Hex – Thomas Olde Heuvelt


Wisselvallig, aardig idee, matige uitwerking

Een gewaarschuwd mens zou voor twee moeten tellen. In dit geval geldt de waarschuwing Hex van Thomas Olde Heuvelt. Enorm gehyped, wagonladingen aan vier- en vijfsterrenwaarderingen, diverse prijzen in binnen- en buitenland, aangeprezen door Stephen King. Dan kan het eigenlijk alleen maar tegenvallen. En dat deed het dan ook, het idee is heel aardig maar de uitwerking overtuigt niet.

Het dorpje Beek bij Nijmegen is in de ban van een groot geheim. Enkele eeuwen geleden heeft een vrouw, Katharina van Wyler, te maken gehad met een miskleun van wat destijds doorging voor rechtspraak, een valse beschuldiging van hekserij. Zij werd gevonnist.
Na ontstane onrust over het bestaan van het boze oog gingen dorpsbewoners op onderzoek uit en vonden een bezeten vrouw. Haar mond en ogen werden dichtgenaaid, maar dat bleef niet ongestraft. De vrouw ontpopte zich als een heks die de gemeenschap met een vloek heeft opgezadeld. Haar bestaan mag niet bekend worden, dorpsbewoners mogen niet naar een andere plaats verhuizen op straffe van een gruwelijke dood; zij moeten in de ban blijven. Heb je de heks gezien dan is er geen ontkomen meer aan en zij zorgt er zelf wel voor dat zij wordt gezien. Gevangenen in een besloten gemeenschap met een geheim.

Tot op een zeker moment een groepje jongeren besluit om het geheim met de buitenwereld te delen via internet. En dan is het spel op de wagen. Enkele jongeren raken het spoor bijster, vallen de heks aan en mishandelen haar. De gevolgen voor de gehele gemeenschap zijn verschrikkelijk.

Hex speelt zich af in een prachtig deel van Nederland, de grensstreek met Duitsland in de nabijheid van Nijmegen, in en om de Duivelsberg. Goed gekozen, het gebied spreekt tot de verbeelding en is uitstekend geschikt voor een dergelijk verhaal.
De auteur gebruikt enkele symbolische elementen zoals de uil, verwerkt elementen uit de bizarre werken van Jeroen Bosch in het verhaal en laat ook op andere gebieden zien bekend te zijn met geschiedenis en kunstuitingen.

Tot zover niets aan de hand, voldoende ingrediënten voor een pakkend en spannend verhaal. Het gaat mis bij de uitwerking. De plot is in deze tijden ongeloofwaardig, het lijkt schier onmogelijk om een dergelijk geheim voor de buitenwereld verborgen te houden. De kunstgrepen die worden toegepast om dit toch stil te houden werken vooral op de lachspieren.

De personages zijn deels goed uitgewerkt, de dilemma’s waar sommigen mee worstelen zijn voorstelbaar. Maar ook hier is er te weinig balans. Het echtpaar dat aan het begin uitgebreid wordt geïntroduceerd speelt in het verhaal verder geen rol van betekenis meer. Personen die wel van belang zijn worden nauwelijks voorzien van enige achtergrond en context, te weinig in verhouding tot het betekenisloze echtpaar.

Tot aan de helft is er sprake van een fatsoenlijke opbouw. Het verhaal komt rustig op gang, maar gaandeweg ontspoort het. Vooral het laatste deel, de climax, is zeer matig en rommelig. Het is een euvel waarmee bijvoorbeeld ook Stephen King geregeld te maken heeft. Een aardig verhaal, keurig opgebouwd en dan een climax die kwalitatief niet in de schaduw kan staan van wat daaraan voorafgaat. Vaak een anticlimax, wat ook met Hex het geval is. Het feit dat dit zwakke slot inmiddels de derde variant is (en de definitieve) is hiervan wel een duidelijke indicatie.

Hex kent zeker heel aardige passages. Het idee is goed gevonden, de mix van een oude legende met het moderne heden is boeiend, het verwerken van geschiedenis in een modern verhaal in de moderne tijd is geslaagd. De stijl is meestal heel aardig, maar Olde Heuvelt slaagt er onvoldoende in om de spanning voelbaar te maken.
Aan de opgeklopte verwachtingen heeft Hex niet helemaal kunnen voldoen, het is uiteindelijk hooguit een aardig verhaal dat wel laat zien dat deze jonge auteur potentie heeft. Hopelijk komt dat in een volgende boek beter uit de verf.

 

Hex Boek omslag Hex
Thomas Olde Heuvelt
Horror
Luitingh Fantasy
31 augustus 2016
E-boek
352

 

Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken...
Thomas Olde Heuvelt (1983) won in 2015 de prestigieuze Amerikaanse Hugo Award en werd genomineerd voor een World Fantasy Award. In 2017 verschijnt zijn nieuwe thriller.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder