Julian Barnes

Julian Patrick Barnes (Leicester, 19 januari 1946) is een Brits schrijver. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald; zijn bekendste werk is Flaubert’s Parrot uit 1984. Naast zijn eigen naam gebruikt Barnes ook verschillende pseudoniemen zoals Dan Kavanagh, Edward Pygge en Basil Seal.

Biografie

Zijn opleiding genoot hij aan gerenommeerde onderwijsinstellingen zoals de City of London School en het Magdalen College in Oxford. Na zijn opleiding werkte hij als lexicograaf en later als journalist. Hij schreef onder meer recensies voor The Observer en The Sunday Times. Pas later ging hij zich voltijds toeleggen op het schrijven.

Julian Barnes is een broer van de filosoof Jonathan Barnes. Hij was gehuwd met de literaire agent Pat Kavanagh, die in 2008 overleed en over wie hij schreef in Hoogteverschillen (Levels of Life) en aan wie hij ook zijn roman Alsof het voorbij is (The Sense of an Ending) opdroeg.

Onderscheidingen

Voor Alsof het voorbij is werd Barnes in 2011 de prestigieuze Man Booker Prize voor fictie toegekend. In Frankrijk werd hij onderscheiden met de Prix Médicis voor Flaubert’s papagaai en met de Prix Femina voor Trioloog (Talking it over). Ook ontving hij de Grote Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese literatuur, 2004, en in 2011 kreeg hij de David Cohen Prize voor de literatuur.

Meer over Julian Barnes:
julianbarnes.com 
Wikipedia

Share

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: