Spaanse schrijfster Almudena Grandes op 61-jarige leeftijd overleden

MADRID – De schrijfster Almudena Grandes, een van de best verkopende en meest geprezen literaire auteurs van Spanje, is zaterdag op 61-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Dit heeft de Spaanse Filmacademie bekend gemaakt. Naast haar boeken schreef Grandes  ook een zeer gewaardeerde column in ‘El País’ waarin zij aankondigde dat zij aan kanker leed, die bij een routinecontrole was ontdekt.

Grandes, geboren in 1960 in Madrid, werd in 1989 bekend dankzij ‘Las edades de Lulú’ (Episodes uit het leven van Lulu) een werk dat bekroond werd met de Premio Sonrisa Vertical. Het boek werd verfilmd door Bigas Luna, die gold als een van de belangrijkste en meest invloedrijke filmregisseurs van de Spaanse cinema.

Werken van Grandes

Haar romans ‘Te llamaré viernes’ (Vrijdag zal ik je noemen), ‘Malena es un nombre de tango’ (Malena), ‘Atlas de geografía humana’ (Atlas van de menselijke geografie), ‘Los aires difíciles’ (De geest van de wind)’, ‘Castillos de Cartón’(Luchtkastelen), ‘El corazón helado’ (IJzig hart) en ‘Los besos en el pan’ (Kleine helden), samen met de verhalenbundels ‘Modelos de mujer’ (Voorbeeldige vrouwen) en ‘Estaciones de paso’ (Tussenstations), hebben haar tot een van de meest gevestigde en internationaal vermaarde namen van de hedendaagse Spaanse literatuur gemaakt. Grandes was erepatroon van de Fundación Academia de Cine.

In 2010 publiceerde zij ‘Inés y la alegría’ (Agnes en vreugde), bekroond met de Premio de la Crítica de Madrid, de Premio Iberoamericano de Novela Elena Poniatowska en de Premio Sor Juana Inés de la Cruz), de eerste titel in de reeks Episodios de una Guerra Interminable (Afleveringen van een eindeloze oorlog).

Daarna volgden onder meer ‘El lector de Julio Verne’ (De vijand van mijn vader) in 2012 en ‘Las tres bodas de Manolita’ (De drie bruiloften van Manolita) in 2014). In 2017 volgde ‘Los pacientes del doctor García’ (De patiënten van dokter García) dat de Premio Nacional de Narrativa won en in 2020 schreef zij ‘La madre de Frankenstein’ (De moeder van Frankenstein).

Bron: Inspanje.nl

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.