Ter voorbereiding op het volgende leven – Atticus Lish


Onnodig omvangrijk en gedetailleerd

Atticus Lish is de zoon van Gordon Lish, de fameuze redacteur van onder meer Raymond Carver en Don DeLillo. Ter voorbereiding op het volgende leven is zijn debuut. Het is oorspronkelijk in een kleine oplage door een kleine uitgeverij uitgebracht en is inmiddels door veel recensenten en lezers omarmd en het heeft inmiddels al verschillende prijzen in de wacht gesleept. Dat schept hoge verwachtingen!

Zou Lei is half Chinees, half Oeigoers en moslima. Zij is als illegaal de VS binnengekomen en houdt zich in New York in leven met slecht en onderbetaald werk. De illegaliteit wil zij graag achter zich laten zodat zij een menswaardig bestaan kan opbouwen.
Brad Skinner is een getraumatiseerde Irak-veteraan Hij heeft vreselijke dingen meegemaakt en uitgehaald in een vuile oorlog. Met het kleine geldbedrag dat hij heeft overgehouden probeert hij zich in leven te houden en van zijn oorlogstrauma af te komen. Hij staat daar alleen voor, de overheid laat hem barsten.
Bij toeval treffen de twee elkaar en ondanks hun verschillende karakters krijgen zij een intieme band. Uit een soort van wanhoop klampen zij zich aan elkaar vast om de eenzaamheid te bestrijden en in de hoop op een beter leven.

Zou Lei wordt als illegaal uitgebuit, Skinner is in gevecht met zijn demonen. De moeilijkheden die zij als individu meemaken hebben invloed op hun relatie, die steeds moeizamer wordt.

De wereld waarin zij leven, de grimmige achterbuurten van Queens New York, heeft hen niet veel te bieden. Toch weten zij zich redelijk staande te houden. Dit wordt anders als de zoon van Skinner’s hospita thuiskomt na een jarenlange gevangenisstraf. Deze Jimmy is een onverbeterlijke criminele hufter. Zijn aanwezigheid heeft aanvankelijk nog weinig invloed op de twee, maar gaandeweg verandert dat. Zijn toenemende bemoeienis resulteert in een dramatische afloop.

Atticus Lish heeft in Ter voorbereiding op het volgende leven veel thema’s willen aansnijden. Het belangrijkste is dat van de veelgeroemde American Dream, die slechts voor weinigen uitkomt, terwijl het leven voor velen eerder op een nachtmerrie lijkt. Dit thema wordt heel behoorlijk uitgewerkt.
Maar er zijn er teveel die blijven steken in goede bedoelingen. Denk aan het uitbuiten van illegalen, de uitzichtloosheid van het leven in achterstandswijken, de hopeloos falende omgang met en opvang van getraumatiseerde militairen, het falen van het rechtssysteem, de cultuurstrijd tussen de vele nationaliteiten, de naweeën van de aanslagen op de Twin Towers en nog wel wat andere.
Het zou beter zijn geweest als Lish zich wat meer bij de kern had gehouden.

De stijl van Atticus Lish is zeer energiek, hij schrijft in een ononderbroken staccato dat op den duur eentonig en zelfs vermoeiend wordt. Het is daardoor niet een boek waarin je urenlang
blijft lezen, af en toe een adempauze is dringend gewenst.

Hij heeft er daarnaast een handje van om erg veel details te benoemen, details die het verhaal wel kleur geven maar die door de overdaad ook zeer vertragend werken en te vaak niet relevant zijn.
Alsof je naar een bos kijkt waarvan elke boom wordt benoemd maar waardoor je vergeet waar je naar kijkt.

Ter voorbereiding op het volgende leven heeft een sterk en goed uitgewerkt hoofdthema en kent een aantal ijzersterke passages. Toch valt het in zijn geheel enigszins tegen. Het boek had met een strakkere redactie de helft compacter kunnen zijn en had het makkelijk kunnen stellen zonder de matig uitgewerkte thema’s en de overdaad aan overbodige details. Het staccato van Lish zou dan ook minder tegenstaan.
In dat geval zou het zomaar een terechte topper kunnen zijn geworden, nu is het teveel van het goede, een boek waarvan je blij bent dat je het uit hebt en niet meer naar terugverlangt.

Ter voorbereiding op het volgende leven Boek omslag Ter voorbereiding op het volgende leven
Atticus Lish
Roman
Overamstel
7 september 2015
Paperback
496
Anne Jongeling

 

In de restaurantkeukens in de onderbuik van New York zwoegt Zou Lei, een illegale immigrante uit de woestijn van China. De constante angst voor de immigratiedienst overschaduwt haar bestaan. Voor Zou Lei is hard werken geen keuze, geen stap op weg naar de Amerikaanse droom maar een constante strijd om te overleven, om de honderd dollar per week bijeen te sprokkelen die ze betaalt voor haar hoekje in het piepkleine appartement dat ze deelt met vele andere illegalen.
Tijdens een van haar schaarse pauzes loopt Zou Lei drievoudig veteraan Skinner tegen het lijf. Skinners traumatische ervaringen in Irak hebben diepe psychische wonden achtergelaten, en de enige manieren waarop hij zijn demonen weet te bedwingen zijn alcohol en zijn lichaam tot het uiterste drijven in de sportschool.
Ondanks de taalbarrière herkennen de twee iets in de ander, en er ontstaat een relatie die een glimp hoop biedt in hun beider harde bestaan. Maar de realiteit in dit New York is allesbehalve een sprookje, en de omstandigheden zijn allesbehalve ideaal.

Met Ter voorbereiding op een volgend leven heeft Atticus Lish een verpletterend debuut afgeleverd; zowel een j’accuse als een liefdesbrief aan New York City, een indringend portret van de onderkant van New York, waar de Amerikaanse Droom voor immigranten en oorlogsveteranen onbereikbaar lijkt.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder