Bronkhorst en regen…

Bronkhorst is de kleinste stad van Nederland. Het ligt in de buurt van Deventer en Zutphen. Ik ben daar nu drie keer geweest. Wat mij betreft is het Dickensmuseum de grootste (figuurlijk dan) “attractie”. Maar: drie keer regende het, en elke keer week dat af van de weersverwachting. 

In de jaren negentig, de exacte datum weet ik niet, waren we in de buurt, tijdens een vakantie. We waren met de auto een beetje aan het rondrijden en kwamen bij Bronkhorst uit. Nooit eerder geweest, wel van gehoord en dachten dat het de ideale gelegenheid was om ook de kinderen kennis te laten maken met de kleinste stad van het land. We waren nog niet uitgestapt en het begon te regenen. En het hield pas op toen we alweer een tijdje vertrokken waren. Jammer, denk je dan, andere keer beter.

Paar jaar daarna waren we weer in de buurt. Weliswaar in de winter, misschien niet de beste tijd om het dorp te bezoeken. Er was een droge dag beloofd, en raar maar waar: toch weer regen. Jammer, denk je nog een keer, drie maal moet scheepsrecht zijn.

In het weekend van 6 en 7 augustus 2016 waren we weer in de buurt. Een eerste bezoek aan de Deventer boekenmarkt was de aanleiding voor een weekendje Zutphen. En het zou een stralend weekend worden, zo was de hele week al beloofd. Dus vol goede moed gingen we met het hele gezelschap, zes personen, maar weer eens naar Bronkhorst. Een keer op je gemak rondkijken zonder gedoe met paraplu’s en capuchons leek ons wel zo leuk. En ja hoor: weer regen. En niet zo zachtjes ook. Het leverde wel wat chagrijn op, maar ook een gevoel van merkwaardige saamhorigheid: andere bezoekers waren ook onplezierig verrast en gedeelde smart is halve smart. Dan krijg je opmerkingen als: “Stralend weer? Zonnestralen of waterstralen, blijkbaar kennen de meteoroleugenaars het verschil niet!” De plaatselijke horeca vond het minder erg, het zat stampvol, buiten was bijna niemand meer te vinden.

Het mocht de pret niet erg drukken, en toch maar het museumpje even bekeken en het is klein maar best leuk en een bezoekje waard.

Dickensmuseum Bronkhorst

Het Dickensmuseum in Bronkhorst. Klein, maar leuk.
En ja, het staat te koop

Nu vind ik het wel mooi geweest. Drie keer Bronkhorst, drie keer regen, blijkbaar hoort dat bij elkaar. Het is een leuk dorpje, ook al is het een stad, maar niet leuk genoeg om er nog vaker heen te gaan.

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.