Franse schrijfster Annie Ernaux krijgt Nobelprijs voor Literatuur

De Franse schrijfster Annie Ernaux krijgt dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur. De 82-jarige auteur is al sinds de jaren 70 actief. Ze kreeg in bredere kring bekendheid door haar roman De Jaren, die in 2008 verscheen.

De jury prijst de “moed en klinische scherpte” waarmee Ernaux “de wortels, vervreemding en collectieve beperkingen van het persoonlijke geheugen blootlegt”. Het werk van de schrijfster is deels autobiografisch van aard. Ze publiceerde meer dan dertig literaire werken, behalve romans ook toneelstukken.

Volgens de jury gelooft Ernaux in “de bevrijdende kracht” van schrijven en opent ze de ogen van lezers voor sociale ongelijkheid, onder meer op het gebied van gender, taal en sociale klasse. Het Nobelprijs-comité vergelijkt haar werk met een scherp mes, door Ernaux gebruikt om “de waarheid te ontleden”.

‘Grote eer en verantwoordelijkheid’

De Française is de zeventiende vrouw die de prestigieuze literatuurprijs krijgt, die sinds 1901 wordt uitgereikt. Het Nobelprijs-comité kon Ernaux aanvankelijk niet bereiken om haar het nieuws mee te delen, zei de voorzitter tijdens de bekendmaking. Maar inmiddels heeft de schrijfster gereageerd op de prijs, die ze “een grote eer en een grote verantwoordelijkheid” noemt.

Oeuvre over herinneringen

De Franse auteur dook dit jaar en vorig jaar op in de bookmakerslijstjes met kanshebbers, vertelde NRC-recensent en schrijfster Persis Bekkering gisteravond al in het NOS-radioprogramma Met Het Oog op Morgen.

“Ze heeft een heel consistent oeuvre opgebouwd over herinneringen, en over hoe zij zich als individu verhoudt tot de collectieve geschiedenis van de twintigste eeuw.”

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.