Ver weg van het stadsgewoel – Thomas Hardy

Titel: Ver weg van het stadsgewoel
Uitgavedatum: 2 februari 2016 (oorspronkelijk 1874)
Genre:
Uitgever: Athenaeum
Vertaler: Marcel Otten
Pagina's: 432
ISBN13: 978902530087

De titel is ironisch: alle hoofdpersonages zijn mensen vol gevoel die het plattelandsleven niet als rustig of kalm ervaren. De roman draait om een onafhankelijke vrouw, Batsheba Everdene, die zo moedig is conventies te negeren en zelfstandig een boerderij te beheren. Ze heeft drie aanbidders wier levens onvermijdelijk met elkaar verstrengeld raken.
Ver weg van het stadsgewoel is een poëtische roman. Hardy begon als dichter en schreef daarna pas romans. Later keerde hij terug naar de poëzie. Juist in zijn romanfase schreef hij prachtige regels; gedeelten uit dit boek zijn ooit geschreven als blanke verzen. Het resultaat is verbluffend.
Dit meeslepende boek is nooit eerder in het Nederlands vertaald. Marcel Otten - vooral bekend om zijn prachtige vertalingen uit het IJslands - slaat met de vertaling van dit werk nieuwe wegen in.

Recensie JK:
Ver weg van het stadsgewoel
moet het niet hebben van het dunne en tamelijk voorspelbare verhaal. De hoofdrolspelers spreken wel tot de verbeelding maar vooral door hun vreemde gedrag.
De waarde van dit boek zit vooral in het prachtige taalgebruik, de dito beschrijvingen van de natuur en van diverse voorvallen.
Lees meer

5,457 reviews on Goodreads
118,985 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.94
Spring naar toolbar