Trein naar Pakistan

Titel: Trein naar Pakistan
Uitgavedatum: 2017 (oorspronkelijk 1956)
Genre:
Uitgever: Hollands Diep
Vertaler: Ankie Blommesteijn
Pagina's: 235

India, 1947. In het dorpje Mano Majra leven moslims, sikhs en hindoes vredig naast elkaar, tot er er een trein vol vermoorde vluchtelingen in het dorp arriveert. De burgeroorlog rondom de stichting van India en Pakistan is begonnen. Trein naar Pakistan is het diepmenselijke en ontroerende verhaal van een eeuwenoude dorpsgemeenschap die binnen enkele dagen uit elkaar wordt gescheurd. Met indrukwekkend weinig woorden toont Singh de lezer de complexiteit van opkomende polarisatie en geweld.
In 2017 is het precies zeventig jaar geleden dat India en Pakistan van elkaar werden afgescheiden nadat de Britse kolonisatoren zich hadden teruggetrokken. Van de ene op de andere dag moesten moslims naar de ene kant, en hindoes naar de andere kant van de grens emigreren, met miljoenen slachtoffers aan beide kanten.
Die pijnlijke en vaak vergeten geschiedenis wordt verteld in de roman Trein naar Pakistan van Khushwant Singh. Een fascinerend en hartverscheurend boek.

Trein naar Pakistan is een verhaal dat je niet meer kunt vergeten. Het is goed dat het na ruim zeventig jaar eindelijk is vertaald. Het is belangrijk omdat het op onthutsende wijze laat zien hoe een vredige gemeenschap in korte tijd kan veranderen in een wereld van haat en nijd. Een universeel verhaal omdat het voordien en nadien zo vaak is gebeurd en daarom tijdloos. Helaas.
Lees meer

Spring naar toolbar