NS Publieksprijs niet uitgereikt vanwege manipulatie

De NS Publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Volgens de organisatie is het stemproces op grote schaal gemanipuleerd en is het daardoor onmogelijk geworden om de stemming eerlijk te laten verlopen.

Afgelopen weekend werd de stemmodule voor de boekenprijs al een tijdje stilgelegd na berichten dat het mailadres van Tweede Kamerleden werd gebruikt om te stemmen op het boek van Thierry Baudet, Het Coronabedrog.

Aanpassing

De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die de publieksprijs organiseert, voerde een oplossing door. Mensen die op een boek wilden stemmen, kregen eerst een mail waarin ze hun stem moeten verifiëren.

Ondanks die aanpassing, zegt het CPNB dat het onmogelijk is geworden om een geloofwaardige stemming te houden. Er is sprake van manipulatie, zegt de stichting, die als doel heeft om Nederlandse boeken onder de aandacht te brengen. “Het is droevig dat door de geconstateerde manipulatie deze doelstelling nu tekort wordt gedaan.”

Prijzengeld verdelen

De NS Publieksprijs wordt ieder jaar uitgereikt. Mensen kunnen stemmen op de zes best verkochte boeken, maar stemmen op andere boeken is ook mogelijk. Het boek van Baudet hoort niet bij de zes best verkochte werken. De stemming zou tot 16 november duren.

Het prijzengeld gaat de stichting verdelen over de zes genomineerde auteurs. Ook ontvangen ze allemaal een jaarkaart van de NS, om hen te bedanken voor hun inzet.

De NS reageert teleurgesteld op het niet doorgaan van de uitreiking van de prijs. “Allereerst voor de auteurs die een mooi boek hebben geschreven en daarnaast voor alle boekenliefhebbers die op hun favoriete boek hebben gestemd.”

Bron: NOS

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.