Boek over Willem van Oranje bekroond tot beste historische boek

De Libris Geschiedenis Prijs gaat dit jaar naar René van Stipriaan. De schrijver en historicus sleepte de prijs voor het beste historische boek in de wacht met zijn werk De zwijger: Het leven van Willem van Oranje.

De jury verwacht dat het boek “de komende dertig jaar een standaardwerk zal zijn” over de Vader des Vaderlands. “Een zeldzaam grondig en prettig geschreven boek, dat alle eerdere biografieën over Willem van Oranje overtreft.”

“In het rijtje klassieke vaderlandse helden staat Willem van Oranje bovenaan. Veel eigentijdse biografen zouden hem daarom met genoegen van zijn voetstuk hebben gerukt, door zijn slechte daden zo breed mogelijk uit te meten”, meent de jury.

“Maar René van Stipriaan weigert te kiezen tussen ophemelen en weerleggen. Zijn biografie is gebalanceerd en plaatst de hoofdpersoon in de context van zijn tijd en milieu.”

Zo ontstaat volgens het college “het beeld van een ambitieuze edelman die zijn dynastieke belangen verdedigde, en die door diepe dalen ging om zijn doel te bereiken.”

De Libris Geschiedenis Prijs is voor een boek dat een algemeen publiek aanspreekt en op gedegen historisch onderzoek is gebaseerd. De onderscheiding is een initiatief van onder meer het Historisch Nieuwsblad, honderd Libris-boekhandels en het Rijksmuseum in Amsterdam. De winnaar krijgt een geldprijs van 20.000 euro.

Link naar boek

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.