De vrouw in de kooi

Titel: De vrouw in de kooi
Serie: Afdeling Q #1
Uitgavedatum: 2008
Genre:
Uitgever: Prometheus
Pagina's: 384
ISBN13: 9789044622676

Op een prachtige winterdag verdwijnt de jonge linkse politica Merete Lynggaard zonder een spoor achter te laten. De media duiken op het verhaal en suggereren van alles: van moord en zelfmoord tot een geplande vrijwillige verdwijning. De politie wordt gesommeerd de verdwijning grootscheeps aan te pakken, maar Merete is van de aardbodem verdwenen. Brigadier Carl Mørk, hoofd van de Afdeling 'onopgeloste zaken' Q, forceert na enkele jaren een grote doorbraak in het onderzoek. Samen met zijn assistent Assad is hij een roekeloze crimineel op het spoor die wordt gedreven door haat. Wraak blijkt een cruciale factor in de krankzinnige plot.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
5,769 reviews on Goodreads
75,091 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.00
Share

De Fazantenmoordenaars

Titel: De Fazantenmoordenaars
Serie: Afdeling Q #2
Uitgavedatum: 2012
Genre:
Uitgever: Uitgeverij Prometheus Amsterdam
Pagina's: 405
ISBN13: 9789044622683

De Deense brigadier Mork, hoofd van de afdeling onopgeloste moordzaken, vindt op een dag het dossier op zijn bureau over een moord op een broer en zus uit 1987. Als na enige tijd een van de verdachten zich aangeeft, lijkt de zaak opgelost maar er lopen nog steeds verschillende gefrustreerde mensen rond waaronder de man die het dossier onder Morks aandacht wil brengen. Het wordt brigadier Mork en zijn assistent Assad al gauw duidelijk dat er grove fouten zijn gemaakt waarbij rijke, invloedrijke personen een rol spelen, allen afkomstig van dezelfde kostschool. Net als Mork een spoor te pakken heeft, wordt het hem onmogelijk gemaakt zijn onderzoek voort te zetten; van hogerhand moet hij de zaak laten rusten. Het verhaal ontvouwt zich door de verschillende hoofdpersonen te volgen. De sterke karaktertekeningen, de cynische humor van de laconieke Mork, het overtuigend weergegeven sadistische gedrag van de daders en de oplopende spanning, maken het tot een zeer onderhoudlende thriller. Zelfstandig te lezen deel 2 van de Q trilogie na 'De vrouw in de kooi'. (S. Roest-Mouissie)


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
2,534 reviews on Goodreads
37,111 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.88
Share

De noodkreet in de fles

Titel: De noodkreet in de fles
Serie: Afdeling Q #3
Uitgavedatum: 2010
Genre:
Uitgever: Prometheus
Pagina's: 494
ISBN13: 9789044615999

Afdeling Q werkt aan de oplossing van een reeks mysterieuze branden, maar krijgt dan de melding van Schotse collega's dat ze flessenpost hebben gevonden. Deze bevat een stukje papier dat met bloed is beschreven en slechts gedeeltelijk te lezen is. Langzaam maar zeker weten brigadier Mørck en zijn assistent Assad het bericht te duiden: het is een in 1996 geschreven schreeuw om hulp in verband met de ontvoering en verdwijning van twee jongens. Mørck en Assad ontdekken in de loop van het verhaal dat er van de talrijke religieuze sekten die er bestaan in Denemarken, meerdere zijn die te maken hebben gehad met een of andere vorm van afpersing.

Verschillende sporen, het onderzoek naar de oude ontvoering en een actuele ontvoeringszaak kruisen elkaar. Dit leidt tot een spannende achtervolging en een jacht op de in het nauw gedreven crimineel en eindigt in een onvermijdelijke, bloedstollende ontknoping.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
2,008 reviews on Goodreads
33,844 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.04
Share

Dossier 64

Titel: Dossier 64
Serie: Afdeling Q #4
Uitgavedatum: 2011
Genre:
Uitgever: Prometheus
Pagina's: 469
ISBN13: 9789044617559

Naar aanleiding van een gewelddadige overval op een bordeelhoudster in Kopenhagen duikt Rose, de eigenzinnige assistente van brigadier Carl Mørck, op de kwestie van een jaren geleden verdwenen prostituee _ een van de vele onopgehelderde zaken die de afdeling Q moet oplossen. Wanneer Mørck en zijn collega Assad worden gedwongen de zaak te onderzoeken, komen er verdachte aanwijzingen boven water over een eiland waar de Deense overheid vroeger lichtzinnige vrouwen naartoe stuurde, die vervolgens waren overgeleverd aan de luimen van het bewakend personeel. Mørck en Assad ontdekken algauw dat dit slechts het topje van de ijsberg is van een ongehoorde vorm van mensenrechtenschending, die meer dan een halve eeuw geleden is begonnen en blijkbaar nog steeds gaande is.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
1,562 reviews on Goodreads
22,962 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.06
Share

Het Marco-effect

Titel: Het Marco-effect
Serie: Afdeling Q #5
Uitgavedatum: April 18th 2013
Genre:
Uitgever: Prometheus
Pagina's: 512
ISBN13: 9789044621143

Marco’s oom, Zola, een zeer kille en gewelddadige man, dwingt Marco en zijn familie te bedelen, te stelen en in te breken. Wanneer Marco ontdekt dat zijn familieleden een aanslag op hem beramen, is hij genoodzaakt te vluchten. Een schrijnend dilemma ontstaat: moet hij zijn familie aangeven, zelfs zijn eigen vader? Maandenlang leeft hij van dag tot dag, totdat de gedragingen van zijn familieleden hem dwingen om ingrijpende stappen te ondernemen. Op de afdeling Q zijn Carl Mørck en zijn collega’s intussen diep doorgedrongen in de krochten van de criminele familie. Een web van corruptie en zware misdaad ontvouwt zich tot over de landsgrenzen, van het ministerie tot diep in de Afrikaanse jungle.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
1,361 reviews on Goodreads
17,466 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.88
Share

De grenzeloze

Titel: De grenzeloze
Serie: Afdeling Q #6
Uitgavedatum: 2015
Genre:
Uitgever: Prometheus
Pagina's: 493
ISBN13: 9789044628227

Wanneer rechercheur Carl Mørck tijdens zijn hazenslaapje in de kelder op het politiebureau in Kopenhagen wordt gebeld door een collega op het eiland Bornholm die hem een oude, onopgeloste zaak in de maag probeert te splitsen, wijst hij deze resoluut af. De consequenties daarvan zijn niet te overzien. Onder druk van zijn assistente Rose begint hij, als hoofd van de afdeling 'onopgeloste zaken' Q, toch aan het onderzoek. Zeventien jaar eerder verdween een jonge vrouw van haar school en werd dood teruggevonden, boven in een boom hangend. Mørck, nuchter als hij is, moet alles op alles zetten om deze raadselachtige zaak op te lossen. Terwijl oude kwesties en geheimen Carl, zijn collega's Rose en Assad en de nieuwkomer Gordon onderuit dreigen te halen, worden zij op alle mogelijke manieren op de proef gesteld.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
1,273 reviews on Goodreads
15,620 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.89
Share

Selfies

Titel: Selfies
Serie: Afdeling Q #7
Uitgavedatum: 2017
Genre:
Uitgever: Prometheus
Pagina's: 494
ISBN13: 9789044628234

Het aantal zaken op afdeling Q voldoet niet aan de verwachtingen van het management. Uitgerekend Rose moet bewijzen dat de afdeling naar behoren functioneert, maar dat valt haar niet gemakkelijk. Ze worstelt met onopgeloste kwesties uit haar verleden; een verleden waarin een verschrikkelijke misdaad lijkt te zijn begaan.
Intussen wordt in het park in Kopenhagen een vermoorde vrouw gevonden, zet een maniakale motorrijder een achtervolging met dodelijke afloop in op een jonge vrouw, en worden er elders nieuwe misdaden bekokstoofd. Is dit toeval, of bestaat er een verband tussen deze verschillende gebeurtenissen?
Carl, Assad en Gordon staan voor een grotere uitdaging dan ooit tevoren. Terwijl hun collega Rose zelf grote problemen heeft.

Het vaste viertal is een van hun leden kwijt, maar verliezen ze ook hun geluk? Slagen ze erin om het bestaan van afdeling Q veilig te stellen? En zullen de moorden in Kopenhagen ooit ophouden?
Selfies, de nieuwe roman van Jussi Adler-Olsen, is een boek van deze tijd. Het is misschien wel de spannendste thriller die Adler-Olsen ooit schreef.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
1,219 reviews on Goodreads
13,526 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.91
Share

Slachtoffer 2117

Titel: Slachtoffer 2117
Serie: Afdeling Q #8
Uitgavedatum: October 17th 2019
Genre:
Uitgever: Prometheus
Pagina's: 480
ISBN13: 9789044642827

Al meer dan 10 jaar is Assad een mysterieuze, drijvende kracht binnen afdeling Q, maar een kettingreactie aan heftige gebeurtenissen brengt hem op de rand van de totale ineenstorting. Alleen Rose kan hem helpen bij de ontcijfering van de duistere demonen die door de berichtgeving van de Spaanse journalist Joan Aiguader over de tragische dood van een vluchteling tot leven worden gewekt.
Met Assad in het centrum begint een zenuwslopend aftellen naar de ultieme catastrofe in het hart van Europa, meedogenloos gedirigeerd door de Iraakse beul Ghaalib. Tegelijkertijd schudt afdeling Q op zijn grondvesten door de dood van een centrale collega en door een wanhopige poging om een compromisloze, moordzuchtige handeling van een in zichzelf gekeerde, gestoorde jongen te verijdelen.
In de strijd om mensenlevens te redden en een einde te maken aan Assads traumatische dilemma's worden Carl Mørck en de rest van afdeling Q het oog van de orkaan in geslingerd, waar niemand wordt ontzien om drastische beslissingen te nemen en met alle ter beschikking staande middelen in actie te komen.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
993 reviews on Goodreads
9,708 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.99
Share

Natriumchloride (Afdeling Q, #9)

Titel: Natriumchloride
Serie: Afdeling Q #9
Uitgavedatum: Februari 2022
Genre:
Uitgever: Prometheus
Pagina's: 440
ISBN13: 9789044644470

Op haar zestigste verjaardag pleegt een vrouw zelfmoord. Haar dood leidt tot de heropening van een onopgeloste zaak uit 1988. In eerste instantie lijkt dit niet iets voor afdeling Q, maar Carl Mørcks superieur ziet dat anders en laat Carl de zaak onderzoeken. Vervolgens blijkt dit de omvangrijkste en moeilijkste zaak te worden waarbij Rose, Assad, Gordon en Carl ooit betrokken zijn.
Al drie decennia lang worden mensen het slachtoffer van een sluwe moordenaar die doodt zonder dat iets naar hem verwijst. Hij kiest zijn slachtoffers en het tijdstip van de daad met uiterste zorg en precisie. Dertig jaar lang is niemand in staat geweest hem te stoppen. Terwijl de coronamaatregelen het onderzoek verder compliceren, beweegt de oude zaak zich naar Carl toe als een giftige slang die zijn prooi heeft gespot.
Het is drukker dan ooit op afdeling Q en de tijd dringt, want de moordenaar is nog lang niet klaar.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
489 reviews on Goodreads
5,131 ratings on Goodreads
Average Rating: 4.05
Share