers van het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale om in dit lastige jaar schrijversoptredens te stimuleren. Dit keer worden de rollen omgedraaid: schrijvers kiezen een podium voor een eenmalig optreden en ontvangen daarvoor 500 euro. Het optreden wordt in onderling overleg tussen auteur en organisator georganiseerd en vindt plaats tussen 1 juli en 30 september 2021 op een – liefst nieuwe – locatie, zoals een openluchtfestival, theater, AZC, museum, schouwburg of gevangenis.

Lees verder

Lucinda Riley (55), bestsellerauteur van De Zeven Zussen, overleden

Lucinda Riley, schrijfster van de bestseller-serie De Zeven Zussen, is op 55-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar uitgever bekendgemaakt.

Riley is in alle rust overleden, laat de familie weten in een verklaring. “We realiseren ons dat dit een enorme schok zal zijn voor velen, omdat de meeste mensen niet wisten dat Lucinda al vier jaar aan kanker leed.”

Uitgever Sander Knol was eerder al op de hoogte gesteld door de auteur. “Het is al even geleden dat ze op een zonnige ochtend in Italië ineens prosecco bestelde en zei dat ze iets aan me wilde vertellen. Ondanks haar verdrietige nieuws vierden we op dat moment het leven, dat voor altijd was veranderd.”

“Tot en met het verschijnen van De zevende zus toonde Lucinda haar indrukwekkende levenskracht en niet-aflatende toewijding aan het schrijven en haar boeken. ‘It’s all wonderful!‘ schreef ze opgewekt in haar laatste berichtje.

Beststeller

Wereldwijd zijn meer dan 30 miljoen boeken van de serie De Zeven Zussen verkocht, in Nederland en België werden drie miljoen exemplaren verkocht. Onlangs verscheen deel 7. Voor veel fans komt het bericht van Riley’s overlijden als een schok, temeer daar de schrijfster onlangs aankondigde dat er nog een achtste deel zou verschijnen.

Riley was inderdaad aan dat achtste deel begonnen, zegt Knol in Nieuws & Co op NPO Radio 1. “Dat was wel haar bedoeling, dat dat laatste deel er zou komen. Voor wie de serie kent, er is nog één figuur over wie je meer wil weten, de adoptievader Pa Salt, en met dat boek was ze begonnen. Ik weet dat ze 60, 70 pagina’s heeft geschreven. Dat is waar we zijn.”

Of die pagina’s nog gepubliceerd worden weet hij niet. “Ik denk dat het moment nu is om stil te staan bij haar als auteur en als moeder van een samengesteld gezin van zeven kinderen. Dat is waar we nu aan denken.”

Knol noemt Riley’s drang om te schrijven ongeëvenaard. “In de laatste weken, toen haar laatste boek verscheen, toen ging het echt niet goed, maar toch heeft ze nog veel interviews gedaan. Ze had een enorme toewijding aan haar fans.”

Lees verder

A.L. Snijders overleden

Zojuist bereikte ons het droevige bericht dat onze auteur A.L. Snijders (Peter Müller) hedenochtend, 7 juni, plotseling is overleden. Wij zijn geschokt.

Peter Müller (Amsterdam, 1937) publiceerde bij onze uitgeverij twaalf bundels zeer korte verhalen en ander werk. AFdH Uitgevers is opgericht in 2006 om het werk van Snijders uit te kunnen geven. Zijn bundel Tat Tvam Asi verscheen in april van dit jaar.

Onze gedachten gaan uit naar zijn echtgenote Ineke Swanevelt en zijn kinderen: Marcus, Matthijs, Pille, Gijs en Loïs.

Bron: AFdH Uitgevers

Dichter Remko Ekkers overleden

Vrijdag overleed onverwacht de Groningse dichter Remko Ekkers (1941-2021). Op 1 juli zou hij tachtig worden. Ekkers publiceerde een groot aantal dichtbundels, was betrokken bij veel literaire activiteiten met name in zijn provincie Groningen en doceerde letterkunde aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden en aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was een geboren docent en begeleidde ook veel jonge schrijvers en dichters. In maart publiceerde hij nog een bundel, Hop over de sofa, een rijke bundel met gedichten over een breed scala aan onderwerpen.

Lees verder

Vertaalrechten Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets verkocht aan Amerika, en zes andere landen

De afgelopen weken werden de vertaalrechten van het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen van Hanna Bervoets al voor verschijning verkocht aan zeven landen, waaronder Amerika. De rechten werden op grond van een vertaling verkocht door haar agent Lisette Verhagen van PFD in Londen. De vertaling werd gemaakt door Emma Rault. De biedingen op de internationale filmrechten zijn nog in volle gang.
Niet eerder werd een Boekenweekgeschenk al voor publicatie aan zoveel landen verkocht. Ook de vertaalrechten van Bervoets roman Welkom in het Rijk der zieken werden verkocht.

Wat wij zagen verschijnt in maart 2022 bij het Amerikaanse uitgeefhuis Houghton Mifflin Harcourt (HMH).

Lees verder

Oorlogsdagboek ‘Het Achterhuis’ van Anne Frank geveild voor 10.000 euro

De eerste druk uit 1947 van het oorlogsdagboek Het Achterhuis van Anne Frank is dinsdagmiddag geveild voor 10.000 euro. Deze eerste editie is verkocht bij veilinghuis Burgersdijk & Niermans in Leiden.

De eerste druk van het dagboek is een bijzonder exemplaar omdat het nog beschikt over de originele stofomslag. De bovenste binnenhoek van de omslag mist een hoekje en de buitenste randen zijn licht versleten. Volgens het veilinghuis is het boek in zeer goede staat, gezien de kwetsbaarheid van het werk. Van de meeste andere eerste edities zijn de stofomslagen kwijtgeraakt of erg beschadigd geraakt. Eerdere exemplaren van de eerste druk brachten meer dan 8.000 euro op.

In Nederland zijn in 1947 3.036 exemplaren van Het Achterhuis gedrukt. Een deel van de oplage schonk Otto Frank, de vader van Anne, aan vrienden en kennissen, maar ook aan leden van het Koninklijk Huis.

Stimuleren van schrijversoptredens in boekhandels

Extra steunmaatregel voor boekhandels en schrijvers

Nu de boekhandels weer open zijn en de Boekenweek in aantocht is, komt het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met De Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond met een vervolg op de steunmaatregel om schrijversoptredens in boekhandels te stimuleren. Boekhandels kunnen tot 1 juli 2021 met korting een of meer auteurs boeken, waarmee de drempel wordt verlaagd voor het organiseren van optredens van schrijvers die – afhankelijk van de dan geldende mogelijkheden – op locatie, online of hybride zijn.

Boekhandels kunnen via De Schrijverscentrale een of meer schrijversoptredens boeken, waarbij het Letterenfonds het honorarium voor de schrijvers subsidieert tot maximaal € 500 per optreden. Daarnaast ontvangt de boekhandel via de Boekverkopersbond een extra bijdrage van € 500 voor de organisatiekosten. Boekhandels kunnen tot 1 juli 2021 auteurs boeken, maar de schrijversactiviteiten kunnen eventueel later in het jaar plaatsvinden. Er is budget voor minimaal 150 schrijversoptredens in 100 boekhandels.

Iedere denkbare publiekspresentatie komt in aanmerking. Van interviews met een schrijver en online leesclubs tot signeersessies in de etalage en liveoptredens. Hiervoor kunnen schrijvers en illustratoren in alle literaire genres worden geboekt: van kinder- en jeugdliteratuur tot non-fictie, poëzie en spoken word.

Aanvragen en voorwaarden

Boekhandels kunnen voor boekingen van schrijvers contact opnemen met De Schrijverscentrale, info@deschrijverscentrale.nl, tel. 020 623 49 23. Kijk hier voor de voorwaarden, aanvragen kunnen online worden ingediend.

De Boekenweek wordt georganiseerd door de CPNB en vindt plaats van 29 mei tot en met 6 juni; het thema is dit jaar Tweestrijd.

Filter Vertaalprijs 2021 voor Shakespeare vertaler Bas Belleman

Gisteravond won filosoof, publicist, dichter én vertaler Bas Belleman de Filter Vertaalprijs 2021 voor zijn integrale vertaling van Shakespeares Sonetten.

De Filter Vertaalprijs, genoemd naar het gelijknamige tijdschrift over vertalen, bestaat uit een bedrag van € 6000, ter beschikking gesteld door uitgevers van vertaalde fictie en non-fictie in ons taalgebied. De Filter Vertaalprijs wordt sinds 2007 jaarlijks toegekend voor de meest bijzondere vertaling uit het voorafgaande kalenderjaar.

De jury over de vertaling van Belleman: “Als we het origineel niet al kenden, zouden deze gedichten door kunnen gaan voor oorspronkelijk Nederlandse. Belleman trekt in zijn kloeke boek de sonnetten van Shakespeare helemaal naar onze tijd als hij betoogt dat de donkere dame aan wie de laatste sonnetten gericht zijn wellicht geen vrouw is, maar een man in travestie of misschien zelfs iemand voor wie geen plaats is in de traditionele genderverdeling. Belleman lokt de lezer steeds verder het dubbelzinnige spiegeltaalpaleis in van schijn en werkelijkheid, tot het haar of hem duizelt.”

Karl van Heijster schreef over de vertaling op De Leesclub van Alles: “Dat Shakespeares sonnetten tot het beste behoren wat de literatuur heeft voortgebracht, behoeft geen betoog. Het Engelse origineel rechtvaardigt dus alleen al de aanschaf van deze nieuwe uitgave – al helemaal voor wie ze nog nooit heeft gelezen. Maar Bellemans fantastische vertaling en inzichtelijke commentaar maakt Shakespeares Sonnetten ook de moeite waard voor wie al bekend is met Shakespeares poëzie – of dat meent te zijn. Ruim vierhonderd jaar na dato is het in elk geval een stuk minder controversieel om te stellen dat deze uitgave wél een overdonderend succes is.”