Het bedrog van Quisco – Daan Hermans


Bedrieglijk van begin tot eind

Het bedrog begint al met de naam. Daan Hermans is gewoon Daniëlle Hermans, auteur van verschillende historische thrillers. Haar naam heeft ze aangepast omdat ze met dit boek een andere weg zou inslaan. Voorgaande boeken waren historische thrillers en twee non-fictie boeken. Het bedrog van Quisco is inderdaad geen thriller, eerder een roman met mystieke en magisch realistische trekjes.

Evander Clovis is journalist. Helaas niet erg succesvol. Van zijn hoofdredacteur krijgt hij de opdracht om een huisarts te zoeken die in de plaats Quisco in het niets lijkt te zijn opgegaan. Quisco ligt op een geïsoleerd schiereiland. De toegang wordt in de gaten gehouden, pottenkijkers zijn niet gewenst en gasten evenmin. Er zijn hotels noch pensions. Kinderen zijn er niet, op een na, de negenjarige dochter van de verdwenen vrouw.

Deze dochter, Josie, is een interessant en scherpzinnig kind en Evander raakt door haar gefascineerd. Tot afgrijzen van een aantal bewoners, zoals de sheriff, die niet willen dat Evander met iemand contact heeft, bang als zij lijken dat iemand zijn of haar mond voorbij praat. Het lijkt erop dat zij iets te verbergen hebben. Dat blijkt gaandeweg ook wel, maar om een andere reden dan de verdwijning van de huisarts. Degenen die hij spreekt hebben allen een geschiedenis, van bedrog en misdaden die zij gepleegd hebben. Of gepleegd zouden hebben, dat blijft mysterieus. De zoektocht ontwikkelt zich op verrassende wijze en Evander lijkt vooral veel over zichzelf te weten te komen.

Het bedrog van Quisco is mysterieus. Het begint als een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal, het taalgebruik van Daan Hermans en de korte zinnen werken dat in de hand. Maar het wordt langzaam maar zeker steeds vreemder, de sfeer in Quisco kent een zekere beklemming die gaandeweg groter wordt, het gedrag van de bewoners versterkt dat gevoel.

Het verhaal is niet bijzonder, de personages blijven vrij oppervlakkig, de schrijfstijl is niet ingewikkeld. En toch is Het bedrog van Quisco zeer de moeite waard. Met bedrieglijk eenvoudige middelen heeft Daan Hermans een verhaal geschreven dat het vooral van sfeertekening en mysterie moet hebben. Daar is zij bijzonder goed in geslaagd.

 

Het berog van Quisco Boek omslag Het berog van Quisco
Daan Hermans
Roman
Ambo Anthos
2015
Paperback
298

 

De jonge journalist Evander Clovis heeft een nieuwe opdracht: een stuk schrijven over de mysterieuze verdwijning van Martha Mulder in het wonderlijke – voor buitenstaanders slecht toegankelijke – stadje Quisco. De bewoners van Quisco houden niet van pottenkijkers, kinderen zijn niet welkom en de moraal is enigszins afwijkend. Hoe langer zijn verblijf in Quisco duurt, hoe meer
hij verstrikt raakt in een web van intriges.
Het bedrog van Quisco is een briljante roman over oordelen en vooroordelen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder