Het Marco-effect – Jussi Adler-Olsen


Actueel, gebaseerd op grove misstanden

Het Marco-effect is alweer het vijfde deel in de serie van Jussi Adler-Olsen rond Carl Mørck en zijn kompanen Assad en Rose. Zij vormen het bijzondere team dat zich bezighoudt met cold cases. De nieuwste oude zaak bevat twee verhaallijnen die fraai zijn verknoopt in deze thriller die enkele misstanden aan de kaak stelt.

Marco is lid van een team jeugdige professionele zakkenrollers en bedelaars die onder leiding van Zola dagelijks op straat worden gedumpt om op criminele en onfrisse wijze geld bijeen te harken. De leiding van de bende is gewetenloos, geen middel wordt geschuwd om de opbrengsten te maximaliseren. Als Marco te weten komt dat er een plan is om zijn benen te breken met als doel hem zieliger te laten overkomen en hij daardoor meer geld bij elkaar moet kunnen bedelen slaat hij op de vlucht. Natuurlijk wordt er naar hem gezocht en hij weet vaak maar ternauwernood uit de klauwen van de bende te blijven.

Tijdens een van de achtervolgingen verstopt hij zich in een bos. Bij zijn schuilplaats ligt een lijk. Later blijkt dat het gaat om het stoffelijk overschot van William Stark, een man die op de hoogte is geraakt van een miljoenenzwendel met ontwikkelingsgeld en die kennis met de dood heeft moeten bekopen.

Wat volgt is een ongemeen spannende jacht op Marco. Niet alleen zijn vroegere mede-bendeleden zoeken hem, ook een groep huurmoordenaars zijn op jacht naar zijn scalp en het team van afdeling Q willen hem graag spreken om meer duidelijkheid te krijgen over deze zaken. Marco blijkt nogal veel te weten te zijn gekomen.

Het Marco-effect is weer een sterk deel in deze serie. De dialogen zijn levensecht, de kwesties die Adler-Olsen aan de kaak stelt tonen een serieuze belangstelling voor maatschappelijke misstanden. Het verhaal leest vlot, de plot is mooi opgebouwd, de verhaallijnen zijn op ingenieuze wijze met elkaar verknoopt.

Ook in Het Marco-effect ontwikkelen de personen zich weer, hoewel dit wat minder opgaat voor Carl Mørck. Er wordt stukje bij beetje meer duidelijk over de achtergrond van Assad, en Rose ontpopt zich steeds meer als een belangrijke en onmisbare schakel in het kleine team.

En toch bekruipt me langzaam maar zeker het gevoel dat de echte spirit er een beetje uit lijkt te gaan. De humor wordt steeds vaker wat flauw, Carl Mørck lijkt als personage stil te staan, maar bovenal moet Het Marco-effect het vooral hebben van een teveel aan opgeklopte spanning die wordt opgewekt door de vele achtervolgingen. Het is nog steeds bovengemiddeld goed, doch de voorsprong op de grauwe middelmaat is wel geslonken.

 

Het Marco-effect Boek omslag Het Marco-effect
Serie Q
Jussi Adler-Olsen
Thriller
Prometheus
2013
Paperback
400
Kor de Vries

 

Marco's oom Zola, een zeer kille en gewelddadige man, dwingt Marco en zijn familie te bedelen, te stelen en in te breken. Wanneer Marco ontdekt dat zijn familieleden een aanslag op hem beramen, is hij genoodzaakt te vluchten. Hij staat voor een schrijnend dilemma: moet hij zijn familie aangeven, zelfs zijn eigen vader? Maandenlang leeft hij van dag tot dag, totdat de handel en wandel van zijn familieleden hem dwingt om ingrijpende stappen te ondernemen. Op de afdeling Q zijn Carl Mørck en zijn collega's inmiddels diep doorgedrongen in de krochten van de criminele familie. Er ontvouwt zich een web van corruptie en zware misdaad, dat strekt tot over de landsgrenzen, tot diep in de Afrikaanse jungle.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder