De mazen van het net – David Mark


Sterke eersteling

Een grote schoonmaakoperatie in het corrupte politiekorps van Hull is de aanleiding geweest voor de oprichting van een eenheid die zich zal bezighouden met georganiseerde zware criminaliteit. De aanstichter is rechercheur Aector McAvoy, die inmiddels onderdeel is geworden van deze nieuwe eenheid. Hij heeft aan deze actie vrienden en vijanden binnen het korps overgehouden.

De eenheid krijgt in korte tijd te maken met een aantal moordzaken, die op het eerste gezicht geen verband met elkaar hebben. Een daarvan vindt plaats in een kerk op een moment dat McAvoy toevallig in de buurt is. De dader weet te ontsnappen maar brengt McAvoy wel een tamelijk onschuldige verwonding toe. Het speurwerk naar de verschillende moorden verloopt tamelijk chaotisch, de verschillende delen zijn nog lang niet een geheel. Pas op het moment dat het hoofd van de eenheid, de pronte dame Trish Pharaoh, de leden stevig aanspreekt lijkt de samenwerking beter op gang te komen.
Desondanks wordt de oplossing gevonden door een toevallige ingeving van McAvoy. De vondst van een zin “De oneerlijke verdeling der wonderen”, die gebaseerd is op een bijbelspreuk uit het boek Deuteronomium brengt hem op het spoor van de dader. Hij weet de dader te lokaliseren maar weer weet deze te ontsnappen. Uiteindelijk lukt het hem toch om de moordenaar uit te schakelen, doch hij loopt daarbij wel behoorlijk wat lichamelijke letsel op.

De mazen van het net is het eerste boek van David Mark en het is een bijzonder aangename kennismaking. Het verhaal speelt zich af in het mooie landelijke Yorkshire, maar wel hoofdzakelijk in het meest troosteloze deel daarvan, de onaantrekkelijke havenstad Hull Dat geeft mooie contrasten in sfeertekening. Mede hierdoor, maar zeker ook door de soepele en trefzekere stijl, is er enige overeenkomst met de boeken van Peter Robinson. David Mark mag dat als een compliment beschouwen!

David Mark heeft met Aector McAvoy een voor het genre atypische hoofdpersoon geschapen. Geen hardboiled rechercheur zoals in veel Amerikaanse thrillers en geen met persoonlijke en sociale problemen worstelende rechercheur zoals in veel Scandinavische thrillers. Deze hoofdpersoon is, behalve zijn indrukwekkende postuur en dito haar, een tamelijk gewone familieman, op het eerste gezicht zonder opvallende eigenschappen. Bij nader inzien ligt dat anders. De auteur ligt af en toe een tipje van de sluier op maar houdt ook meer dan genoeg achter voor volgende boeken rondom deze rechercheur.

De mazen van het net is een uitstekend debuut. De stijl van de auteur, de hoofdpersonen en de setting hebben voldoende potentie in zich om dit te laten uitgroeien tot een topserie. Het maakt reuze nieuwsgierig naar het vervolg en naar het antwoord op de vraag of David Mark deze belofte weet in te lossen

De mazen van het net Boek omslag De mazen van het net
Aector McAvoy
David Mark
Thriller
De Fontein
8 april 2014
Paperback
320
Gert-Jan Kramer

 

Maak kennis met Aector McAvoy, rechercheur te Hull. Niet aan de drank, geen verborgen agenda, geen machoman, maar een aimabele familyman met een feilloos gevoel voor rechtvaardigheid. Meer bedreven met computers dan met wapens en altijd bereid iets voor een ander te doen. McAvoy is de hoofdpersoon in een serie thrillers van debutant David Mark.

Hull, twee weken voor kerst, drie lijken in het mortuarium. De slachtoffers zijn omgebracht op een manier die herinnert aan de tragedie waaraan ze eerder in hun leven ontsnapten. Iemand heeft het gemunt op 'overlevers' en die iemand speelt voor God. Het is aan rechercheur McAvoy om dit dodelijke spel te stoppen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.