Over Ursula K. Le Guin

Even een berichtje tussendoor omdat ik dit zo mooi vind. Het eerste boek uit de tweede trilogie van Aardzee van Ursula K. Le Guin, die ik MAG recenseren voor Hebban; die volgt als de andere twee delen uit zijn. Mooi verhaal van een schrijfster met een prachtige stijl. Gecategoriseerd als fantasy. Hierover zegt zij in haar nawoord (dat ik tegen mijn gewoonte in alvast heb gelezen):

“Volgens de marketingdefinitie vallen de eerste drie delen in het “young adult” genre, maar de laatste drie niet. Maar zoals de meeste marketingtermen betekent de term “young adult” niets anders dan boeken die speciaal zijn geschreven om in die categorie te passen. Verhalen voor jongvolwassenen hebben adolescenten als hoofdpersonen – is Romeo en Julia  dus een verhaal voor jongvolwassenen? Zou Huckleberry Finn alleen gelezen moeten worden door mensen van Hucks leeftijd?”

En even verderop:
“Mensen die fantasy lezen, lezen fantasy, wat de leeftijd van de lezers of de hoofdpersonen ook is, dacht ik. Negenjarigen lezen In de ban van de ring, negenentachtigjarigen herlezen Alice in Wonderland. Ik wil mijn personages vanaf hun puberteit gedurende hun hele leven blijven volgen en ik verwacht dat mijn lezers dat samen met mij doen.”

Aldus een van de founding mothers van het genre. En gelijk heeft zij.

En dat zij kan schrijven moge blijken uit enkele citaten:
De hoofdpersoon die was voorbestemd voor een bepaalde rol: “Ik werd gemaakt, werd als klei gekneed, door de wil van de vrouwen die de Oude Machten dienden, of de mannen die alle diensten en wegen en plaatsen uitmaakten, ik weet nu niet meer wie. Toen bevrijdde ik me. Het was niet mijn vrijheid. Maar ik kon toen wel kiezen, en ik koos. Ik koos ervoor mezelf als klei te kneden voor het gebruik van een boerderij. Ik heb mezelf tot vat gemaakt. Ik ken de vorm ervan. Maar niet de klei. Het leven heeft mij gedanst. Ik ken de danspassen. Maar ik weet niet wie ze danst.”

Dezelfde hoofdpersoon als verondersteld mislukte opvoeder van een harteloze zoon: “Je kunt een steen water geven. Maar hij zal niet groeien”.

Ik mag nog twee delen, zo’n 400 bladzijden. Wat een vooruitzicht.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 gedachten over “Over Ursula K. Le Guin”

  1. Deel 1 heb ik meerdere malen gelezen. De tweede trilogie niet. Ik moet maar weer eens snel naar de boekhandel rennen voor deel twee. Ik het het taalgebruik ook geweldig. Een genot om te lezen. En van te genieten.

    Beantwoorden
    • Je zult er geen spijt van krijgen, ik ben op de helft en ik vind deel 2 zelfs nog beter dan deel 1. Daarin vond ik haar aanvankelijk nog een tikje onwennig, in dit deel is haar talent tot volle wasdom gekomen

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.