Nachtstad – Arnaldur Indridason


Tam en tamelijk voorspelbaar verhaal

Als Arnaldur Indridason zijn reeks over Inspecteur Erlendur in chronologische volgorde zou hebben geschreven dan zou Nachtstad vooraf moeten gaan aan alle inmiddels verschenen delen.
Erlendur is agent in de surveillancedienst en heeft in die hoedanigheid te maken met de zelfkant van het leven in Reykjavik.

Nachtelijke opstootjes, relationele geschillen, dronkenschap, diefstal en contacten met zwervers vormen de inhoud van zijn dagelijkse politiebestaan.
Als surveillant spreekt hij regelmatig daklozen. Een oude bekende van hem, Hannibal, is een jaar voordat het verhaal speelt overleden. Hij blijkt te zijn verdronken in tamelijk ondiep water. Ongeveer in diezelfde periode is een vrouw verdwenen, zij is niet thuisgekomen na een bedrijfsfeestje.

Hoewel het als surveillant niet tot zijn takenpakket behoort interesseert hij zich voor beide zaken. Hij vermoedt een verband doch heeft aanvankelijk geen idee waar te beginnen.
Omdat hij er zich onder werktijd niet mee mag bezighouden gaat hij in zijn vrije tijd op onderzoek uit. Dit doet hij vooral door gesprekken aan te knopen met mensen die Hannibal gekend zouden kunnen hebben. In het geval van de verdwenen vrouw verdiept hij zich vooral in het verrichte politieonderzoek, de personen die daarin zijn genoemd trekt hij ook na.

Er blijkt inderdaad een verband te zijn tussen beide zaken, maar een heel andere dan wat Erlendur zich kan voorstellen.

Nachtstad is een tamelijk tam verhaal. Erlendur voert vooral gesprekken, actie is er nauwelijks. Dit is wel vertrouwd bij deze auteur, het gaat meer om het verhaal en de mens en zijn motieven dan om actie. Het geeft wel weer een mooi beeld van de sfeer in de IJslandse hoofdstad, vooral van de zelfkant daarvan.

De plot is achteraf nauwelijks verrassend. De verrassing zit meer in de wijze waarop Erlendur zijn onderzoek voltooit en hoe hij daardoor de identiteit van de dader weet te achterhalen.

Voor de volgers van de reeks is het wel interessant om een beeld te krijgen van Erlendur aan het begin van zijn loopbaan. Persoonlijk heeft het voor hem tot gevolg dat zijn loopbaan een andere wending krijgt. Hoewel Erlendur in zijn onderzoek in veel opzichten de regels met voeten heeft getreden heeft hij daarmee wel de interesse van Marion Briem gewekt, voor de volgers geen onbekende, die hem de functie van inspecteur aanbiedt.

Nachtstad is in sommige opzichten interessant, doch vooral voor de volgers van Erlendur. Als thriller is het niet bijzonder, als losstaand boek is het niet bijster interessant.

Nachtstad Boek omslag Nachtstad
Erlendur Sveinsson
Arnaldur Indridason
Thriller
Querido
Mei 2014
Paperback
256
Adriaan Faber

 

Erlendur Sveinsson is nog niet lang in dienst bij de politie en heeft zijn handen vol aan wat er in de straten van Reykjavík gebeurt: verkeersongevallen, diefstal, huiselijk geweld, dronkenschap, smokkelarij. Een onverklaarbaar sterfgeval blijft hem bezighouden. Een zwerver die hij tijdens zijn nachtdienst had leren kennen blijkt in een oude turfafgraving buiten de stad te zijn verdronken. Het schijnt niemand iets te kunnen schelen. Maar het lot van de man laat Erlendur niet met rust en zo dringt hij steeds dieper door in een wereld die hem volkomen vreemd is.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.