Trixi – Conrad Kobbe


Western met enige diepgang

Ter inleiding: toen ik ongeveer 13 jaar was las ik het eerste boek uit de reeks omtrent Conny Coll van Conrad Kobbe. Ik was destijds gefascineerd door deze boeken en heb er veel van deze serie, bestaande uit 82 delen, gelezen. Onlangs kwam ik het eerste deel, Trixi, in een kringloopwinkel tegen en heb hem gekocht. Ik was er reuze benieuwd naar of ik de fascinatie van destijds nog in enige mate weer kon voelen.

Het speelt aan het eind van de 19e eeuw. Conny Coll is de zoon van een kleine boer in het wilde westen. Het is een harde en gevaarlijke wereld en Conny moet al op jonge leeftijd aan het werk op de boerderij, samen met zijn oudere broer en vader en moeder. Conny is een rustige en teruggetrokken jongeman die niets voelt voor een leven als boer. Hij rijdt liever paard en oefent liever met een oud pistool, destijds heel gewone hobby’s voor jongemannen.
Dit is zeer tegen de zin van zijn vader die hem liever aan het werk ziet. Na de zoveelste ruzie barst de bom en de dertienjarige Conny neemt de benen.

Drie jaar later. In een stoffig dorpje komt een jongeman een winkel binnen. Deze lokt een weddenschap uit. Als hij een onmogelijk doel weet te raken zal hij worden beloond met twee nieuwe revolvers. En het lukt. Het blijkt om Conny Coll te gaan, de jongeman die zich drie jaar lang nauwelijks aan de buitenwereld heeft getoond, maar wel een reputatie als coltschutter heeft opgebouwd. Bijnaam: Trixi, omdat hij zo verduiveld snel en zuiver schiet dat het wel een truc lijkt.

En dan gaat het snel. De overheid wil de strijd tegen de criminaliteit aangaan en een elite-eenheid oprichten, de G-men. Trixi wordt het eerste lid van een select groepje schier onverslaanbare mannen dat al snel de stuipen op het lijf jaagt van bandieten.

Conrad Kobbe heeft een zeer ouderwetse, archaïsche en plechtstatige stijl, zelfs als je in aanmerking neemt dat dit deel stamt uit 1952. Maar het pakt wel. Met sterke scènes, onderkoelde humor, prachtige natuurbeschrijvingen geeft Kobbe een goed beeld van de  harde en ruige wereld van toen.

De hoofdpersoon is een jonge alleskunner, ogenschijnlijk een  dromer die alles met het grootste gemak lijkt af te gaan. Hij paart dat aan enkele bijzondere eigenschappen: serene rust, doch altijd waakzaam, laconiek doch scherp als het nodig is, een onderkoelde vorm van humor die de stoerheid goed verteerbaar maakt, een groot gevoel voor rechtvaardigheid, trouw en met een grote liefde voor de natuur, vooral dieren.

Maar het is meer dan een simpele western. In zekere zin is het ook een vorm van coming of age. Trixi staat al op jonge leeftijd op eigen benen, hij weet wat hij wil en handelt daarnaar, ongeacht wat zijn omgeving ervan vindt.

De slogan in de jaren zeventig, toen de pockets in Nederland op de markt kwamen was: als je er één gelezen hebt wil je ze allemaal lezen. Toen klopte dat. En eerlijk gezegd klopt dat nog steeds. De fascinatie die dit eerste deel, Trixi, bij mij opriep kan ik nu nog steeds begrijpen, Of ik alle delen wil (her)lezen weet ik nog niet, maar het tweede deel heb ik inmiddels wel weer gehad en in het derde ben ik nu bezig. Het zijn gelukkig wel dunne boekjes, die je makkelijk even tussendoor leest.

 

 

Trixi Boek omslag Trixi
Conny Coll
Conrad Kobbe
Western
Kerco
1972
Paperback
159

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

19 gedachten over “Trixi – Conrad Kobbe”

 1. Ik ben het hellemaal met je eens ik ben nu 62 ik heb ze op zolder weer gevonden ik ga ze binnenkort weer lezen hellaas mis ik nummer een ben er naar op zoek kan hem hellaas niet vinden heb jij er misschien twee wil ik met plezier kopen van je bvd groetjes gerard de groot g.groot7@upcmail.nl

  Beantwoorden
  • Ik heb helaas maar 1 exemplaar en die koester ik. Heb je al op een site als boekwinkeltjes.nl gekeken? Meestal vind je daar dat soort boeken nog wel. Succes!

   Beantwoorden
  • Ik zal er eens naar kijken. Heb er al veel van gelezen vroeger, het fascineerde mij toen enorm en eerlijk gezegd begrijp ik dat enkele decennia later nog wel.

   Beantwoorden
 2. Mijn eerste Conny Coll las ik als 11 jarig meisje. Ik heb ze allemaal gelezen en de hele serie staat ook in m’n boekenkast. Nu als 61 jarige oma lees ik ze nog steeds! Soms klopt er geen hout van het tijdsbeeld en ook personen, namen en plaatsen worden soms aardig verhaspelt, maar voor mij zijn het verhalen met veel humor en heerlijk.om me even uit deze jachtige wereld terug te trekken. Door deze boeken ben ik naar het Midden Westen van Amerika geweest en me steeds meer gaan interesseren voor de geschiedenis daar. Ik blijf ze lezen!!

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je reactie. Mijn eerste was Trixi en ik was meteen verkocht. Ik heb mij voorgenomen de hele reeks weer te lezen. Blijft leuk en boeiend en inderdaad ook met een leuke, onderkoelde humor.

   Beantwoorden
 3. Wat leuk om te lezen dat er meer fans van deze boeken zijn! Zelf ben ik als 11 jarig meisje begonnen en nu, als 61 jarige oma lees ik ze nog steeds. Met veel plezier. Ik heb de hele serie en ook een paar van de oorspronkelijke Duitse uitgaven, in het Duits zijn er meer titels. Soms klopt er qua tijdsbeeld helemaal niets van en ook namen en plaatsen worden flink verhaspelt, maar door deze serie ben ik wel al meerdere keren naar het Midden Westen van Amerika geweest en ben ik me gaan interesseren voor de geschiedenis daarvan. Gewoon lekker lezen!!

  Beantwoorden
  • Ik denk het wel. Gezien de ouderdom zullen de boeken mogelijk rechtenvrij zijn. Als ze niet rechtenvrij zijn zal er wel voor moeten worden betaald maar ik heb geen idee waar ze te vinden zijn. Papieren versies zijn verkrijgbaar via een website als boekwinkeltjes.nl

   Beantwoorden
  • Hallo anoniem,
   ik heb alle Conny Coll boekjes die in het Nederlands vertaald zijn zowel als pocketboekjes als digitaal bestand (epub) die je op een ereader of op de pc/tablet kunt lezen. Deze heb ik enkele jaren geleden van internet gedownload. Deze stonden echter vol met fouten en ben ze nu aan het lezen en gelijk de fouten corrigeren.
   De eerste 25 en de laatste 8 heb ik al gedaan. helaas heb ik Nr 83 Nacht over texas niet.
   Als je wilt kan ik je deze gecorrigeerde e-boekjes via email als bijlage naar je toezenden.
   mijn emailadres is majosoen@zonnet.nl

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder