Ultimatum – Daan en Thomas Heerma van Voss


Veelbelovend thrillerdebuut
De gebroeders Daan en Thomas Heerma van Voss hebben beide al enkele boeken op hun naam staan. Daarnaast zijn beiden in diverse media actief als schrijvers van verhalen en (journalistieke) artikelen.
De thriller Ultimatum is het eerste boek van hen samen.

Op de avond van Mardi Gras ontmoet Nathalie Underwood een bekende die haar vraagt of zij even met hem meegaat. Zij stemt in, mits hij belooft dat zij binnen een uur weer terug kan zijn op het feest. Zover komt het niet.
De volgende ochtend wordt haar stoffelijk overschot gevonden, ze blijkt door messteken om het leven te zijn gebracht.

Hanna Vincennes wordt belast met het moordonderzoek. Zij duikt in het verleden van Nathalie en doet onderzoek naar haar vrienden en andere contacten, en vindt al snel uit dat een onvoltooide zwangerschap een van haar geheimen is.
Het onderzoek spitst zich al snel toe op haar vriend, Alexander van Zandt, een Nederlander die vijf jaar geleden naar Amerika is geëmigreerd die om verschillende redenen een voor de hand liggende dader is. Hanna is echter niet overtuigd van zijn schuld, maar de enorme druk van de media en van haar bazen leiden er desondanks toe dat Alexander wordt gearresteerd.

Een andere rol in Ultimatum is weggelegd voor Aron Mulder. Hij blijkt de vader te zijn van Alexander, die na aankomst in Amerika zijn naam heeft veranderd omdat hij niet meer wil worden geassocieerd met de naam Mulder.
Vijf jaar geleden is de vrouw van Aron en de moeder van Alexander omgebracht. De modus operandi is vergelijkbaar met de moord op Nathalie, vijf jaar later. Aron Mulder werd destijds verdacht van de moord op zijn vrouw doch hij is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Langzaam maar zeker lijkt duidelijk te worden dat er een verband is tussen de twee zaken. De moord van vijf jaar geleden heeft vader en zoon uit elkaar gedreven en lijkt ook nu nog een belangrijke rol te spelen. De wanhopige pogingen van Aron om de kloof met zijn zoon te dichten hebben geen enkel resultaat, integendeel zelfs.
Het verrassende slot maakt duidelijk wie schuldig is aan de misdaden en welke rol het verleden daarin speelt. Is Aron in het verleden terecht vrijgesproken en is Alexander in het heden terecht gearresteerd en uiteindelijk veroordeeld?

Ultimatum heeft een hoog tempo dat door de korte zinnen en de korte hoofdstukken uitnodigt tot een hoog leestempo, wat niet wordt geremd door de telkens wisselende perspectieven.
Het eerste deel van het boek is een tikje rommelig, soms wat gehaast. Het tempo ligt erg hoog, het lijkt erop alsof de broers zichzelf door hun enthousiasme teveel hebben laten meeslepen. Verderop komt er wat meer rust in het verhaal en het wordt daardoor meteen een stuk evenwichtiger en prettiger leesbaar.
Het hoge leestempo waartoe het boek uitnodigt is verraderlijk en kan ervoor zorgen dat je makkelijk over zaken heen leest en als je even niet oplet de clou mist.

Ultimatum bevat enkele slordigheden, vooral in het begin. Ook is het hier en daar enigszins onwaarschijnlijk: het ligt niet voor de hand dat na bijna twee maanden onderzoek een krant als de New York Times een hoop stampij maakt over een dergelijke moordzaak en daarmee symbool staat voor de druk vanuit de media.
Ook het motief is wat vergezocht en doet niet erg geloofwaardig aan.

Afgezien van deze kanttekeningen is Ultimatum een vlot geschreven thriller door twee broers die als individu hebben aangetoond dat zij het schrijversvak goed beheersen en nu ook gezamenlijk goed uit de verf komen.
De eerste thriller van hun hand is veelbelovend en smaakt naar meer. Het is te hopen dat het niet bij één geslaagd experiment blijft.

Ultimatum Boek omslag Ultimatum
Daan en Thomas Heerma van Voss
Thriller
Prometheus
15 mei 2015
Paperback
275

 

Na de onopgehelderde moord op zijn vrouw leidt voormalig psychiater Aron Mulder een teruggetrokken leven in hun vakantiebungalow. De geruchten over zijn betrokkenheid bij de moordzaak dreven zijn cliënten weg, en ook zijn zoon Alexander, die naar New Orleans verhuisde en een andere naam aannam. Als blijkt dat Alexander verdacht wordt van de moord op zijn vriendin Nathalie Underwood, gepleegd in de moerassen van Louisiana, besluit Aron in actie te komen.
Intussen wordt de zaak Underwood onderzocht door de Amerikaanse rechercheur Hanna Vincennes, die onder druk staat van haar meerderen en de media. Ze verdiept zich in Underwoods leven, en hoe meer antwoorden van haar worden gevraagd, hoe meer zij gaat twijfelen aan het politieonderzoek.
Wat heeft deze moordzaak te maken met de moord op Arons vrouw? En is Aron op tijd om zijn zoon vrij te krijgen?

Ultimatum  is een bijzonder spannende psychologische thriller, waarin een vader en zijn zoon lijnrecht tegenover elkaar komen te staan, en een rechercheur wordt geconfronteerd met haar obsessies. De lezer wordt meegesleurd naar het bizarre snijvlak van deze levens.

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.