Lucinda Riley (55), bestsellerauteur van De Zeven Zussen, overleden

Lucinda Riley, schrijfster van de bestseller-serie De Zeven Zussen, is op 55-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar uitgever bekendgemaakt.

Riley is in alle rust overleden, laat de familie weten in een verklaring. “We realiseren ons dat dit een enorme schok zal zijn voor velen, omdat de meeste mensen niet wisten dat Lucinda al vier jaar aan kanker leed.”

Uitgever Sander Knol was eerder al op de hoogte gesteld door de auteur. “Het is al even geleden dat ze op een zonnige ochtend in Italië ineens prosecco bestelde en zei dat ze iets aan me wilde vertellen. Ondanks haar verdrietige nieuws vierden we op dat moment het leven, dat voor altijd was veranderd.”

“Tot en met het verschijnen van De zevende zus toonde Lucinda haar indrukwekkende levenskracht en niet-aflatende toewijding aan het schrijven en haar boeken. ‘It’s all wonderful!‘ schreef ze opgewekt in haar laatste berichtje.

Beststeller

Wereldwijd zijn meer dan 30 miljoen boeken van de serie De Zeven Zussen verkocht, in Nederland en België werden drie miljoen exemplaren verkocht. Onlangs verscheen deel 7. Voor veel fans komt het bericht van Riley’s overlijden als een schok, temeer daar de schrijfster onlangs aankondigde dat er nog een achtste deel zou verschijnen.

Riley was inderdaad aan dat achtste deel begonnen, zegt Knol in Nieuws & Co op NPO Radio 1. “Dat was wel haar bedoeling, dat dat laatste deel er zou komen. Voor wie de serie kent, er is nog één figuur over wie je meer wil weten, de adoptievader Pa Salt, en met dat boek was ze begonnen. Ik weet dat ze 60, 70 pagina’s heeft geschreven. Dat is waar we zijn.”

Of die pagina’s nog gepubliceerd worden weet hij niet. “Ik denk dat het moment nu is om stil te staan bij haar als auteur en als moeder van een samengesteld gezin van zeven kinderen. Dat is waar we nu aan denken.”

Knol noemt Riley’s drang om te schrijven ongeëvenaard. “In de laatste weken, toen haar laatste boek verscheen, toen ging het echt niet goed, maar toch heeft ze nog veel interviews gedaan. Ze had een enorme toewijding aan haar fans.”

Snaar geraakt

Hoewel de boeken mateloos populair zijn – het laatste deel voert op dit moment meerdere bestsellerlijsten aan – waren Nederlandse recensenten, en ook uitgevers, een paar jaar geleden aanvankelijk terughoudend. Maar eenmaal in de boekhandel bleek de serie het ook hier goed te doen. Volgens Knol omdat de schrijfster de kunst verstond om iemand “echt het verhaal in te trekken”.

“Ze was iemand met een enorme mensenkennis”, zegt Knol. “Met spiritueel gevoel, met oog voor hoe mensen zijn. Haar boeken gaan over onszelf en de banden die wel met elkaar hebben, over geschiedenis. Daarmee heeft ze bij veel mensen een snaar geraakt. Het speelt zich soms ver weg af, maar veel mensen herkennen zich er toch in. “

De uitgever noemt haar “een buitengewone vrouw met een indrukwekkende levenskracht en niet-aflatende toewijding aan het schrijven en haar boeken”. “Ze straalde altijd liefde en vriendelijkheid uit, in alles wat ze deed, en ze zal ons voor altijd blijven inspireren.”

Bron: NOS

Share

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.