De stem van de zee – Mara Li


Meeslepend maar vrij traag

Van de jonge schrijfster Mara Li is in 2015 De stem van de zee uitgebracht. Het is het eerste deel van de trilogie Eiland in de mist. Hoofdpersonen zijn het jonge meisje Nimue en haar broer Arthur. Het verhaal speelt zich af in een periode na een ramp die de aarde heeft getroffen.

Nimue woont in Gwennec met haar oma en haar broer Arthur. Het dorp is een van de plaatsen die bewoonbaar is gebleven na de inslag van een meteoriet. Een groot deel van de aarde is verzwolgen.

Op een nacht zorgt een enorme storm ervoor dat een groot deel van het dorp wordt vernietigd. Nimue is in bezit gekomen van het dagboek van haar moeder die is verdwenen toen Nimue zes was. In het dagboek staat opgetekend wat haar moeder is overkomen: er blijken verrassende parallellen te zijn tussen het leven van Nimue en haar moeder. Gedreven door de omstandigheden en aangespoord door een geest die zich als een visioen aan haar vertoont gaan Nimue en haar broer op zoek naar hun moeder.

Het dagboek blijkt vol aanwijzingen te zitten en al gauw blijkt dat de twee op het juiste spoor zitten. Maar hun tocht is zeker niet zonder gevaren. Kinderen van hun leeftijd blijken te worden opgepakt en terecht te komen in een instituut dat onderzoek doet naar genezing van de pest.

De stem van de zee is een inventief verhaal. De manier waarop het dagboek in het verhaal is verwerkt en de manier waarop Nimue en Arthur tijdens hun reis worden gegidst is is fraai en geeft het verhaal iets extra. Ook de verklaring van de titel, De stem van de zee, is interessant.

De stijl is goed en al tamelijk volwassen, en is enerzijds sober en anderzijds heel beeldend. Met weinig woorden weet Mara Li de sfeer en de omgeving treffend te beschrijven. Het dorp waar zij is opgegroeid voelt daardoor heel vertrouwd aan. Waar het nodig en gewenst is wordt de woordkeuze bijna poëtisch.

Het tempo ligt af en toe wel wat te laag, de spanningsboog is soms erg slapjes. De auteur laat niet veel aan de verbeelding van de lezer over.

Al met al is het een heel behoorlijk eerste deel van deze serie. De stem van de zee eindigt met een cliffhanger die doet uitzien naar het vervolg, De roep van Avalon, dat inmiddels is verschenen.

De stem van de zee Boek omslag De stem van de zee
Eiland in de mist
Mara Li
Fantasy
Storm publishers
18 juni 2015
Paperback
308

 

Ik ben in de zee geboren. In de nacht dat mama moest bevallen, rolden de golven als reuzen naar het strand en krijste mijn moeder als de meeuwen. Ze riep net zo lang om de zee tot mijn vader er gehoor aan gaf en haar zwoegende lichaam in zijn armen naar buiten droeg. Daar lag ze in een witte jurk op haar rug in de modder, haar benen wijd in de branding. De golven trokken me naar buiten. Voordat mijn vader me vast kon grijpen, had ik al kennis gemaakt met het zilte water.' Nimue kent haar moeder slechts uit verhalen. Na een allesverwoestende storm besluit ze om samen met haar broertje Arthur naar haar op zoek te gaan. Tijdens hun reis ontdekken ze dat hun familiegeschiedenis heeft geleid tot een gevecht tegen een ziekte die de mensheid lijkt uit te roeien. Zullen ze hun moeder vinden? Kunnen ze het opnemen tegen hun nietsontziende oom? En welke rol geeft hun afstamming aan Arthur en Nimue zelf?

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder