Patrick Hamilton

Anthony Walter Patrick Hamilton (17 maart  1904 – 23 september 1962) is geboren in Hassocksin Sussex, in de buurt van Brighton. Zijn ouders waren schrijvers. Vanwege het alcoholisme en de financiële onbekwaamheid van zijn vader bracht het gezin een groot deel van Hamiltons jeugd door in pensions in Chiswick en Hove. Zijn opleiding was een rommeltje en eindigde net na zijn vijftiende verjaardag toen zijn moeder hem van school haalde.

Na een korte carrière als acteur werd hij romanschrijver. Hij debuteerde met Monday Morning (1925), geschreven toen hij negentien was. Craven House (1926) en Twopence  Coloured (1928) volgden, maar zijn eerste echte succes was het toneelstuk Rope (1929).

The Midnight  Bell (1929) is gebaseerd op Hamiltons verliefdheid op een prostituee en werd later samen met De zege van plezier (1932) en De betonnen vlakten (1934) gepubliceerd als de semi-autobiografische trilogie Twintigduizend straten onder de hemel (1935).

Hamilton had een hekel aan veel aspecten van het moderne leven. Hij raakte zwaar misvormd toen hij eind jaren 1920 werd overreden door een auto: het einde van zijn roman Mr. Stimpson and Mr. Gorse (1953) weerspiegelt zijn afkeer van de auto. Ondanks die afkeer van de cultuur waarvan hij onderdeel was leverde hij er echter een grote bijdrage aan.
Zijn twee meest succesvolle toneelstukken, Rope and Gas Light maakten Hamilton rijk en  waren ook succesvol als films.

Hangover Square (1941) wordt vaak beschouwd als zijn meest geslaagde werk en verkoopt nog steeds goed en wordt door verschillende hedendaagse auteurs beschouwd als een belangrijk onderdeel van de traditie van romans over Londen. Het speelt zich af in Earls Court, waar Hamilton zelf woonde, en gaat over zowel drankgebruik in die tijd en over de opkomst van het fascisme. Hamilton werd een uitgesproken marxist, hoewel hij niet  publiekelijk lid was van de Communistische Partij van Groot-Brittannië. Tijdens de jaren dertig werd Hamilton, net als veel andere auteurs, steeds bozer op het kapitalisme en dacht dat door het geweld en fascisme van Europa tijdens die periode het kapitalisme op zijn laatste benen liep. Zijn roman Impromptu in Moribundia (1939) was een satirische aanval op de kapitalistische cultuur.

In zijn latere werk klonk Hamilton misantropisch, gedesillusioneerd, cynisch en somber. Hamilton begon overmatig alcohol te gebruiken toen hij nog vrij jong was. Zijn carrière raakte in het slop en overmand door melancholie overleed hij in 1962 aan levercirrose en nierfalen, in Sheringham, Norfolk. Hij was tweemaal getrouwd, eerst met Lois Marie Martin in 1930, en een jaar na de scheiding van Lois, hertrouwde hij met Lady Ursula Chetwynd-Talbot  in 1954.

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.