De verboden tuin

Titel: De verboden tuin
Serie: Ewout Meyster #1
Uitgavedatum: 1986
Genre:
Uitgever: Meulenhoff
Pagina's: 242
ISBN13: 9789029048637

De verboden tuin beschrijft het leven van een kind met een blik op de wereld zoals alleen kinderen die hebben. De roman beschrijft ook de wijze waarop je - zowel kind als volwassene - probeert je de wereld toe te eigenen. Het heimwee naar de ongeschondenheid, naar het samenvallen van de eigen werkelijkheid met dé werkelijkheid: een droom die in iedereen leeft, maar die bij het kind nog ongerept is.
Wessel te Gussinklo brengt deze thematiek met een poëtische trefzekere stijl tot leven. Hij slaagt erin een onbekend en verdrongen terrein in al zijn verwarrende andersheid te ontginnen en maakt zijn hoofdpersoon tot een onvergetelijk karakter.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
3 reviews on Goodreads
33 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.36

De opdracht

Titel: De opdracht
Serie: Ewout Meyster #2
Uitgavedatum: 1995
Genre:
Uitgever: Meulenhoff
Pagina's: 551
ISBN13: 9789029043854

De roman is een vervolg op het met de 'Anton Wachterprijs' bekroonde debuut 'De verboden tuin'. Hetzelfde contactgestoorde, vaderloze en emotioneel verwaarloosde jongetje Ewout bezoekt ditmaal een zomerkamp voor kinderen van oorlogsgetroffenen. Hij geeft zichzelf de opdracht bij iedereen respect en liefde af te dwingen. Zijn koortsachtig pendelen tussen verering en verachting voor de andere pubers en zijn wereldvreemdheid isoleren hem volkomen. Een opeenstapeling van wrede vernederingen is zijn deel.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
6 reviews on Goodreads
41 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.90

De hoogstapelaar

Titel: De hoogstapelaar
Serie: Ewout Meyster #3
Uitgavedatum: 2019
Genre:
Uitgever: NBC - Koppernik
Pagina's: 372
ISBN13: 9789492313638

Ewout Meyster is zeventien en denkt de wereld en het leven begrepen te hebben, en dat zal hij zijn naïeve vriendjes wel eens tonen. Verbazen wil hij hen, maar ook de wereld, met zijn ‘optredens’ op straten en pleinen. In gesprekken met zijn vrienden legt hij uit hoe je een echte persoonlijkheid wordt, en wat je moet doen om belangrijk te worden en niet ‘onbenullig’ te blijven. Voor Ewout is het belang van deze gesprekken erin gelegen dat hij, zichzelf spiegelend aan de ‘onbenullige’ vriend tegenover hem, zijn eigen superioriteit oefent en tegelijkertijd bewezen ziet. In De hoogstapelaar zien we de terugkeer van Ewout Meyster. In De verboden tuin (1986) probeerde hij de paradijselijke wereld van zijn eerste kinderjaren te hervinden. In De opdracht (1995) oefende hij als veertienjarige om populair en indrukwekkend te zijn tussen de oudere jongens in het zomerkamp. In De hoogstapelaar waant Ewout zich de situatie geheel meester, maar tegelijkertijd is hij onderhevig aan de krachtige tegenwind van zijn depressies en zijn angsten.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
62 reviews on Goodreads
390 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.19

Op weg naar De Hartz

Titel: Op weg naar De Hartz
Serie: Ewout Meyster #4
Uitgavedatum: September 15th 2020
Genre:
Uitgever: Koppernik
Pagina's: 472
ISBN13: 9789083048079

In dit vierde deel van de Ewout Meyster-cyclus bevindt de drieëntwintigjarige Ewout zich op het landgoed De Hartz. Daar, in het landhuis van de Grote Man, volgt hij colleges en lezingen, gegeven door een internationaal gezelschap van hoogleraren en wetenschappers. Maar vooral is dit deel een terugblik op de periode dat hij als achttien-, negentienjarige bij de door hem hooglijk bewonderde Somsen in de leer was.

Ewout volgt een privéopleiding bij hem – zijn kennismaking met filosofie en psychologie. In die tijd leert hij ook Sylvia kennen, de eerste grote liefde in zijn leven. Van de branie en bluf uit De hoogstapelaar is niets meer terug te vinden. Nee, Ewout oefent zich in discipline, opoffering en totale toewijding aan zowel zijn grote liefde Sylvia als aan zijn leermeester Somsen, die bij hem de vensters opent naar kennis, zelfkennis en geestelijke volwassenheid. Wetenschap en pseudowetenschap, maar ook ontluistering, verraad en bedrog spelen een grote rol in dit verhaal, met dramatische gevolgen.


Andere boeken in de serie:
Add on Goodreads
8 reviews on Goodreads
28 ratings on Goodreads
Average Rating: 3.86