N.22 – Joyce Roele


Beklemmend toekomstbeeld

De aarde heeft te lijden gehad onder rampen. De mens heeft het als soort overleefd maar het heeft enkele eeuwen gekost om weer terug te komen op de levensstandaard van nu. In een laboratorium zijn kinderen met een bijzondere gave opgesloten. Men heeft interesse in die gaven en voert allerlei experimenten op de kinderen uit.

Eén van die kinderen is Kate. Zij kan helen, een bijzondere gave die zij op zichzelf en anderen kan toepassen. Zij betaalt daarvoor wel een prijs: het kost haar energie. Naarmate er meer te helen valt neemt haar beschikbare energie in gelijke mate af. Het herstelt zich na enge tijd vanzelf doch het houdt wel in dat zij zuinig met haar gave moet omspringen.

De meeste kinderen overleven maar kort. Kate houdt het al veel langer vol dan alle anderen en dat zorgt voor extra aandacht en het heeft haar enige faam bezorgd. Maar niet alleen daardoor is zij bekend: zij praat niet met anderen en zij heeft zichzelf uit achterdocht over het aanbod een eenzijdig dieet voorgeschreven. Ook daarin wijkt zij af van de anderen.
Ondanks haar vermogens en haar zucht tot zelfbescherming gaat ook voor haar de tijd dringen. Er is mogelijke redding onderweg maar zal die op tijd komen?

N.22 is van begin tot eind beklemmend. Het kost geen enkele moeite om bij de les te blijven. Aan het begin is het tempo vrij kalm en valt het met de spanning mee, doch naarmate de ontknoping nadert gaat het tempo langzaam omhoog en wordt de spanning beheerst opgevoerd.
De auteur weet de valkuil waar menig andere debutant in valt te ontlopen. Terwijl debutanten soms de neiging hebben om te veel te willen blijven in N.22 de verhaallijnen overzichtelijk, evenals het aantal personages.

Toch zijn er wel enkele opmerkingen en kleine puntjes van kritiek. Het valt op dat de mensen uit het verhaal nauwelijks anders zijn dan de mensen anno nu, en dat terwijl er toch van alles gebeurd is met de mensheid. Het zou ook aan te bevelen zijn om de setting en de personen meer achtergrond en diepgang te geven.
Dat is jammer omdat er alle aanleiding toe is om daar meer mee te doen. Zo blijft het tamelijk onduidelijk wat de hoofdpersonen voorheen deden en hoe men hun bijzondere gaven heeft ontdekt.

Helaas bevat N.22 ook wat taalfoutjes en enkele moeizame zinnen.

N.22 is een knap debuut. De schrijfstijl sluit goed aan bij de beoogde doelgroep, de jong volwassenen, het verhaal is er echter één voor alle leeftijden. Voor oorverdovend gejuich is het nog wat vroeg, maar de potentie en het talent lijken aanwezig om uit te groeien tot een vaste waarde in schrijvend Nederland. Het is te hopen dat Joyce Roele daarvoor de tijd krijgt en neemt.

N.22 Boek omslag N.22
Joyce Roele
Fantasy, young adult
Godijn Publishing
30 maart 2017
Paperback
317

 

Kate beschikt over een helende eigenschap en wordt daardoor al twee jaar lang, door de overheid, opgesloten. De overlevingsregels die zij van haar moeder heeft meegekregen, houden haar in leven, maar zorgen er ook voor dat ze van binnen langzaam wegkwijnt. Ze heeft de hoop opgegeven om ooit nog vrij te zijn en wanneer zij wordt overgeplaatst naar laboratorium Mentha verwacht zij niet lang meer te leven. Een onverwachte ontmoeting zorgt voor een verrassende wending in haar anders zo eentonige bestaan.

Alexander en Lena zijn op zoek naar hun beste vriendin Kate. Alexander is er van overtuigd dat het zijn schuld is dat de gave van Kate is ontdekt en hij zet alles op alles om haar te bevrijden. De zoektocht zit vol gevaren en keuzes die ze nooit verwacht hadden te hoeven maken.

Is het laboratorium het eindstation voor Kate? Of weet zij met behulp van haar vrienden te ontsnappen uit deze nachtmerrie?

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder