De rode draad

Titel: De rode draad
Uitgavedatum: 7 april 2020
Genre:
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Pagina's: 232
ISBN13: 9789038808628

Het is niet makkelijk om een vader met een concentratiekampsyndroom te hebben. Vooral als je enig kind bent. Guida Joseph, een gevierd illustrator, had die rode draad van pijn en woede al onder ogen gezien en verwerkt, maar net toen het vaderboek dicht kon ging het moederboek open. Guida nam de zorg van haar oude moeder op zich, denkend dat haar einde nabij was. Vijf naar later leeft haar moeder nog steeds, is Guida getuige van de wijze waarop zij licht dementerend en tamelijk alcoholistisch de ouderdom inglijdt. Ondanks - of juist dankzij - irritatie, wanhoop en frustratie levert het haar ook iets op. Een schitterende graphic memoir vol inzichten en humor met als resultaat een rode draad die doorgeknipt kan worden.

Add on Goodreads
3 reviews on Goodreads
8 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.25

Wat bomen ons vertellen

Titel: Wat bomen ons vertellen
Uitgavedatum: 12 mei 2020
Genre:
Uitgever: Lannoo
Pagina's: 288
ISBN13: 9789401466752

Wat als de verhalen van bomen en mensen nauwer met elkaar verwant zijn dan we denken?
Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan dat. Dendrochronologie, de wetenschappelijke studie van jaarringen, levert een niet te onderschatten bijdrage aan ons begrip van de klimaatgeschiedenis van de aarde, de invloed ervan op de menselijke beschavingen in de afgelopen tweeduizend jaar en de complexe interactie tussen mens en natuur.

In dit meeslepende boek neemt topwetenschapper Valerie Trouet je mee op een reis rond de aarde, van haar lab in Arizona tot afgelegen dorpen in Afrika en radioactieve bossen in Rusland. Aan de hand van verrassende verhalen - zoals hoe zonnevlekken piraten beïnvloeden, het geheim achter het imperium van Dzjengis Khan, het verband tussen de Egyptische farao's en vulkanen, ja zelfs de rol van olijven in de val van het Romeinse Rijk - laat ze zien hoe de studie van bomen ons ontzettend veel kan leren over de mens, zijn geschiedenis en zijn toekomst.

Add on Goodreads
67 reviews on Goodreads
337 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.12

Witte schuld

Titel: Witte schuld
Uitgavedatum: Augustus 2019
Genre:
Uitgever: Atlas Contact
Pagina's: 240
ISBN13: 9789045031774

In ‘Witte schuld’ bespreekt Elma Drayer identiteitspolitiek in de mediawereld, literatuur, kunst en politiek. ‘In het huidig racismedebat zie ik te veel dat me te weinig bevalt en ik zou niet weten waarom ik daar als witte vrouw beleefd over zou moeten zwijgen.’ Sinds het racismedebat vanuit de Verenigde Staten overwaaide naar Nederland heeft Drayer het in columns en discussies becommentarieerd. Waarom slaat het debat zo aan? Wat is de rol van de sociale media? Ze schuwt de polemiek niet. Door haar onverschrokken helderheid en haar humor weet ze de ernst van de problemen als geen ander over het voetlicht te brengen, en aan te zetten tot nadenken.

Add on Goodreads
4 reviews on Goodreads
39 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.90

Groter denken, kleiner doen

Titel: Groter denken, kleiner doen
Uitgavedatum: 7 december 2018
Genre:
Uitgever: Prometheus
Pagina's: 118
ISBN13: 9789044639773

Het gaat goed met Nederland. De economie groeit, de werkloosheid daalt, de financiën lijken op orde. Gaat het (dus) ook goed met onze democratische rechtsstaat? Bij Herman Tjeenk Willink, voormalig voorzitter van de Eerste Kamer en oud-vicepresident van de Raad van State, rijst steeds vaker de angstige vraag: hoe stevig zijn onze instituties als het er echt om gaat spannen? Hoe 'Heldhaftig, Vastberaden en Barmhartig' zijn wij, burgers, als medeburgers buiten de maatschappelijke orde worden verklaard? Wat blijft er van de democratische rechtsstaat over als feiten en waarden het afleggen tegen beelden en sentimenten?

In de afgelopen veertig jaar heeft Herman Tjeenk Willink zich in al zijn functies ontpopt als een onvermoeibaar verdediger van de democratische rechtsstaat en geharnast tegenstander van de overheid als bedrijf. De ontwikkelingen van de laatste jaren en zijn vele gesprekken, vooral met professionals op de werkvloer, rechters en betrokken burgers, hebben hem ertoe verleid zijn gedachten opnieuw tegen het licht te houden. Groter denken, kleiner doen is een even noodzakelijk als verrassend antwoord op de problemen en uitdagingen van onze tijd.

Add on Goodreads
25 reviews on Goodreads
190 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.78

Thorbecke wil het

Titel: Thorbecke wil het
Uitgavedatum: 1 maart 2018
Genre:
Uitgever: Bert Bakker
Pagina's: 888
ISBN13: 9789035144798

Johan Rudolf Thorbecke is de geschiedenis in gegaan als auteur van de grondwet van 1848 en als de architect van het staatkundige Huis van Thorbecke en de parlementaire democratie. Een staatsman zoals Nederland er maar weinig gehad heeft.

Hij was een buitenstaander. Een halve Duitser, uit een berooide familie, lutheraan in een overwegend hervormd Nederland, filosoof in domineesland, hoogleraar in Gent tot de revolutie van 1830, compromisloos politicus met een dwingende wil. Hij ontleende zijn kracht juist aan zijn minderheidspositie. Zijn rijke, intellectuele liberalisme was zowel toen als nu on-Nederlands.

Ook voor zijn vrienden, zijn vrouw en kinderen was hij: Thorbecke. Maar onder zijn droge uiterlijk was hij een gepassioneerde man die alleen volledig leefde in zijn liefde, in muziek en in natuur.

Met de jaren is Thorbecke een wat mythische figuur geworden, een monument. In de eerste volledige biografie sinds jaren brengt Remieg Aerts deze intrigerende staatsman tot leven, in een breed panorama van de politiek, wetenschap en cultuur van de negentiende eeuw.

Add on Goodreads
10 reviews on Goodreads
42 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.60

Liever dier dan mens

Titel: Liever dier dan mens
Uitgavedatum: Oktober 2019
Genre:
Uitgever: Prometheus
Pagina's: 368
ISBN13: 9789044636710

Een familie van fanatieke nazi's hield van haar als van een eigen dochter. Zelf werd ze verliefd op een Duitse ingenieur met een speldje van Hitlers partij in het knoopsgat van zijn revers. Anni Gmitruk, Volksduitse uit oostelijk Polen, vertelde niemand wie ze werkelijk was: Mala Rivka Kizel, een joods meisje uit een groot orthodox gezin in Warschau.

Terwijl haar familie werd omgebracht, wist Mala door een mix van veerkracht, taalgevoel, geluk en charme te ontkomen aan Duitse soldaten, een Oekraïense verrader en de hooivork van een antisemitische boer. Via Israël belandde ze uiteindelijk in Amstelveen, waar ze nog altijd woont.

Liever dier dan mens is de zoektocht naar het onwaarschijnlijke overlevingsverhaal van een uitzonderlijke vrouw. Met haar herinneringen in de hand ging Pieter van Os op een reis in de tijd door Europa en drong diep door in de altijd weer terugkerende obsessie met identiteit, nationaliteit en volksaard.

Add on Goodreads
54 reviews on Goodreads
312 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.40

Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman (1744-1797)

Titel: Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman (1744-1797)
Uitgavedatum: Oktober 2018
Genre:
Uitgever: Atlas Contact
Pagina's: 432
ISBN13: 9789045032726

Dichter in de jungle is een indrukwekkende biografie waarin Roelof van Gelder op beeldende wijze het leven van John Gabriel Stedman beschrijft.

Stedman, een Schots-Nederlandse officier, was de schrijver van het in 1796 verschenen boek Narrative, of a five years’ expedition against the Revolted Negroes of Surinam. Stedman maakte eerder deel uit van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen die van hun plantages waren weggelopen. Het boek was geïllustreerd met tachtig op Stedmans eigen tekeningen gebaseerde gravures en werd vrijwel meteen een internationaal succes. Het werd vertaald in meerdere talen, waaronder het Nederlands. Stedman beschreef gedetailleerd de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven. Hierdoor werd dit boek een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij. Stedmans prenten zijn nog steeds iconen van de slavernijgeschiedenis.

Add on Goodreads
7 reviews on Goodreads
32 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.00

De koranroute

Titel: De koranroute
Uitgavedatum: 2005
Genre:
Uitgever: Olympus
Pagina's: 574
ISBN13: 9789046700730

'Als een vis aan de haak wordt geslagen,' aldus een Egyptische dissident, 'kan hij proberen zich los te spartelen - wat de natuurlijke reactie lijkt te zijn. Wij echter dromen van een stevigere haak.' Ruim dertien maanden reisde Rudi Rotthier in opdracht van De Morgen door moslimgebied, niet op zoek naar theologische discussies maar naar gelovigen: de desolate muurklevers in de Franse havenstad Marseille, de bijgelovige fuifinummers in het lndonesische Yogyakarta, de sharia-enthousiastelingen in Nigeria en de rücksichtslose regelneven in Saudi-Arabië; de neo-hippies van Teheran die dwepen met de vrije liefde en fantaseren over naaktstranden, de getergden en de trotsen in de Emiraten, de bevreesden en de vrijgevochtenen in Libanon, de hongerlijders van Bangladesh. De verscheidenheid onder de gelovigen is adembenemend, maar behalve door het geloof zijn moslims tegenwoordig ook met elkaar verbonden door een gevoel van malaise en crisis.

Add on Goodreads
1 reviews on Goodreads
28 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.25

Midden-Europa achter de schermen

Titel: Midden-Europa achter de schermen
Uitgavedatum: 2004
Genre:
Uitgever: Prometheus
Pagina's: 262
ISBN13: 9789044604177

Midden-Europa is terug bij het Westen. Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en de andere nieuwe lidstaten van de Europese Unie hebben een indrukwekkende inhaalslag geleverd. In nauwelijks tien jaar tijd zijn nieuwe democratieën in elkaar getimmerd die de kritische toets van de Europese Unie kunnen doorstaan. Maar wat weten we eigenlijk van Midden-Europa? Waarom willen Polen in Nederland werken? Waarom steekt nationalisme steeds weer de kop op? Waarom leven zo veel Roma in armoede? Waarom krijgt een land als Tsjechië ineens ruzie met Duitsland? Waarom blijft corruptie zo hardnekkig?

Midden-Europa achter de schermen gaat over de dynamiek van het gebied. Een halve eeuw communisme verklaart veel, maar niet alles. Tussen de orde van het Westen en de chaos van het Oosten heeft iedereen zijn eigen verhaal. Van de Hongaarse krijgsgevangene die zijn been is kwijtgeraakt in de geschiedenis tot de Poolse boer die worstelt met de regels van de Europese Unie en de jonge Roma-adviseur die een brug slaan tussen 'zwarten' en 'blanken' in Slowakije.

Add on Goodreads
9 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.33

Het Hemels Vaderland, Hollanders in Siberie

Titel: Het Hemels Vaderland, Hollanders in Siberie
Uitgavedatum: 2005
Genre:
Uitgever: Atlas
Pagina's: 364
ISBN13: 9789045010359

De deur werd opengedaan door een man met een sneeuwwitte baard en een snor die door het roken de kleur van tabak had aangenomen.
'Pravda,' zei hij. 'Klopt. Wij zijn Hollanders.' Hij sprak het uit op zijn Russisch. Gollèndry.

In een dorpje diep in de Siberische taiga treft Bart Rijs mensen die 'van ergens ginds in Europa' komen. Hij begint een zoektocht naar hun voorouders, die terugvoert naar de protestantse ketters die Holland over de Oostzee ontvluchtten en aan de rafelrand van het continent hun kolonies stichtten. Maar telkens als ze een nieuw thuis hadden gevonden, werd het hun weer ontnomen. Reizend in hun voetspoor blijkt hoe ze tot speelbal werden van Poolse prelaten, Hitlers rassenkundigen en Stalins geheime dienst. Als het communisme eindelijk valt, wordt de nieuwe vrijheid hen noodlottig.
Het hemels vaderland is het verhaal van mensen die in deze wereld niet op hun plaats zijn. Bart Rijs beschrijft hun levens en hun geschiedenis, waarin wellicht het antwoord ligt besloten op de vraag: wat betekent het een Hollander te zijn?

Add on Goodreads
2 reviews on Goodreads
15 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.33