Koen Stassijns

Koen Stassijns (Ninove, 18 september 1953) is een Vlaamse dichter, schrijver, vertaler en docent literaire creatie.

Stassijns werd geboren en groeide op in Ninove, waar zijn vader werkzaam was als apotheker. In zijn kindertijd ontwikkeld Stassijns een angst voor de leegte. Hij worstelde met zijn triestheid, maar was niet suïcidaal. in 1968 vijftien jaar oud debuteerde hij met een eerste dichtbundel Het Achterland.

Na de Sint-Jozefscollege begon Stassijns in Aalst aan een rechtenstudie, terwijl hij zelf graag naar de toneelschool was gegaan. Hij was in die tijd ook zanger in een band, die een plaat opnam. Na enkele semesters stop hij met zijn studie, en gaat aan het werk in het bedrijfsleven. Op zijn twintigste in 1973 publiceerde hij nog twee dichtbundels, en daarna was het twaalf jaar stil. In 1988 kwam hij met de dichtbundel Aanmaaktwijgen van een vuur, waarna sindsdien regelmatig nieuwe eigen poëzie volgde.

In het bedrijfsleven specialiseerde Stassijns zich in wegsignalisatie en verkeersveiligheidkunde. Met zijn eigen bedrijf is hij redelijk succesvol, maar uiteindelijk niet gelukkig. Ook zijn eerste huwelijk loopt op de klippen. Het weerzien van zijn oude dorpsgenoot en schrijver Ivo van Strijtem brengt hem op een ander spoor.

In 1995 stapte Stassijns over naar het onderwijs, waar hij startte als docent literaire creatie. Daarnaast richtte hij zich volop op het schrijven. Hij gaf ook lezingen en workshops met de intentie poëzie bij een breder lezerspubliek onder de aandacht te brengen. Hij vertaalde ook werken, onder andere met Geert van Istendael.

Meer over Koen Stassijns:
Wikipedia
Nederlands.nl
Schrijversgewijs

Share

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: