De nachtuilen – Jeroen van Unen


Overtuigend debuut

Het heeft wat voeten in de aarde gehad voordat het debuut van Jeroen van Unen werd uitgegeven. Problemen met de uitgeverij, vervolgens een periode van circa twee jaar van bijschaven en polijsten, maar in 2015 was het dan zover: De nachtuilen, het eerste deel van de gelijknamige serie, zag eindelijk het licht.

Hoofdpersoon in De nachtuilen is Tobias. Hij denkt naar Engeland te gaan in het kader van zijn studie. In het vliegtuig treft hij wat bijzondere personen. Het blijkt dat hij in een vliegtuig zit dat naar Denari gaat. Hij komt daar terecht in het huis waar zijn ouders hebben gewoond voordat zij terugkeerden naar de “gewone” wereld.

Denari blijkt een merkwaardig eiland vol magie en bevolkt door bijzondere types. Tobias wordt wijsgemaakt dat hij in potentie over magische krachten beschikt, maar dat talent moet nog wel worden ontwikkeld. Hij wordt opgeleid door enkele vrouwelijke leeftijdgenoten, pubers nog, tot zwaardvechter door Rika en in de kunsten van de magie door Elianne.

De opleiding gaat niet makkelijk en is soms bijzonder zwaar. Vooral Rika weet van geen ophouden en de lesdagen zijn slopend. Ook Elianne drijft hem af en toe tot wanhoop met haar manier van instrueren. De lessen werpen wel hun vruchten af. Tobias wordt beter met het zwaard en de lessen in magie werpen ook zijn vruchten af. Zijn snelle ontwikkeling wordt door sommigen met argusogen gevolgd, jaloezie ligt op de loer en Tobias moet zich regelmatig verdedigen tegen al te agressieve en afgunstige leeftijdgenoten.

Op een zeker moment wordt een belangrijke dropping georganiseerd. Het blijkt te gaan om een missie om kinderen met magische talenten te vinden en die op te leiden om meer kans te hebben in de strijd tegen degenen die de magie als wapen van het kwaad willen gebruiken. Hij mag aanvankelijk niet mee, maar omdat Rika haar zwaard is vergeten heeft hij een reden om er achteraan te gaan, met steun van zijn magische en vervormbare poes, Loesje. Hij vindt Rika, alleen in een bos en verdoofd na een probleem met hun vliegtuig. Samen gaan ze op zoek naar de rest van de groep in een poging de missie te doen slagen.

Jeroen van Unen heeft een vlotte stijl, De nachtuilen leest als een trein. De dialogen zijn scherp en spitsvondig, soms humoristisch, levensecht en passen bij mensen van die leeftijd, pubers nog. De poes is een leuk magisch element. De spanning die hoort bij interactie tussen jonge mannen en vrouwen wordt goed benut.

Er is wel een overschot aan toevalligheden, sommige gebeurtenissen zijn ronduit ongeloofwaardig. Het doet helaas wat afbreuk aan het verhaal, maar het is meteen ook een van de weinige minpunten..

Het slot waarin de titel wordt verklaard is niet afgerond, een vervolg is onontkoombaar. Dat is iets om naar uit te kijken, deel een van De nachtuilen smaakt naar meer.

De nachtuilen Boek omslag De nachtuilen
De nachtuilen
Jeroen van Unen
Fantasy
Luitingh Sijthoff
2015
Paperback
400

 

Tobias Durana stapt in het vliegtuig om in Engeland te gaan studeren. Maar in plaats van naar Londen vliegt hij naar een plek die hij absoluut niet kent: de Denari-eilanden. Hij treft er de excentrieke Rika, die hem vertelt dat zijn ouders vroeger van de eilanden zijn weggevlucht. Maar waarom of voor wie weet niemand. Intussen gelooft Louis Vega, de leider van de eilanden, dat Tobias een jarenlange strijd kan oplossen. Maar heeft Vega wel het beste met hem voor? En wat wil Tobias zelf?

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder