De negen prinsen – Roger Zelazny


Intrigerende start van klassieke serie

Roger Zelazny was een auteur van science fiction, korte verhalen en vooral fantasy. Hij is meervoudig winnaar van toonaangevende prijzen, zoals de Hugo Awards en de Nebula awards. In Nederland is vooral zijn serie over Amber bekend, hoewel andere werken betere kritieken kregen. Het eerste deel van deze reeks is De negen prinsen.

Corwin is de hoofdpersoon en verteller. Hij ontwaakt in een ziekenhuis, zijn benen zitten in het gips en hij kan zich niets herinneren. Hij meent dat hij is hersteld en verwijdert het gips en gaat op informatie uit. Hij blijkt twee weken daarvoor een auto-ongeluk te hebben gehad, onder andere zijn beide benen waren gebroken. Desondanks kan hij alweer lopen en hij zorgt ervoor dat hij kan vertrekken. Het is meteen een mooie illustratie van één van zijn grootste talenten: snel kunnen herstellen, zelfs tot regeneratie blijkt hij in staat.

Hij komt in huis bij familie en op slinkse wijze weet hij meer te achterhalen van zijn achtergrond. Langzaam maar zeker komen herinneringen bovendrijven. Met behulp van andere familieleden gaat hij naar Rebma, de spiegelwereld van Amber. Daar bevindt zich het patroon. Als één van de prinsen van Amber is hij in staat de lastige weg te gaan volgens het patroon. Hij moet wel, het stelt hem in staat zijn geheugen terug te krijgen.

Het lukt. Hij weet weer wie en wat hij is: een prins van Amber, de enige ware wereld. De positie van koning is vacant, vader Oberon lijkt van het toneel te zijn verdwenen. Zijn broer Eric is troonpretendent en dat zint Corwin niets. Hij heeft dezelfde ambities maar lijkt kansloos. Hun andere zeven broers maken geen kans, de meeste van hen zijn op de hand van Eric. Toch onderneemt Corwin met behulp van zijn broer Bleys een poging om koning te worden, maar daarvoor moet een zware strijd worden geleverd. Zij zijn bereid het gevecht aan te gaan. Met fatale gevolgen, zo lijkt het.

De negen prinsen is een zeer voortvarend en intrigerend begin van deze klassieke serie. In hoog tempo wordt de lezer ingewijd in de bijzondere wereld die Amber is, inclusief de bijbehorende spiegelwereld en schaduwwerelden. Amber is het podium waarop de broers hun conflicten uitvechten, telkens wisselende coalities smeden. In ruil voor een goede positie zijn zij bereid alles en iedereen te verraden.

Zelazny schrijft heel vlot, maar niet jachtig, hij weet het tempo goed te doseren. Hij heeft een aantal fascinerende fantasy-elementen in dit boek verwerkt, zoals een kaartspel waarmee de broers altijd contact met elkaar kunnen zoeken. Het stelt hen zelfs in staat tot teletransportatie. De broers beschikken zelf over de nodige vaardigheden, magische en fysieke.

De personages zijn ook fascinerend: duister, dreigend, verraderlijk, gewetenloos en opportunistisch. Het is maar zeer de vraag of Corwin ook maar een haar beter is dan zijn broers. De gelegenheid om aan te tonen dat hij de juiste heerser, of in ieder geval een betere dan Eric, zou kunnen zijn heeft hij nog niet gehad.

De negen prinsen is een vrij dun boek, maar toch gebeurt er bijzonder veel in. Zelazny houdt niet van omwegen, als lezer moet je goed bij de les blijven. Hij introduceert de personages heel doeltreffend en vertelt het verhaal bondig en strak. De negen prinsen is intrigerend en doet heel erg uitzien naar het vervolg.

De negen prinsen Boek omslag De negen prinsen
Amber
Roger Zelazny
Fantasy
Spectrum
1970
Paperback
180
J. Baars

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder