Demonenbloed – Uschi Zietsch


Aardige maar clichématige epische fantasy

Het verhaal van een jonge held met bijzondere kwaliteiten die ten strijde trekt tegen een duistere vijand is in de epische fantasy een vaker voorkomende verhaallijn. Af en toe lijkt het thema wel wat uitgemolken te zijn en toch verschijnen er gelukkig nog regelmatig boeken in deze categorie die alleszins de moeite waard zijn.
Dat geldt bijvoorbeeld voor Demonenbloed, het eerste deel van De Woudzeekronieken, van de Duitse auteur Uschi Zietsch. Hoewel haar eerste roman al in 1984 in Duitsland is uitgegeven, en er daarna nog tientallen andere boeken van haar hand zijn verschenen, is zij in het Nederlandse taalgebied nauwelijks bekend. Het zou zomaar kunnen dat daar met het publiceren van deze serie verandering in komt.

 

Hoofdpersoon in Demonenbloed is Rowarn, een ogenschijnlijk gewone jongeman die wordt opgevoed door twee centaurs, zijn pleegouders. Hij staat bekend om zijn gewelddadige en oncontroleerbare uitbarstingen. Op een ochtend wordt hij, na een nacht in het woud te hebben geslapen, nietsvermoedend wakker naast het ernstig verminkte lijk van een jonge vrouw. Rowarn wordt als de logische moordenaar gezien. De familie van het meisje en een aantal andere dorpsgenoten willen de moord vergelden.
Net op tijd voor Rowarn arriveert er onverwachte hulp. Het gaat om koning Noirun en zijn ridders die op zoek zijn naar versterking van het leger in de strijd tegen de kwaadaardige Femris en zijn troepen, die uit zijn op de macht en weinig goeds in de zin hebben.
De koning helpt Rowarn en hij gaat op zijn beurt deelnemen aan de strijd.

Rowarn blijkt over onvermoede gaven en vaardigheden te beschikken. Door de stelselmatige en zware training waaraan hij wordt onderworpen lukt het hem steeds beter om daarmee om te gaan. Dat hij en zijn strijdmakkers dat goed kunnen gebruiken in de strijd wordt gaandeweg steeds duidelijker, maar of het genoeg is voor de victorie is maar zeer de vraag.

 

De stijl van Uschi Zietsch in Demonenbloed is tamelijk eenvoudig, zij gebruikt weinig moeilijke woorden, er is niet veel diepgang en de verhaallijn is niet complex. Zij beschikt wel over een levendige fantasie als het gaat om het bedenken van bijzondere wezens. Helaas is zij niet goed in staat om het heel erg tot de verbeelding te laten spreken, de wezens blijven wat steken in voorspelbaarheid. Ook de scènes op het strijdtoneel zijn, hoewel best vaardig beschreven, niet bepaald bloedstollend en komen niet echt goed uit de verf.

Met die beperkingen valt best te leven, het resultaat is een weliswaar enigszins voorspelbaar, maar wel prettig leesbaar verhaal.
Opvallend zijn de matige vertaling en redactie. Een Vorhang vertalen in voorhang in plaats van gordijn is niet per se fout maar wel bijzonder. Er zitten simpelweg teveel (taal)fouten in, zoals “een wijds gebaar”, “een vrouw wiens”, “te aller tijde”, om er maar een paar te noemen. Soms zijn de fouten ook wel komisch, “een paard met een halter” is je ware fantasie. Het is doodzonde dat de uitgever niet de tijd heeft genomen om deze omissies te herstellen, het verstoort helaas regelmatig het leesplezier, het doet het boek en de auteur tekort.

 

Uschi Zietsch heeft met Demonenbloed een heel aardig eerste deel van een serie geschreven, dat mede door de onverwachte klap waarmee het eindigt, nieuwsgierig maakt naar de vervolgdelen, die hopelijk beter zijn vertaald en geredigeerd.

 

Demonenbloed Boek omslag Demonenbloed
Woudzeekronieken
Uschi Zietsch
Fantasy
Zilverspoor
3 november 2012
Paperback
384
Theo Barkel

 

Rowarn lijkt een gewone jongeman, maar van jongs af aan heeft hij al gewelddadige uitbarstingen. Op een ochtend wordt hij wakker in het woud, met naast zich het lijk van een vreselijk toe-getakelde jonge vrouw.
Al snel beschuldigen de bewoners van de nabij gelegen stad Rowarn van de recente moorden en ze eisen vergelding. Rowarn kan zich echter niet herinneren, dat hij de moord begaan heeft. Op zoek naar antwoorden, ontdekt hij wel dat hij een duister verleden met zich mee draagt.
Als een groep ridders het vredige dal verstoort, op zoek naar rekruten voor de allesomvattende oorlog in de buitenwereld, krijgt Rowarn de kans om als dienaar van hun aanvoerder mee te reizen. Deze charismatische veteraan blijkt al snel ook een duistere, meedogenloze zijde te hebben.
Alle ervaringen op zijn reis stalen de jongeman om zijn zoektocht naar waarheid en wraak voort te zetten. Maar er zijn geheimen die je beter kunt laten rusten, en soms kan de waarheid dodelijk blijken...

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder