De vleermuisman – Jo Nesbo

Behoorlijk debuut

Jo Nesbø heeft economie gestudeerd, is profvoetballer geweest bij Molde FK en is een Noors popmuzikant. Sinds 1997 mag hij zich ook schrijver noemen. In dat jaar verscheen zijn eerste thriller, De vleermuisman, de eerste van een reeks met Harry Hole in de hoofdrol.

In Australië wordt een Noorse serveerster vermoord, een vrouw die in Noorwegen bekendheid genoot als televisiepresentatrice. De moord ligt gevoelig in Australië, het toeristenseizoen en de Olympische Spelen komen eraan en moord op een bekende persoon is niet goed voor het imago. Het is de autoriteiten er alles aan gelegen om de zaak zo snel mogelijk op te lossen.
Harry Hole wordt er door zijn Noorse bazen op af gestuurd om te assisteren bij het onderzoek. De keuze voor hem is niet toevallig. Hij heeft een groot drankprobleem en heeft onder invloed van alcohol een ongeluk veroorzaakt. Een voormalige geliefde van hem heeft zelfmoord gepleegd. Redenen genoeg om hem even buiten de schijnwerpers te houden en hem de kans te geven met zichzelf in het reine te komen.

De rol van Harry Hole beperkt zich tot waarnemer. Althans, dat is wat de Australische politie wil, doch Harry heeft een reputatie opgebouwd als eigengereide doorzetter die zich niet laat beperken in zijn dadendrang. Het duurt dan ook niet lang of hij heeft de touwtjes van het onderzoek in handen genomen om die niet meer af te staan. In samenwerking met een lokale rechercheur, Andrew Kensington, brengt het onderzoek hen onder meer naar de rosse buurten waar zij te maken met een bont scala van interessante en merkwaardige figuren. Gaandeweg komen zij erachter dat de moord niet op zich staat.

De vleermuisman is een krachtig geschreven boek dat de hoofdpersoon overtuigend introduceert als een gedreven, bikkelharde politieman met een alcoholprobleem en een mede daardoor tamelijk rampzalig privéleven.

Het is een niet geheel uitgebalanceerd verhaal. Er is veel aandacht voor Harry’s worsteling met zijn alcoholverslaving. Daarnaast wordt ook uitgebreid ingegaan op de positie van de Maori’s, komt het uitgaansleven uitgebreid aan bod, spelen allerlei bijzondere personen een rol in het verhaal en er moet ook nog eens een misdaad worden opgelost. Het is iets teveel van het goede, de randverschijnselen leiden teveel de aandacht af van het verhaal.
Het lijkt erop alsof Nesbø teveel wilde laten zien wat hij in zijn mars heeft en nog op zoek is naar de juiste toon en het goede ritme.

Veelbelovend is het debuut, De vleermuisman, zeker en het maakt zeer nieuwsgierig naar de vervolgdelen.

De vleermuisman
Harry Hole
Jo Nesbo
Thriller
De Bezige bij
April 2008
Paperback
477
Annelies de Vroom

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder