Bruggenbouwer – Fiona Hack


Scheiden zonder leed gaat niet, beperken kan wel

Fiona Hack is ervaringsdeskundige als kind van gescheiden ouders. Scheiden is aan de orde van de dag en het gaat helaas vaak niet zonder problemen. Vechtscheidingen zijn een veel voorkomend verschijnsel waar niemand beter van wordt. Kinderen zijn daarin altijd lijdend voorwerp, zeker als zij de inzet vormen van het gevecht. Fiona Hack heeft een bundel samengesteld die bestaat uit verhalen, gedichten en bijdragen van deskundigen die is uitgebracht onder de naam Bruggenbouwer. Die bijdragen laten goed zien wat er met kinderen gebeurt en geeft ook tips om dit leed te beperken.

De aanleiding voor het maken van deze bundel was weer eens een uitzending op de radio over vechtscheidingen. De herhaalde aandacht daarvoor riep de vraag op of er niet betere manieren zijn om uit elkaar te gaan. Het is al lastig genoeg en waarom lukt het toch maar niet of nauwelijks om in een vorm van goed overleg te scheiden zonder dat kinderen daarvan onnodig de dupe worden.

De bijdragen in deze bundel laten door de ogen van kinderen zien wat voor emoties bij hen loskomen. Voor velen zal dat geen nieuws zijn. Veel anderen zullen het wel weten maar zullen niet in staat zijn de emotie te voelen. Er zullen helaas genoeg mensen zijn die alleen aan zichzelf denken en niet beseffen wat kinderen door moeten maken.

Om de betrokkenen daarvan te doordringen is het goed als zij kennis nemen van de verhalen, gedichten, tekeningen, aangevuld met bijdragen van deskundigen in deze bundel. De emoties zijn voor veel volwassenen moeilijk te begrijpen. Terwijl velen denken dat ze het wel redden met leuke uitstapjes en cadeaus is de werkelijkheid vaak een hele andere. Kinderen hebben het moeilijk met telkens andere omstandigheden, telkens opnieuw moeten wennen daaraan. Het gemis van vertrouwde dingen als een vader langs de lijn bij voetbal, een moeder die niet mee kan naar een uitvoering, alleen maar omdat de ouders elkaar niet verdragen, het zijn zomaar wat schrijnende voorbeelden.

De bijdragen van deskundigen waarmee Bruggenbouwer afsluit maken het tot een complete bundel. Het blijft daardoor niet hangen bij de (begrijpelijke) emotionele verhalen en situaties maar geeft voldoende handvatten om de pijnlijke gevolgen te beperken.

Vooral de kinderen zullen er baat bij hebben als gescheiden ouders dit tot zich laten doordringen. Al zal het fenomeen vechtscheiding niet verdwijnen, Bruggenbouwer zal er hopelijk toe bijdragen dat ouders meer compassie tonen voor elkaar en hun kinderen als hun huwelijk toch strandt.

Bruggenbouwer Boek omslag Bruggenbouwer
Fiona Hack
Non-fictie
De klimmende ster
2016
Paperback
179

 

Onlangs luisterde ik naar het zoveelste item op de radio over vechtscheidingen. Op televisie kwam het thema regelmatig voorbij in het journaal en andere jeugdprogramma's. Het riep allerlei vragen bij me op. Ik kon niet geloven dat er geen betere manier is om uit elkaar te gaan dan vechtend in de rechtbank.
Ik vroeg me ook af of scheiden in alle gevallen lijden met zich meebrengt.
De vraag: Is scheiden altijd lijden, heeft voor verschillende mooie verhalen en gedichten gezorgd. Over bonusmoeders en invalpapa's, huisdieren die helpen bij het gemis en de eerste ontmoeting van de kinderen. Je zal veel herkenbare situaties tegenkomen.
Er hebben ook professionals gereageerd op de stelling. Een psycholoog, kindercoach, mediator en ervaringsdeskundigen hebben een artikel geschreven over hoe hun aanpak kan helpen het kinderleed te minimaliseren. Verder is er informatie over de cursus Kinderen In Echtscheiding Situaties en een pas ontwikkelde co-ouderschap app.
Namens alle gescheiden kinderen, waar ik er een van ben, en alle gescheiden ouders, waar ik er ook een van ben, hoop ik dat je na het lezen wilt beginnen aan de bouw van een brug, die het gezin bij elkaar houdt, ook al wonen vader en moeder niet meer bij elkaar.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder