Een stille dood – Kaaberbol & Friis


Trage start, sterk vervolg en matig einde

Een stille dood is de tweede thriller van het duo Kaaberbol & Friis. Beiden waren succesvol met het schrijven van kinderboeken. Hun besluit om samen een boek te schrijven resulteerde in De jongen in de koffer. Het boek sloeg erg goed aan en wist zelfs enkele prijzen in de wacht te slepen.
Een stille dood is hun tweede, wederom met Nina Borg in de hoofdrol.

Een stille dood begint in Hongarije waar twee jongens het ziekenhuis van een verlaten militair complex binnengaan. Zij zijn op zoek naar materialen die nog wat waarde hebben om aan wat geld te komen. Dit valt niet mee, het ziekenhuis is vrijwel geheel gestript, net als de rest van het complex.
Bij toeval ontdekken ze iets waarvan ze denken dat het heel waardevol zou kunnen zijn.

Aan het begin wordt ook de Hongaarse Roma Sandor geïntroduceerd, de broer van een van de jongens, Tamas. Zijn opleiding kent een voortijdig einde als de professor hem zonder omwegen laat zakken en hij terug moet naar huis. Daar wachten hem vervelende verrassingen: zijn broer jat spullen van Sandor, misbruikt zijn computer en verdwijnt vervolgens met de noorderzon. Als Sandor daarna door de criminele omgeving van Tamas wordt gedwongen om zijn broer in Denemarken op te sporen begint een moeizame speurtocht.

Het verhaal springt dan naar Denemarken en we maken kennis met de rijke Schou-Larsen, getrouwd met een veel jongere vrouw, Helle, en nog een flink aantal andere personen.
In een asielopvang in Denemarken zijn mensen ziek geworden. Aanvankelijk is onduidelijk wat de oorzaak is, maar na enig onderzoek blijkt het om stralingsziekte te gaan. Nina Borg, de verpleegkundige met een zeer sociaal karakter maar met een tekort aan aandacht voor haar directe omgeving, krijgt ook last van deze verschijnselen. De oorzaak lijkt een voorwerp te zijn dat een van de asielzoekers heeft meegesmokkeld. Dit voorwerp wordt de inzet van een verbeten strijd tussen verschillende personen die er alles voor over hebben om het in bezit te krijgen.

Een stille dood komt traag op gang en kent vooral in de beginfase nogal wat overbodige uitweidingen, zoals over het zakken van Sandor. Op zichzelf zeker interessant, maar het speelt verder geen enkele rol meer. Het zorgt wel voor een traag begin. Halverwege het boek komen de dames op stoom en dan ontspint zich een spannend verhaal met veel vaart.
De climax is een afknapper. Het is haast stuitend om te zien hoe de gewetenloze criminelen zichzelf figuurlijk in de voet schieten en niet gewoon korte metten maken. Erg ongeloofwaardig, het lijkt wel of de dames er geen fatsoenlijk eind aan konden breien.

De stijl is tamelijk eenvoudig, weinig gekunsteld en doelgericht. Het verhaal is niet complex maar had qua tempo wel wat strakker gekund, vooral in het begin.
Nina Borg is een hoofdpersoon die weinig warme gevoelens weet op te wekken. Zij blijft nogal vlak, haar emoties dringen niet echt binnen bij de lezer. Het wordt ook wel erg voorspelbaar zo: ook Nina Borg is een hoofdpersoon bij wie het werk altijd voor gaat ten koste van het gezin. Als haar persoonlijkheid niet verder wordt uitgediept zal het niet meevallen om haar nog meer delen in een serie te laten dragen, je raakt snel op haar uitgekeken.

Naast de eerdere kanttekeningen nog een opmerking. Het zal hopelijk niet zo bedoeld zijn, maar de Deense houding ten opzichte van asielzoekers wordt in Een stille dood indirect bevestigd. Mij bekroop het wat ongemakkelijke gevoel dat het verhaal op verhulde wijze bevestigt dat asielzoekers de rottigheid het land binnenbrengen.

Ondanks deze wat kritische noten is Een stille dood een heel behoorlijke thriller die met wat meer aandacht voor de compositie een topper had kunnen zijn.

Een stille dood Boek omslag Een stille dood
Nina Borg
Kaaberbol en Friis
Thriller
Boekerij
7 juni 2012
Paperback
400
Lammie Post-Oostenbrink

 

De Deense Rode Kruisverpleegkundige Nina Borg wordt gebeld door een vriend die illegalen helpt. Er verblijft een groep Roma in vreselijke omstandigheden in een oude loods, en ze hebben dringend medische hulp nodig. Nina doet wat ze kan, maar hoe ze zich ook inspant, geen enkel medicijn of hygiënische maatregel lijkt de conditie van de zieken te verbeteren. En er heerst angst onder de patiënten, een duister, onuitgesproken gevoel dat verder gaat dan de normale angst van een zieke.

Pas wanneer Nina zelf ook gezondheidsklachten krijgt, blijkt wat de oorzaak is van de mysterieuze symptomen: radioactieve straling. Op zoek naar de bron hiervan komt Nina via de Hongaarse politie op het spoor van de website hospitalequip.org, waarop illegale medische producten worden verhandeld. De ontdekking waar de dodelijke handelswaar meestal terechtkomt is niet alleen een grote schok, maar brengt ook Nina's leven ernstig in gevaar...

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.