Misverstand over minibiebs ed

Geregeld kom ik het misverstand tegen dat het ruilen van boeken via minibiebs, straatbibliotheken of hoe je ook wilt noemen enkele jaren geleden in Amerika is bedacht. Blijkbaar denken veel Nederlanders dat iets pas echt bestaat als het door de Amerikanen is omarmd. De werkelijkheid is een andere.

Aan het begin van de jaren negentig is het idee uitgewerkt door twee kunstenaars. In het artikel hierover, zie de link verderop, wordt niet genoemd dat het daarvoor ook al ergens op de wereld voorkwam, maar het lijkt erop dat dat wel het geval is, zie de tweede link.

In het Oostenrijkse Graz gevolgd door het Duitse Mainz is het in Europa “begonnen”, al snel gevolgd door andere steden. Zie bijgaande link voor meer info hierover. 
Met eigen ogen heb ik kunnen zien dat het fenomeen in Berlijn in 2007 bestond, maar dat zal vast niet het eerste jaar zijn geweest dat het aldaar bestond.

Maar het verschijnsel bestond al veel eerder, zie ook bijgaand artikel dat teruggaat tot het einde van de 19e eeuw.

De gehele historie zal vast wel ergens diepgaander zijn uitgespit, ik weet het niet maar ben er wel nieuwsgierig naar. Hoe dan ook is het klinkklare onzin om te beweren dat het fenomeen pas sinds enkele jaren bestaat. Dat het pas enkele jaren geleden in Nederland bekend werd nadat het in bredere kring in Amerika is omarmd staat daar los van.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.