Boekenweek maand later vanwege pandemie

De Boekenweek 2022 wordt met een maand uitgesteld vanwege de huidige coronaregels. “De Boekenweek is pas echt een feest voor de lezer als de boekhandel en bibliotheek weer volledig open zijn en op volle sterkte”, meldt Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

Lees verder

Dichteres Maya Angelou eerste zwarte vrouw op Amerikaans muntstuk

De Amerikaanse dichteres en mensenrechtenactivist Maya Angelou is sinds maandag de eerste zwarte vrouw op een Amerikaanse munt. De beeltenis van de in 2014 overleden Angelou siert het kwartje. Angelou is onder meer bekend van het boek I Know Why the Caged Bird Sings, haar autobiografie uit 1969.

Het Angelou-kwartje vormt de aftrap van het zogeheten American Women Quarters-programma van de United States Mint. Ook de beeltenissen van de eerste vrouwelijke astronaut Sally Ride en het eerste vrouwelijke opperhoofd van de inheemse Cherokee-stam zullen het kwartje sieren.

Angelou schreef gedurende haar leven 36 boeken en droeg tijdens de inauguratie van president Bill Clinton in 1993 een gedicht voor. In 2011 ontving ze uit handen van president Barack Obama de Medal of Freedom, de hoogste burgerlijke onderscheiding in de Verenigde Staten.

Angelous dichtbundel And Still I Rise was een belangrijke inspiratiebron voor zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton, die met de tekst ‘Still I Rise‘ op zijn helm rijdt.

De beeltenis van Harriet Tubman, een tot slaaf gemaakte zwarte vrouw die zich na haar ontsnapping inzette voor de afschaffing van de slavenij in het zuiden van de VS, zal in 2028 op het biljet van 20 dollar te zien zijn. Dankzij haar inspanningen zouden honderden tot slaaf gemaakten en hun families de plantages ontvlucht zijn in de negentiende eeuw.

Bron: Nu.nl

Still I rise – Maya Angelou

Nieuwe publicatie met brieven van Gerard Reve op komst

Zestien jaar na zijn dood en vijftien jaar na de laatste publicatie verschijnt opnieuw werk van schrijver Gerard Reve (1923-2006). Zeer Fijne Boy is de titel van een serie brieven die Reve tussen 1986 en 1997 schreef aan voormalig tv-maker Jef Rademakers, met wie hij tot aan zijn dood op goede voet stond. In negentien brieven lucht Reve zijn woede over de wereld in het algemeen en de kunstenaars in het bijzonder, schrijft de uitgever. “Ook het katholicisme, de erotiek, de liefde, het verval der zeden en de naderende dood passeren de revue.”

Rademakers vertelde vanmiddag in het nieuwe NPO Radio 1-programma Villa VdB hoe Reve en hij elkaar begin jaren 80 leerden kennen. Rademakers had Reve uitgenodigd voor een tv-programma. Na zes of zeven keer bellen ging Reve overstag onder de voorwaarde dat Rademakers zelf Reve in zijn huis in Frankrijk kwam ophalen. Rademakers dacht dat Reve dicht bij Parijs woonde, maar dat bleek ver ten zuiden van Lyon te zijn. “Dan zit je tien, twaalf uur samen in de auto en dan ontstaat er eigenlijk meteen al een heel kameraadschappelijke band. omdat bleek dat hij meer van het katholicisme wist dan ik als klein godsdienstwaanzinnig ventje uit Brabant.”

‘Overal verstand van’

Rademakers maakte meer tv-programma’s met Reve, onder meer een vierdelige serie over de maagd Maria. “Het geestige van Gerard was dat hij dacht dat hij overal verstand van had. Dat is ook het grappige van die brieven. Hij vertelt hoe televisie gemaakt moet worden, maar ook hoe je ergens vlekken uit moet halen. En ook hoe je goedkoop aan zakdoeken en sokken kunt komen.”

In een aantal brieven gaat het over het gezin van Rademakers. Reve kwam daar geregeld over de vloer. “Als hij bij ons bleef eten, liet hij na het eten wel eens een ferme boer, tot groot jolijt van mijn kinderen, die hem gingen nadoen. En dan schreef Gerard in de brieven die daarop volgden altijd: ‘Boeren de dochters nog goed?’.”

Volgens Rademakers kenmerken de brieven van Reve zich net als de rest van zijn werk door een subtiel evenwicht tussen ironie en ernst. In een van zijn laatste brieven schreef Reve over een gesprek dat hij had gehad met een bevriende Belgische pastoor. Die vroeg Reve of hij in een leven na de dood geloofde. “Ik zeide: ‘Daar vraagt gij mij iets. Ik zal erover nadenken en misschien kan ik het ergens opzoeken’. Zelf denk ik dat er telkens een nieuw bestaan komt, in alle eeuwigheid. Geen opbeurende gedachte, maar er is niets aan te doen. Dus tobben, dat hebt geen zin.”

Zeer Fijne Boy verschijnt volgende maand bij de Belgische uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

Bron: NOS

Man opgepakt die zich voordeed als uitgever en honderden manuscripten ontving

Op vliegveld JFK in New York is een man opgepakt die ervan wordt verdacht dat hij talloze manuscripten heeft gestolen. Filippo B. (29) werkt bij een uitgeverij in Londen, maar deed alsof hij voor andere uitgeverijen werkte en verleidde schrijvers en redacteuren om manuscripten op te sturen.

De Italiaan B. wordt aangeklaagd voor fraude en een ernstige vorm van identiteitsdiefstal. Hij gebruikte frauduleuze domeinen en maakte niet-gepubliceerde werken van honderden auteurs buit. Die verkocht hij vervolgens niet. Wat hij er wel mee deed, is onduidelijk.

“Deze echte verhaallijn leest nu als een waarschuwend verhaal, met de plotwending van B. die strafrechtelijk wordt vervolgd voor zijn wandaden”, zegt de officier van justitie. Volgens de aanklacht beging B. zijn daden vanaf in ieder geval augustus 2016 tot vorig jaar juli.

Boekenweekgeschenk

Onder meer Margaret Atwood en acteur Ethan Hawke werden benaderd. En Hanna Bervoets voor het manuscript van het Boekenweekgeschenk, zegt haar uitgever tegen de Volkskrant.

De werkgever van B. zegt geschokt te zijn over de beschuldigingen. “Het beschermen van het intellectuele eigendom van onze auteurs is van primair belang voor Simon & Schuster UK, en voor de hele uitgeef-industrie en we zijn de FBI dankbaar dat ze deze incidenten onderzoeken en de vermeende dader aanklagen.”

Bron: NOS

Spaanse schrijfster Almudena Grandes op 61-jarige leeftijd overleden

MADRID – De schrijfster Almudena Grandes, een van de best verkopende en meest geprezen literaire auteurs van Spanje, is zaterdag op 61-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Dit heeft de Spaanse Filmacademie bekend gemaakt. Naast haar boeken schreef Grandes  ook een zeer gewaardeerde column in ‘El País’ waarin zij aankondigde dat zij aan kanker leed, die bij een routinecontrole was ontdekt.

Grandes, geboren in 1960 in Madrid, werd in 1989 bekend dankzij ‘Las edades de Lulú’ (Episodes uit het leven van Lulu) een werk dat bekroond werd met de Premio Sonrisa Vertical. Het boek werd verfilmd door Bigas Luna, die gold als een van de belangrijkste en meest invloedrijke filmregisseurs van de Spaanse cinema.

Lees verder

Inez van Dullemen overleden

Afgelopen woensdag, 24 november, overleed Inez van Dullemen op zesennegentigjarige leeftijd. In 1949 debuteerde zij met de novelle Ontmoeting met de andere. Ze eindigde met de zin: ‘Opnieuw was niets hoorbaar dan het afwezig zingen van de zee.’ Haar laatste boek, Een schip vol meloenen, verscheen in 2017, en begon met een beschrijving van haar voorstelling van haar dood. ‘Ik denk: ik wil doodgaan zoals de dieren doodgaan, dicht bij de aarde. Ik til mijn hoofd op om de bomen in ogenschouw te nemen, zoekend naar welke de meest geëigende zal zijn om mij onder neer te leggen als mijn uur heeft geslagen. De oude eik, denk ik, met zijn koepel van groen blad.’

Lees verder

Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur Wilbur Smith (88) overleden

De Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur Wilbur Smith is op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn uitgever meldt dat hij gisteren onverwacht is gestorven, in het bijzijn van zijn vrouw in Kaapstad, “na een ochtend lezen en schrijven”. De 49 boeken die Smith tijdens zijn lange carrière schreef, zijn wereldwijd meer dan 140 miljoen keer verkocht. Zijn werk is vertaald in meer dan dertig talen, waaronder het Nederlands.

Lees verder

Boekenbon Literatuurprijs voor Wessel te Gussinklo

Wessel te Gussinklo heeft dit jaar de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen. Het lezen van zijn boek Op weg naar De Hartz voelt volgens de jury “als een roes waar je maar moeilijk van los kunt komen”.

Het winnen van de prijs levert Te Gussinklo (80) een bedrag van 50.000 euro op. Twee jaar geleden won hij dezelfde prijs, die toen nog de Bookspot Literatuurprijs heette. Dat was voor De hoogstapelaar, het derde deel uit een romancyclus rond hoofdpersoon Ewout Meyster.

Op weg naar De Hartz is het vierde deel van die cyclus. Volgens de uitgever is het vooral een terugblik op de periode dat Ewout als achttien-, negentienjarige kennismaakte met filosofie en psychologie.

‘Verslavend’

“Wessel te Gussinklo lezen is verslavend”, zei juryvoorzitter Winnie Sorgdrager bij de prijsuitreiking. “Niets wil je je laten ontgaan van Ewouts levenslange werdegang. Die drang tot doorlezen wint het paradoxaal genoeg van de ongekend grote plaatsvervangende schaamte die de schrijver zo voelbaar pijnlijk weet op te roepen voor zijn levenslang gekwelde andere ik.”

Andere genomineerden waren De terugkeer van Esther Gerritsen, De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker, Het boek Daniel van Chris De Stoop en Al het blauw van Peter Terrin.

De Boekenbon Literatuurprijs werd in 1986 opgezet als de AKO Literatuurprijs. In het verleden ging de prijs naar schrijvers als Bernlef, Arnon Grunberg en Doeschka Meijsing.

Lees verder

Hans Mulder wint Jan Wolkers Prijs voor De ontdekking van de natuur

De Jan Wolkers Prijs, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar De ontdekking van de natuur van Hans Mulder. De prijs is zondagochtend uitgereikt tijdens een live-uitzending van het radioprogramma Vroege Vogels vanuit de Hortus botanicus in Leiden.

De ontdekking van de natuur bestaat uit twintig verhalen over hoe de kijk op de natuur door de eeuwen heen is veranderd. Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen noemde de winnaar een rasverteller. “Mulder schrijft toegankelijk en weet de lezer zo een boek lang bij de les te houden – geholpen door vleugjes ironie en een riante verzameling illustraties en klassieke prenten”, aldus Geelen.

“Ik ben niet alleen blij en trots, maar ook verbijsterd”, reageert Mulder. “Ik vind het zo fantastisch, ik was al zo blij dat ik op de shortlist terechtkwam.” In De ontdekking van de natuur schrijft Mulder in twintig rijk geïllustreerde verhalen over onder meer vogels, insecten, bacteriën en draken. Hij gaat daarbij in op studies vanaf de vroege zestiende eeuw.

Mulder overweegt een vervolg te schrijven. Dat wordt mogelijk een boek over nuttige dieren en de onderwaterwereld, waar hij in zijn prijswinnende boek nog geen aandacht aan heeft besteed.

Er waren nog vier boeken genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs. De prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De winnaar krijgt 5.000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers (weduwe van de in 2007 overleden Jan Wolkers), Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Meer dan 130 boeken die tussen 1 juni 2020 en 1 juni dit jaar zijn verschenen, zijn voor deze negende editie ingezonden. Het gaat om veldgidsen, monografieën, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. Vorig jaar won Valerie Trouet met Wat bomen ons vertellen. In 2019 won Marente de Moor de prijs met Foon en in 2018 was dat Menno Schilthuizen met het boek Darwin in de stad.