De vrouw die niet zwijgen wilde – John Brosens


Misstand onthuld in vlotte thriller

Het ver- en onthullen van grote complotten is een geliefd onderwerp van thrillerauteurs. Vaak gaat het om dreigingen met aanslagen op grote schaal of om andere manieren om de mensheid te bedreigen zoals met virussen. John Brosens heeft in De vrouw die niet zwijgen wilde een gevoelig onderwerp aangesneden dat helaas de werkelijkheid heel dicht zou kunnen benaderen, gerommel met voedselveiligheid.

Bella van Dam is de hoofdpersoon in De vrouw die niet zwijgen wilde. Zij werkt in het onderzoekslaboratorium van een grote levensmiddelenproducent die er slecht voor staat. Zij hebben een nieuw soort margarine ontwikkeld dat het bedrijf met de nodige subsidies op grote schaal wil vermarkten. Om het product ook in tropische landen te kunnen verkopen zijn er chemicaliën aan toegevoegd die de houdbaarheid vergroten. Onderzoeken hebben aangetoond dat de toevoegingen grote gevaren voor de gezondheid met zich meebrengen. De uitkomsten van deze rapporten zetten de toekenning van de subsidies op de tocht, het gehoopte verkoopsucces zal daardoor uitblijven en het risico dat de onderneming het loodje legt is erg groot. Geen wonder dus dat de leiding er alles aan gelegen is de rapporten te verdoezelen en andere rapporten te gebruiken zonder de vermelding van die gevaren.

Bella ontdekt deze malversaties. Als zij dit bij de leiding aan de kaak stelt wordt duidelijk hoe weinig scrupules deze heeft. Bella wordt zonder pardon eruit gewerkt met het dringende advies haar mond dicht te houden. Om haar hieraan te helpen herinneren krijgt zij nachtelijk bezoek van een ongenode gast die zij wonderwel haar huis uit werkt. Bella laat zich de mond niet snoeren en gaat de strijd aan, aanvankelijk alleen, later met behulp van anderen met wie zij min of meer bij toeval in contact komt.

De vlotte stijl van John Brosens zorgt ervoor dat je De vrouw die niet zwijgen wilde achter elkaar uitleest. Het verveelt geen moment, het tempo is behoorlijk hoog en de spanning zit vanaf het begin in het verhaal. De toonzetting had wel wat volwassener kunnen zijn, het heeft nu bij vlagen teveel het karakter van een spannend jongensboek.

Het is wel jammer dat er wel wat onwaarschijnlijkheden en toevalligheden in het verhaal voorkomen. Een wereldwijd concern dat er niet in slaagt om met inzet van criminelen het zwijgen op te leggen aan een stel ongeoefende amateurs is een voorbeeld. Zoals ook de reactie van de politie dat is, die is vaak wel erg laconiek. De inbraak bij Bella wordt niet onderzocht, hoewel er bloedsporen, vinger- en handafdrukken van de indringer, zoals later blijkt een gekende crimineel, achter zijn gebleven.

De vrouw die niet zwijgen wilde stelt een belangwekkend onderwerp aan de kaak, het leest lekker weg maar de plot had wel wat meer aandacht verdiend en de stijl had meer op volwassenen gericht mogen zijn.
Toch zal de liefhebber van thrillers niet worden teleurgesteld, een vlot geschreven boek dat lekker wegleest.

De vrouw die niet zwijgen wilde Boek omslag De vrouw die niet zwijgen wilde
John Brosens
Thriller
Mira loves books
April 2016
Paperback
306

 

Levensmiddelenproducent Filoux komt door dalende omzetten in een neerwaartse spiraal terecht. Maar gelukkig, er dient zich een vers succes aan in de vorm van Luvarine, een nieuw type margarine dat ook bij hoge temperaturen compact en smeerbaar blijft. Een gouden greep: in tropische landen denkt Filoux een gewillige markt aan te boren. Het pad naar de miljoenen wordt met een Unescosubsidie geëffend. Maar laboratoriummedewerkster Donna komt een fatale bijwerking op het spoor. Zij slaat alarm. Dan slaan er binnen en buiten het bedrijf krachten toe die haar de mond willen snoeren. En dat gebeurt meedogenloos. Donna weigert toe te geven. Ze komt in een maalstroom van gebeurtenissen terecht en moet vrezen voor haar leven.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.