Literair festival ILFU voegt nieuwe festivaldag toe over hete hangijzers van deze tijd

Op zaterdag 25 september vindt de eerste editie van Exploring Stories plaats: een speciale festivaldag op het ILFU gewijd aan de ‘hete hangijzers’ oftewel actuele thema’s van onze tijd. Op Exploring Stories staan onderwerpen als klimaat, ongelijkheid, oud en nieuw kolonialisme, feminisme en de kracht van fictie centraal. Een uniek ensemble van buitenlandse en Nederlandse schrijvers gaat hierover met elkaar en het publiek in gesprek, live dan wel online. Onder andere Ayaan Hirsi Ali, Lale Gül, Roxane Gay, Roberto Saviano, Jeanette Winterson, Tahar Ben Jelloun en Alfred Birney staan op het programma van het Utrechtse festival. 

Walhalla voor literatuurliefhebbers

Exploring Stories vindt plaats op zaterdag 25 september vanaf 14.00 uur in TivoliVredenburg. Het belooft een walhalla voor literatuurliefhebbers te worden, met een vol programma over uiteenlopende grote thema’s. Bekende buitenlandse en Nederlandse auteurs maken hun opwachting in Utrecht. De Italiaanse journalist en auteur Roberto Saviano (Gomorra) gaat in gesprek met schrijver Désanne van Brederode over waarheid en criminaliteit. De Amerikaanse schrijver en cultuurcriticus Roxane Gay spreekt met interviewer en schrijver Samya Hafsaoui over representatie en privilege. De Britse auteur Jeanette Winterson spreekt met essayist Miriam Rasch over frictie, data en AI: de intelligentie van de toekomst. De Kameroense schrijver Imbolo Mbue (Hoe mooi wij waren, over de strijd van een fictief Afrikaans dorp tegen een Amerikaanse oliemaatschappij) gaat in gesprek met schrijver en regisseur Rebekka de Wit van de voorstelling De zaak Shell. Caroline Lamarche en Manon Uphoff gaan met elkaar in gesprek naar aanleiding van hun romans over ondermijnende relaties en seksueel misbruik. Gelauwerd schrijver en veeltwitteraar Joyce Carol Oates spreekt met auteur Kristien Hemmerechts over hoe taal de wereld vormgeeft. De grootste Marokkaanse auteur van dit moment Tahar Ben Jelloun wordt geïnterviewd door Abdelkader Benali over zijn nieuwste boek Le miel et l’amerture. Met schrijver Lisa Weeda bespreken we de rol van fictie bij het in beeld brengen van de politiek en geschiedenis van een land, in haar geval Oekraïne. Alfred Birney en Gustaaf Peek praten over oud en nieuw kolonialisme. En schrijvers Ayaan Hirsi Ali en Lale Gül spreken met elkaar over het streven naar vrijheid en onafhankelijkheid en de onmogelijkheid van de weg terug.

#WhyFictionMatters 

Festivaldirecteur Michaël Stoker licht toe waarom het ILFU deze nieuwe festivaldag heeft toegevoegd, met als uitgangspunt het festival van dit jaar: Why Fiction Matters. ‘Als het afgelopen jaar iets heeft laten zien, is het wel dat de grote kwesties van onze tijd allemaal met elkaar verknoopt  zijn,’ aldus Stoker. ‘Klimaatverandering, globalisering, kapitalisme en raciale, culturele en economische ongelijkheid zijn wereldwijde problemen waarvoor geen eenduidige oplossing bestaat. Wetenschap en journalistiek brengen weliswaar de werkelijkheid in kaart, maar er blijft veel over wat we niet kunnen zien. De literatuur zoekt naar de waarheid achter de waarneembare  feiten en laat zien hoe de wereld zou kunnen zijn. Op 25 september geven we de verbeelding alle ruimte.’

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.