De grenzeloze – Jussi Adler-Olsen


Wel aardig maar niet meer verrassend

Jussi Adler-Olsen heeft naam gemaakt met zijn serie over afdeling Q. Dit is een kleine afdeling die is gevormd rond Carl Mørck en die zich bezighoudt met cold cases. De andere leden zijn Assad en Rose. De zaak die zij in De grenzeloze op hun bord krijgen gaat over een onderzoek naar de dood, 17 jaar geleden, van Alberte Goldschmid.

Deze zaak is destijds nogal gemakzuchtig afgehandeld. Christian Habersaat, een rechercheur en een bekende van Mørck, doet een beroep op hem om de zaak nog eens ter hand te nemen. Diens lauwe en afwijzende reactie heeft een knallend gevolg: tijdens zijn afscheidsreceptie pleegt Habersaat voor de ogen van de aanwezigen zelfmoord. Carl Mørck kan er niet meer omheen. De kwestie heeft blijkbaar zoveel impact op het leven van Habersaat gehad dat hij dit dramatische einde als enige uitweg zag.

De grote vraag is: waarom? Er zijn wel meer zaken die niet worden opgelost, blijkbaar had Habersaat persoonlijke motieven die maakten dat hij zich dit zo aantrok. Het onderzoek brengt het team naar Bornholm. Stukje bij beetje komen zij erachter dat Alberte Goldschmid in een sektarische gemeenschap terecht was gekomen. Deze leefgemeenschap heeft een bijzondere band met de natuur. De leider, Frank Brennan, is zoals altijd in een dergelijke omgeving, zeer charismatisch. Veel vrouwen zien in hem meer dan een bijna goddelijke persoon, hij heeft keuze te over om zijn seksuele lusten bot te vieren.

De vraag komt al snel op of het niet zomaar een ongeluk is geweest. Het wordt al snel duidelijk dat er velen zijn die een motief kunnen hebben gehad om Alberte uit de weg te ruimen.

Het is een onderzoek dat maar moeizaam vordert en dat van toevalligheden aan elkaar hangt. Het kost Adler-Olsen zichtbaar moeite om van De grenzeloze een nog enigszins geloofwaardig verhaal te maken. Er zijn meerdere verhaallijnen die fraai bij elkaar komen, technisch klopt dat allemaal wel. Inhoudelijk ligt dat lastiger.

Die ongeloofwaardigheid zit ook in verschillende gebeurtenissen. Het is haast lachwekkend om te lezen dat twee door de wol geverfde rechercheurs zich door een verdachte vrouw, die nota bene zes maanden zwanger is, met een rubberen hamer laten uitschakelen.

Er zijn teveel elementen die Adler-Olsen in eerdere delen al heeft gebruikt: weer een sektarische gemeenschap, weer iemand die wordt opgesloten in een ruimte waaruit ontsnappen onmogelijk is, weer een brand die iemand op het nippertje overleeft. Het is niet meer verrassend. Zelfs de droge humor van Assad raakt wat belegen.

Het is de soepele stijl van Adler-Olsen die De grenzeloze nog weet te redden en nog net het oordeel middelmatig rechtvaardigt. Het doet vrezen dat de formule een beetje sleets is geworden. Die vrees lijkt te worden bevestigd door het feit dat er nog geen zicht is op een volgend deel. Het is voor de liefhebbers te hopen dat deze vrees ten onrechte zal blijken.  Adler-Olsen is een begenadigd schrijver, hopelijk revancheert hij zich voor deze zwakke beurt.

De grenzeloze Boek omslag De grenzeloze
Serie Q
Jussi Adler-Olsen
Thriller
Prometheus
21 april 2015
Paperback
512
Kor de Vries

 

Wanneer rechercheur Carl Mørck tijdens zijn hazenslaapje in de kelder op het politiebureau in Kopenhagen wordt gebeld door een collega op het eiland Bornholm die hem een oude, onopgeloste zaak in de maag probeert te splitsen, wijst hij deze resoluut af. De consequenties daarvan zijn niet te overzien. Onder druk van zijn assistente Rose begint hij, als hoofd van de afdeling 'onopgeloste zaken' Q, toch aan het onderzoek. Zeventien jaar eerder verdween een jonge vrouw van haar school en werd dood teruggevonden, boven in een boom hangend. Mørck, nuchter als hij is, moet alles op alles zetten om deze raadselachtige zaak op te lossen. Terwijl oude kwesties en geheimen Carl, zijn collega's Rose en Assad en de nieuwkomer Gordon onderuit dreigen te halen, worden zij op alle mogelijke manieren op de proef gesteld.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder