Bijzondere zinnen

Zinnen die mij zijn opgevallen in boeken en ofwel bijzonder zijn of voor het boek een cruciale betekenis hebben. Sorteren kan op Naam, Titel of op Datum toegevoegd.

AuteurBoekZinDatum toegevoegd
Enter, Stephan
Pastorale
Wrok was niets anders dan keer op keer jezelf een beetje gif toedienen en hopen dat een ander ziek wordt
Enter, Stephan
Pastorale
Hij was een wandelend cliché, een combinatie van kruiperigheid en eigendunk waarop natuurlijke selectie sinds eeuwen geen vat meer kreeg
Enter, Stephan
Pastorale
Misschien was het echte einde van je kindertijd wel de eerste keer dat je overvallen werd door de indruk dat de dagen zich aaneen hadden geregen
Faber, MichelHet boek van wonderlijke nieuwe dingenOngerepte natuur wordt beschouwd als de ultieme perfectie, en alles wat de mens heeft gemaakt verpest het zogenaamd alleen maar, en zorgt er alleen maar voor dat het een bende wordt.
Faber, MichelHet boek van wonderlijke nieuwe dingenDe curieuze koddigheid van de kat legde een beschermend bontlaagje over de pijn, waardoor die draaglijk werd.
Faber, MichelHet boek van wonderlijke nieuwe dingenHet bewijs dat de werkelijkheid geen objectief gegeven is, maar telkens weer door je eigen kijk moet worden gevormd en gedefinieerd.
Faber, MichelHet boek van wonderlijke nieuwe dingenWetenschap, zei hij, is geen geheimzinnige, bovenmenselijke kracht, het is gewoon hoe we de slimme ideeën noemen vanb individuele personen die 's avonds in bed liggen na te denken.
Faber, MichelHet boek van wonderlijke nieuwe dingenHet soort muziek dat Peter altijd had geassocieerd met tweedehandswinkels in de provincie of de platenverzamelingen van oude mannen.
Faggiani, FrancoHet jaar dat Shizo Kanakuri verdweenAlleen wie alle rekeningen met het verleden vereffent, kan voorbij de horizon kijken en zichzelf vergeven
Gardam, JaneLaatste vriendenZelf bezocht hij nooit een theater, noch las hij boeken, want zijn tranen zaten te los
Gardam, JaneHoogachtend, Eliza PeabodyZe kijkt kribbig en gekweld en ze ziet eruit als het toonbeeld van de alleenstaande moeder.03-04-2022
Gardam, JaneHoogachtend, Eliza PeabodyOordelen is een vrouwelijk tekort dat wordt goedgepraat met het gevaarlijke woord "intuïtie".03-04-2022
Gardam, JaneHoogachtend, Eliza PeabodyWaarom zou ik urenlang in mijn eentje in een kamer boeken gaan zitten schrijven, alleen maar om een paar onbekenden een uur of wat te amuseren in een vliegtuig, waarna er pulp van wordt gemaakt?03-04-2022
Gardam, JaneHoogachtend, Eliza PeabodyDe driften waren van het lichaam waren voor mevrouw Djinn braakliggende, dorre velden en haar gezicht was dat van een desolaat houten afgodsbeeld.03-04-2022
Gunawan, BasukiWinartaDe zinvolste daad is echter die welke door een rechtvaardiging gedekt wordt.
Gunawan, BasukiWinartaHet was een zinloze bezigheid geweest. Om een zinloosheid te wreken had ik zinloosheid bedreven!
Gunawan, BasukiWinartaHij had het uiterlijk van een nietsnut, men zou denken dat hij filosoof was.
Habash, GabeStephen FloridaHij is zo iemand die te lang blijft doorwerken, met als gevolg dat zijn lichaam het begeeft zodra hij eindelijk met pensioen gaat, omdat er opeens geen afleiding meer is en het lichaam zich realiseert dat het tijd wordt voor verval.
25-03-2022
Habash, GabeStephen FloridaJe moet je oogkleppen ophouden, je moet uitgeput blijven, want je weet dat het alleen dan lukt.
25-03-2022
Haig, Matt De wezensEen mens is een tweebenige vorm van leven van gemiddelde intelligentie, die een in hoge mate illusoir bestaan leidt op een klein, drassig planeetje in een eenzame uithoek van het heelal
Haig, Matt De wezensIk had ook begrepen dat de mens een levensvorm was die, op zijn best, een gemiddelde intelligentie had en geneigd was tot geweld, sterke seksuele gȇne, slechte poëzie en het ronddraaien in kringetjes.
Haig, Matt De wezensNormaal gesproken houden mensen niet van gekken, tenzij ze goed kunnen schilderen - en ook dan pas na hun dood.
Irving, John
In een mensGod, volgens mij heb ik net de hoge Es bereikt - en ook goed volgehouden!' zei Esmeralda, na een van haar langduriger hoogtepunten, maar ik had warme, zweterige oren en mijn hoofd had zo klem gezeten tussen haar dijen dat ik niets had gehoord.
Irving, John
In een mensIn zowel meetbare als onmeetbare stappen wordt onze jeugd ons afgenomen - niet altijd met een gedenkwaardige klap maar vaak in een opeenvolging van kleine diefstallen, die bij elkaar opgeteld eenzelfde verlies vormen.
Irving, John
In een mensJe geheugen is een monster; jij vergeet dingen - je geheugen niet. dat archiveert dingen voor je, of houdt dingen voor je verborgen. Je geheugen haalt naar eigen goeddunken dingen naar de oppervlakte. Je denkt dat je over een geheugen beschikt, maar je geheugen beschikt over jou!
Kerninon, JuliaLiv MariaIk ben niet zozeer mijn maagdelijkheid kwijt, maar mijn mededogen
26-03-2022
Kerninon, JuliaLiv MariaDe foto's die overal in huis stonden dienden alleen daarvoor: ervoor te zorgen dat ze hem niet meer zag, doordat ze hem continu zag. Hem vergeten.
26-03-2022
Lee, HarperSpaar de spotvogelVerstandige mensen zijn nooit trots op hun gaven
Lee, Harper
Spaar de spotvogel
Ik weet het niet, maar ze hebben het gedaan. Ze hebben het eerder gedaan en ze deden het vanavond en ze zullen het weer doen en wanneer ze het doen – lijkt het wel of alleen kinderen erom huilen. Welterusten.
Lee, Harper
Spaar de spotvogel
Ik was nooit dol op lezen geweest, tot het moment dat ik dacht dat het me werd afgenomen. Je bent ook niet dol op ademhalen
Lee, Harper
Ga heen, zet een wachter
Hij bezit alle kwaliteiten van een registeraccountant: hij hield niet van mensen, hij had een hoofd voor getallen, hij had geen gevoel voor humor en hij was zo koppig als een ezel.
Makkai, RebeccaEen stralende toekomst
Het is altijd een kwestie van wachten tot de wereld in elkaar stort, toch? Als dingen heel blijven is dat altijd maar tijdelijk.
Martin, GuillaumeHet peloton en ikHet peloton bestaat uit solitaire wezens die geen andere keus hebben dan samenleven
02-07-2022
Martin, GuillaumeHet peloton en ikWe laten ons in de war brengen door een mug die onder onze neus zoemt terwijl een olifant ons dreigt te verpletteren
02-07-2022
Martin, GuillaumeHet peloton en ikAchter elke genereuze daad zit ten minste óók een egoïstisch motief
02-07-2022
Meijer, EvaZee nuZe was veertien en ongelukkig, gewoon vanwege die leeftijd en wat nog moet en nog niet kan17-04-2022
Meijer, EvaZee nuDat is het leven van de mens. We denken dat we tijd hebben maar voordat we het weten is het voorbij
17-04-2022
Meijer, EvaZee nuVerlies tekent een cirkel om je heen die ook intact blijft als een ander je vasthoudt
17-04-2022
Meijer, EvaZee nuUiteindelijk komt het daarop neer, dacht ze, we blijven lichamen, ons gevoel van onoverwinnelijkheid hebben we alleen maar meegekregen om het niet meteen op te geven.17-04-2022
Nesbo, Jo
De kakkerlak
Groei om de groei heeft de logica van een kankercel
Nesser, HåkanDe eenzamenHet leven en de dood is een Siamese tweeling. Als je bang bent voor de een ben je het ook voor de ander
Salter, JamesLichtjarenEr zijn eigenlijk twee soorten leven. Er is het soort waarvan mensen denken dat je het leidt, en er is het andere. Het is dit andere waar gedonder van komt, dit andere dat we graag willen zien.
Salter, JamesLichtjarenHun leven is mysterieus, het is als een bos; van veraf lijkt het een eenheid, kan het begrepen, beschreven worden, maar van dichterbij begint het los te laten, breekt het uiteen in licht en schaduw, van een dichtheid die verblindt. Daarbinnen is er geen vorm, alleen wonderbaarlijke details die alles doordringen: exotische geluiden, neerstromend licht, gebladerte, omgevallen bomen, diertjes die vluchten als er een takje breekt, insecten, stilte, bloemen.
Salter, JamesLichtjarenEen daad vernietigt zijn alternatief, dat is de paradox.
Salter, JamesLichtjarenAls hij zich 's-nachts uitkleedde, was hij als een diplomaat of een rechter. Een wit lichaam, zacht en zonder kracht, kwam uit zijn kleren tevoorschijn, zijn positie in de wereld lag ordeloos op de vloer, van zijn enkels gevallen.
Salter, JamesLichtjarenEen volmaakte dag begint in de dood, in het beeld van de dood, in diepe overgave. Het lichaam is zacht, de ziel is haar weg gegaan, met alle energie, zelfs de adem.
Salter, JamesLichtjarenHumor is grotendeels het gevolg van niet om dingen geven.
Salter, JamesLichtjarenEen Jood zonder geld is als een hond zonder tanden
Shafak, Elif
Drie dochters van Eva
Het verkeer was net de toverstaf van een boze tovenaar, die minuten in uren, mensen in schoften en elk spoortje gezond verstand in volslagen waanzin veranderde
Shafak, Elif
Drie dochters van Eva
Dat was het probleem met collectief verstandsverlies: als genoeg ogen hetzelfde zinsbedrog zagen, werd het vanzelf een waarheid; als genoeg mensen om dezelfde ellende lachten, werd het vanzelf een leuk grapje
Spark, MurielDe beste jaren van juffrouw Brodie“Veiligheid voor alles.” Maar veiligheid komt helemaal niet voor alles. Het Goede, de Waarheid en Schoonheid komen voor alles.
Spark, MurielDe beste jaren van juffrouw BrodieMona Lisa in de beste jaren van haar leven glimlachte met een onverstoorbare kalmte, zelfs al was ze juist bij de tandarts geweest en was haar onderkaak nog wat gezwollen.
Spark, MurielDe beste jaren van juffrouw BrodieZe waren zo vaag, dat ze niet in staat waren enige informatie, welke ook, verder te vertellen, met hun uitstaande haren, droge grijsblauwe huiden en hun vogeltjesoogjes.
Spark, MurielDe beste jaren van juffrouw BrodieHet was onmogelijk om je haar in het algemeen in een geslachtelijke context voor te stellen.
Spark, MurielDe beste jaren van juffrouw BrodieInmiddels had ze zich tot de katholieke kerk bekeerd, waar ze heel wat minder aangename fascisten tegenkwam dan juffrouw Brodie.
Spark, MurielDe beste jaren van juffrouw BrodieJe kunt alleen van verraad spreken waar loyaliteit verschuldigd is.
Toews, MiriamNiemand zoals ikToen ze was afgestudeerd richtte ze in de logeerkamer een kantoortje in en kwam er een gestage stroom verdrietige en boze mennonieten op gang, die meestal in het geheim naar ons huis kwamen, omdat therapie werd gezien als nog verwerpelijker dan bestialiteit, want bestialiteit is nog enigszins te begrijpen in geïsoleerde boerengemeenschappen.
09-04-2022
Toews, MiriamNiemand zoals ikMijn moeder een Rubensiaanse wolk van vlees en littekens, een apostel van het leven, en mijn zus een geestverschijning. Hoe kan de een de ander hebben gebaard?09-04-2022
Tokarczuk, OlgaDe rustelozenEen boek als een toastje, om in één keer door te slikken, zonder erop te kauwen
09-04-2022
Share
%d bloggers liken dit: