Spring naar toolbar

Ontdekkingsreis door bibliotheek

Al mijn hele leven ben ik lid van de bibliotheek. De laatste jaren was dat vooral voor de vorm. Ik had genoeg te lezen, kwam op allerlei manieren aan boeken en nu Kobo plus bestaat en het assortiment digitale boeken bij de bibliotheek ook heel aardig is kwam het niet meer van een fysiek bezoek. Daar komt bij dat het assortiment bij mijn lokale bibliotheek niet bijzonder is. De laatste keer dat ik een poging heb gewaagd liep uit op een deceptie. De leeszaal Rotterdam heeft een breder en dieper assortiment en is gratis. Maar ligt niet om de hoek.

Door de verhalen van mijn naasten over de bibliotheek Rotterdam werd ik toch weer enthousiast. En zo kon het gebeuren dat ik het lidmaatschap van de lokale bibliotheek heb ingeruild voor dat van die in  Rotterdam. Het werd een overrompelende eerste indruk!

Omdat ik een abonnementsvorm heb waarin je tien boeken voor heel lang mag lenen hoefde ik mij niet echt in te houden. Na mijn eerste bezoek ben ik met de volgende boeken thuisgekomen, het is van alles wat:

Ton Lemaire – De val van Prometheus. Over de keerzijden van de vooruitgang, obsessieve economische groei en verslaving aan consumptie.

Stefan Zweig – De wereld van gisteren. Het boek waarin de gevluchte schrijver afscheid neemt van het Europa van de periode tot aan de tweede wereldoorlog. En daarna van het leven.

Carl Frode Tiller – Jeugdjaren. Gezien op Crossing border 2016 en ben mede door zijn presentatie bijzonder geïnteresseerd geraakt in zijn Omcirkeling trilogie. Jeugdjaren is het eerste deel.

Joke J. Hermsen – Kairos. Een essayistisch betoog met als kern dat rust en aandacht voorwaarden zijn voor creativiteit en helder nadenken. Aangezien mijn dagelijkse werk vooral wordt beheerst door Chronos zoek ik hierin een alternatief.

Spinoza – Ethica. Ik heb vernomen dat hij doorgaat voor een slim ventje. Dat wil ik met eigen ogen zien. Nu serieus: het zou zomaar kunnen dat ik moet erkennen dat het te hoog is gegrepen, doch ik geef mij niet op voorhand gewonnen. Wil hoe dan ook kennismaken met het werk van één van de filosofen die wordt gezien als een pionier van de verlichting.

Herman Melville – De klerk Bartleby. Vooral bekend door de uitspraak “I prefer not to”. Niet beschikbaar in het Engels helaas, dan maar de Nederlandse versie.

Karel Ĉapek – Oorlog met de salamanders. Roman over de ondergang van de mensheid, inspiratiebron voor Orwell’s Animal farm. Klinkt dramatischer dan het is.

Chabris & Simons – De onzichtbare gorilla. Baanbrekend boek over selectieve waarneming. Geen idee wat ik ervan mag verwachten, doch het onderwerp interesseert mij nu eenmaal.

Samuel Beckett – Watt. Een titel die ik al heel lang op mijn verlanglijst heb staan. Ben zo benieuwd ernaar!

Hannah Arendt – Eichmann in Jeruzalem, de banaliteit van het kwaad. Ook zo’n boek dat ik al heel lang op mijn verlanglijst heb staan. En het moet er nu maar eens van komen.

Kortom: laat de feestdagen maar komen, ik ben voorzien!

 

 

Share

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: