Anjet Daanje wint Boekenbon Literatuurprijs

De roman Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje is bekroond met de Boekenbon Literatuurprijs. Dat is donderdagavond in de Haagse Sint-Jacobskerk bekendgemaakt.

De literatuurprijs, die lang bekend stond onder de naam AKO Literatuurprijs, is een van de belangrijkste onderscheidingen voor literatuur in het Nederlandse taalgebied. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden.

De roman is een verzameling van elf min of meer met elkaar verbonden verhalen in verschillende genres, die zo’n twee eeuwen omspannen. Ze zijn allemaal geïnspireerd op de Britse schrijfster Emily Brontë, en haar enige roman Wuthering Heights.

“De jury koos voor een boek dat leest als een trein, maar tegelijkertijd wel het nodige van de lezer vraagt. Het zit barstensvol doorwrochte intertekstualiteit, stroomt over van de bewonderenswaardig ambitieuze stijlwisselingen en bevat buitengewone reflecties op het schrijverschap. Ieder afzonderlijk hoofdstuk is als een goudklompje en gezamenlijk vormen ze een literaire tour de force”, aldus juryvoorzitter Guy Verhofstadt, onder meer oud-premier van België, donderdagavond.

Ook wiskundige en scriptschrijver

De Groningse schrijfster Anjet Daanje (57) schrijft al sinds begin jaren 90 romans, maar brak pas in 2019 door met haar roman De herinnerde soldaat, over de Eerste Wereldoorlog. Net als veel van haar andere boeken verscheen die bij Passage, een kleine uitgeverij in Groningen.

Daanje is opgeleid tot wiskundige, en schreef ook film- en tv-scripts, onder meer voor de tv-serie De geheimen van Barslet. Ze geldt als relatieve outsider in de Nederlandse literaire wereld, iemand die niet graag de publiciteit opzoekt.

De Boekenbon Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van ‘beroepslezers’ (recensenten, boekverkopers en leerkrachten) uit Vlaanderen en Nederland. De onderscheiding is een bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar (tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2022), fictie of non-fictie.

Verhofstadt bracht tijdens de uitreiking ook de aanslag in herinnering op auteur Salman Rushdie. “Dat Rushdie alsnog, na al die jaren, slachtoffer werd van de fatwa die meer dan twintig jaar geleden door de Iraanse Ayatollah Khomeini over hem werd afgekondigd, zegt veel over het tijdperk waarin we leven.”

Share

Boek over Willem van Oranje bekroond tot beste historische boek

De Libris Geschiedenis Prijs gaat dit jaar naar René van Stipriaan. De schrijver en historicus sleepte de prijs voor het beste historische boek in de wacht met zijn werk De zwijger: Het leven van Willem van Oranje.

De jury verwacht dat het boek “de komende dertig jaar een standaardwerk zal zijn” over de Vader des Vaderlands. “Een zeldzaam grondig en prettig geschreven boek, dat alle eerdere biografieën over Willem van Oranje overtreft.”

“In het rijtje klassieke vaderlandse helden staat Willem van Oranje bovenaan. Veel eigentijdse biografen zouden hem daarom met genoegen van zijn voetstuk hebben gerukt, door zijn slechte daden zo breed mogelijk uit te meten”, meent de jury.

“Maar René van Stipriaan weigert te kiezen tussen ophemelen en weerleggen. Zijn biografie is gebalanceerd en plaatst de hoofdpersoon in de context van zijn tijd en milieu.”

Zo ontstaat volgens het college “het beeld van een ambitieuze edelman die zijn dynastieke belangen verdedigde, en die door diepe dalen ging om zijn doel te bereiken.”

De Libris Geschiedenis Prijs is voor een boek dat een algemeen publiek aanspreekt en op gedegen historisch onderzoek is gebaseerd. De onderscheiding is een initiatief van onder meer het Historisch Nieuwsblad, honderd Libris-boekhandels en het Rijksmuseum in Amsterdam. De winnaar krijgt een geldprijs van 20.000 euro.

Link naar boek

Share

NS Publieksprijs niet uitgereikt vanwege manipulatie

De NS Publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Volgens de organisatie is het stemproces op grote schaal gemanipuleerd en is het daardoor onmogelijk geworden om de stemming eerlijk te laten verlopen.

Afgelopen weekend werd de stemmodule voor de boekenprijs al een tijdje stilgelegd na berichten dat het mailadres van Tweede Kamerleden werd gebruikt om te stemmen op het boek van Thierry Baudet, Het Coronabedrog.

Aanpassing

De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die de publieksprijs organiseert, voerde een oplossing door. Mensen die op een boek wilden stemmen, kregen eerst een mail waarin ze hun stem moeten verifiëren.

Ondanks die aanpassing, zegt het CPNB dat het onmogelijk is geworden om een geloofwaardige stemming te houden. Er is sprake van manipulatie, zegt de stichting, die als doel heeft om Nederlandse boeken onder de aandacht te brengen. “Het is droevig dat door de geconstateerde manipulatie deze doelstelling nu tekort wordt gedaan.”

Prijzengeld verdelen

De NS Publieksprijs wordt ieder jaar uitgereikt. Mensen kunnen stemmen op de zes best verkochte boeken, maar stemmen op andere boeken is ook mogelijk. Het boek van Baudet hoort niet bij de zes best verkochte werken. De stemming zou tot 16 november duren.

Het prijzengeld gaat de stichting verdelen over de zes genomineerde auteurs. Ook ontvangen ze allemaal een jaarkaart van de NS, om hen te bedanken voor hun inzet.

De NS reageert teleurgesteld op het niet doorgaan van de uitreiking van de prijs. “Allereerst voor de auteurs die een mooi boek hebben geschreven en daarnaast voor alle boekenliefhebbers die op hun favoriete boek hebben gestemd.”

Bron: NOS

Share

Tijs Goldschmidt wint Jan Wolkers Prijs voor ‘Wolven op het ruiterpad’

Gedragsbioloog Tijs Goldschmidt wint dit jaar de Jan Wolkers Prijs voor zijn boek Wolven op het ruiterpad. De prijs voor het beste natuurboek van Nederland werd uitgereikt in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels.

Het boek bestaat uit twintig essays over de natuur en de rol van de mens daarin. Het gaat onder meer over de manier waarop klimaatverandering effect heeft op de verspreiding van exoten. Daarnaast beschrijft hij onze culturele weerstand tegen het eten van insecten.

Lees verder

Share

Franse schrijfster Annie Ernaux krijgt Nobelprijs voor Literatuur

De Franse schrijfster Annie Ernaux krijgt dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur. De 82-jarige auteur is al sinds de jaren 70 actief. Ze kreeg in bredere kring bekendheid door haar roman De Jaren, die in 2008 verscheen.

De jury prijst de “moed en klinische scherpte” waarmee Ernaux “de wortels, vervreemding en collectieve beperkingen van het persoonlijke geheugen blootlegt”. Het werk van de schrijfster is deels autobiografisch van aard. Ze publiceerde meer dan dertig literaire werken, behalve romans ook toneelstukken.

Volgens de jury gelooft Ernaux in “de bevrijdende kracht” van schrijven en opent ze de ogen van lezers voor sociale ongelijkheid, onder meer op het gebied van gender, taal en sociale klasse. Het Nobelprijs-comité vergelijkt haar werk met een scherp mes, door Ernaux gebruikt om “de waarheid te ontleden”.

‘Grote eer en verantwoordelijkheid’

De Française is de zeventiende vrouw die de prestigieuze literatuurprijs krijgt, die sinds 1901 wordt uitgereikt. Het Nobelprijs-comité kon Ernaux aanvankelijk niet bereiken om haar het nieuws mee te delen, zei de voorzitter tijdens de bekendmaking. Maar inmiddels heeft de schrijfster gereageerd op de prijs, die ze “een grote eer en een grote verantwoordelijkheid” noemt.

Oeuvre over herinneringen

De Franse auteur dook dit jaar en vorig jaar op in de bookmakerslijstjes met kanshebbers, vertelde NRC-recensent en schrijfster Persis Bekkering gisteravond al in het NOS-radioprogramma Met Het Oog op Morgen.

“Ze heeft een heel consistent oeuvre opgebouwd over herinneringen, en over hoe zij zich als individu verhoudt tot de collectieve geschiedenis van de twintigste eeuw.”

Share

Taalboekenprijs 2022

De Taalboekenprijs 2022 is toegekend aan Vertalen in de Nederlanden van de vertaalkundigen Theo Hermans, Cees Koster, Inger Leemans, Ton Naaijkens en Dirk Schoenaers. De prijs – 3000 euro en een oorkonde – werd op 1 oktober in de uitzending van De Taalstaat uitgereikt door juryvoorzitter Ton den Boon. Het is de vierde keer dat deze taalboekenprijs is toegekend.

Vertalen in de Nederlanden is een zeer complete geschiedschrijving van de vertaalpraktijk in de Lage Landen, vanaf de vroege Middeleeuwen tot nu. Het is voor het eerst dat dit brede onderwerp in één publicatie wordt beschreven.

De jury prees het boek om de deskundige aanpak, de volledigheid en de presentatie: “De vijf auteurs geven een caleidoscopisch en gedetailleerd beeld van de praktijk van het vertaalbedrijf, met alle actoren, gebeurtenissen en ontwikkelingen die er een bepalende rol in hebben gespeeld.”

Lees meer: https://onzetaal.nl/shortlist-taalboekenprijs-2022-bekend

Share

Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie neergestoken tijdens lezing

De Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie is aangevallen tijdens een lezing in de staat New York. Hij werd door een onbekende aanvaller in zijn nek of hals gestoken, meldt de lokale politie. Het motief is nog onduidelijk. De aanvaller is gearresteerd.

De aanslag vond plaats op een podium in de plaats Chautauqua, waar hij een lezing zou geven. Ook de interviewer werd aangevallen, die raakte lichtgewond. De 75-jarige Rushdie is met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis. Het is niet duidelijk hoe hij eraan toe is.

Rushdie werd beroemd met zijn boek De Duivelsverzen. Dat boek leidde in 1988 tot grote onvrede onder groepen strenggelovige moslims. In landen als Pakistan en Bangladesh waren felle protesten. Elders werd brand gesticht bij boekhandels en werden vertalers van het boek aangevallen en gedood. Ook in westerse landen als de VS en het Verenigd Koninkrijk gingen groepen moslims de straat op om tegen het boek te protesteren.

De Iraanse ayatollah Khomeini sprak destijds een fatwa – een juridische uitspraak binnen de islamitische wetgeving – tegen hem uit. Er werd 3 miljoen dollar geboden aan degene die Rushdie zou doden. In 1989 mislukte in Londen een bomaanslag op Rushdie, doordat het explosief te vroeg afging.

Share

Amputatie bij Dichter des Vaderlands Marsman: ‘gifbeker moest helemaal leeg’

Dichter des Vaderlands Lieke Marsman schrijft op Twitter dat ze vanwege een tumor haar arm en schouder heeft moeten laten amputeren. “De gifbeker moest helemaal leeg, de radiotherapie van dit voorjaar haalde helemaal niets uit.”

In 2017 werd bij Marsman kraakbeenkanker vastgesteld. Ze schreef het jaar erop een boek over haar behandeling: De volgende scan duurt vijf minuten. Daarin beschreef ze dat, als gevolg van de tumor in haar bovenrug, ze haar rechterarm nog wel kon bewegen, maar niet meer omhoog kon doen.

Bestraling heeft uiteindelijk niet gewerkt, meldt de 31-jarige op sociale media, daarom moest ze gisteren een amputatie ondergaan. “Het wordt een pittig herstel, maar zoals jullie zien twitter ik er alweer op los.”

Marsman grapte op Twitter ook over haar situatie. Als persiflage op online advertenties over afvallen schreef ze: This Woman Lost Five Kilos In One Day Click Here To Find Out What Her Secret Is. Het leverde haar ruim duizend, vooral lovende, reacties op, waaronder ‘De beste grap op je slechtste dag, dan ben je een hele hele grote’.

Sinds 2021 is Marsman Dichter des Vaderlands. Dat houdt onder meer in dat ze gedichten schrijft of voordraagt bij nationale gebeurtenissen en optreedt als ambassadeur van de poëzie. In haar werk behandelt ze thema’s als leven en dood.

Op 14 augustus is de auteur en dichter te gast in Zomergasten van de VPRO.

Share

Dichter en schrijver Remco Campert (92) overleden

De schrijver en dichter Remco Campert is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij overleed afgelopen nacht in zijn woonplaats Amsterdam, maakte zijn uitgever De Bezige Bij bekend. “Hiermee verliest de Nederlandstalige literatuur een virtuoos auteur en een van haar meest geliefde schrijvers.”

Vier jaar geleden maakte Campert al bekend dat hij stopte met schrijven, al verschenen er daarna nog wel ‘notities’ van zijn hand in de Volkskrant.

Lees verder

Share

Bazarow en De Leesclub van Alles samengevoegd onder de naam Bazarow.com

Vanaf 31 mei 2022 zijn Bazarow en De Leesclub van Alles samengevoegd en gaan verder onder de naam Bazarow.com. Vorige week stopte Bazarow.com als verkopende boekensite. We nemen deze stappen om een aantal redenen. Bazarow was bedoeld als verkopende boekensite om de fysieke boekhandel te ondersteunen. We wilden zo de invloed van de grote internetboekhandels tegengaan. Helaas is het ons technisch niet gelukt om een goede koppeling te maken met de boekhandel zodat de uitlevering ook daadwerkelijk met de fysieke boekhandel zou plaatsvinden. Omdat we ook de komende tijd hier geen oplossing voor zien, hebben we besloten met dit gedeelte van Bazarow te stoppen. We kunnen het niet verantwoorden iedereen nog langer te laten wachten. Dat is slecht voor onze geloofwaardigheid en zo zouden we een concurrent van de fysieke boekhandel worden, en dat was natuurlijk nooit de bedoeling.

Lees verder

Share