De Dood neemt pauze

Enkele jaren geleden heb ik Het verzuim van de dood gelezen van José Saramago. Het gaat over een gemeenschap waarin van de ene op de andere dag niemand meer overlijdt en de verstrekkende gevolgen daarvan. Interessant boek met een ontregelend thema van deze fantastische auteur.

Lees ik nu Maaierstijd van Terry Pratchett, dat is zo’n 15 jaar eerder geschreven. Het gaat over De Dood die moet afvloeien, van de ene op de andere dag overlijdt niemand meer als hij zijn werk beeindigt.

Altijd gedacht dat Saramago iets unieks had bedacht, lijkt dat niet zo te zijn. En nou twijfel ik toch; doet dat afbreuk aan zijn mooie boek? Ja, nee, misschien of helemaal niet, ik weet het niet goed, maar neig toch naar een gefluisterd ja, een beetje wel.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder