Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld – Fredrik Backman


Ongein afgewisseld met aardige observaties

“Niet plassen in de ballenbak. Dat is eigenlijk het enige advies dat ik je kan geven.” Zo begint één van de eerste hoofdstukjes met de titel Wat je moet weten over Ikea, in Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld van Fredrik Backman. Het is illustratief voor het niveau van de humor waarmee dit boekje is doorspekt.

Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld is bedoeld om verslag te doen van de pogingen die een vader doet om de wereld aan zijn tweejarige kind uit te leggen. Fredrik Backman heeft zich volgens zeggen suf gezocht op internet om te weten te komen wat erbij komt kijken om een goede ouder te zijn.
Hij begint met zich te verontschuldigen voor alles wat hij in de komende jaren fout zal gaan doen. Of wat hij denkt dat zijn kind fout zal gaan vinden. Zoals het dragen van een korte broek, of het een keer teveel drinken en andere zaken waaraan vrijwel iedereen zich bezondigt. Ouders dus ook.

Een nogal vreemde keuze. Alsof een opgroeiend kind de norm bepaalt waaraan je als ouder hebt te voldoen. Alsof koning kind wel even mag bepalen wat je als ouder zoal fout kunt doen. Dat hoofdstuk sluit hij af met de merkwaardige en mislukte humoristische zin “En dat je je goed realiseert dat jij was begonnen”.

En meer van dat soort flauwekul. Korte verhandelingen over kinderstoeltjes, worstelgala’s, dagelijkse ergernisjes over hoe moeizaam het is om een weinig coöperatief kind aan te kleden. Dit wisselt hij af met zogenaamd geestig bedoelde opmerkingen als “De verpleegkundigen van het consultatiebureau vinden het niet leuk als je het woord dresseren gebruikt”.
Gelukkig staan er ook wel aardige dingen in waarin wat duidelijker doorschemert dat de vader beseft in wat voor een wereld het kind terecht is gekomen. Helaas vallen die weg tegen de te grote hoeveelheid puberale flauwekul.

Fredrik Backman heeft naam gemaakt met enkele komische romans. Het is te hopen dat die boeken beter te pruimen zijn want Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld is een kennismaking met deze auteur die niet smaakt naar meer. De auteur laat vooral zien dat hijzelf nog een lange weg te gaan heeft tot een zekere volwassenheid.

 

Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld Boek omslag Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld
Fredrik Backman
Non-fictie
Q
10 mei 2016
Hardcover
176
Edith Sybesma

 

'Voor mijn zoon. Ik zeg nu al sorry tegen je. Voor alles wat ik fout ga doen. Voor alles wat ik niet zal begrijpen. Voor de korte broek. Voor het T-shirt met "Bier heeft dit prachtige lichaam gevormd". Omdat ik probeer je vrienden een high five te geven. Dit boek is voor jou. Over de dingen die je naar mijn idee over de wereld moet weten. Het is vooral een boek over pogingen een goede ouder te zijn. Want ik wil dat je weet dat ik echt altijd heel erg mijn best heb gedaan. Niemand heeft meer gegoogeld dan ik.'
Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld is het verslag van de wankele pogingen van een vader om de wereld aan een tweejarige uit te leggen. Fredrik Backman legt met komische trefzekerheid alle tekortkomingen van jonge ouders bloot. Hij treft de lezer recht in het hart, of die nu een ouder is of niet.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.