Boeken met identiteitscrisis

Ik heb in de afgelopen dagen twee boeken gelezen die aardig wat overeenkomsten vertonen.

Boek 1: speelt in een kleine gemeenschap, tweede helft 19e eeuw. De hoofdpersoon pleegt uit woede, frustratie en wraakzucht een driedubbele moord. Het gaat vooral over de sfeer in  de gemeenschap en het hoe en waarom van de misdaad. De dader is bekend, er is geen onderzoek door politie nodig. Het vervolg, het deel na de misdaad, behelst vooral de rechtszaak.

Boek 2: speelt in een kleine gemeenschap, tweede helft 19e eeuw. De hoofdpersoon pleegt uit dringende behoefte aan geld een moord. Het gaat vooral over de sfeer in de gemeenschap. De dader is bekend, er is wel onderzoek door de politie. Om de plot niet te verklappen laat ik het hierbij maar qua strekking en verhaal lijkt het deels op boek 1, met als belangrijkste verschil: meer thrillerelementen.

Boek 1: Zijn bloedige plan van Burnet. Thriller, sterker nog, de thriller van het jaar volgens VN’s detective en thrillergids.
Boek 2: Onder de perenboom van Fontane. Heeft alleszins meer elementen van een thriller: Literatuur en romans.

Overigens allebei prachtige boeken / misdaadverhalen, maar waarom het ene doorgaat voor een thriller en het andere voor literatuur begrijp ik niet.

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.